Paylaş
Bize Danışın

Sık Sorulan Sorular

Kemik, kas ve eklem sağlığına yönelik sorularınızın yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Diz ve kalça ağrısı, kireçlenmeye bağlı gelişen belirtiler ve tedavi yöntemleri, yeni nesil robotik diz protezi ameliyatları, hastaya özgü kişiselleştirilmiş ameliyat teknikleri, kalça protezi ameliyatı öncesi ve sonrası hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınız Op. Dr. Kayhan Turan tarafından yanıtlanmaktadır. Robotik diz protezi ameliyatı ve geleneksel diz protezi ameliyatı arasındaki farklar, robotik diz protezi ameliyatlarında enfeksiyon oluşma riski, kalça protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci, tam diz protezi ameliyatındaki mekanik ve kinematik yöntemler arasındaki farklar ve sizlerden gelen birçok sorunun cevabına bu sayfadan ulaşabilirsiniz.


Daha fazlası bilgi için; Op. Dr. Kayhan Turan iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

kayhan turan sık sorulan sorular

Diz protez ameliyatı endikasyonu koyulmuş tüm hastalara uygulanabilir, geleneksel yöntem ile hasta seçim kriterleri arasında bir fark yoktur.

Evet… Ancak hastada kontrol altında olmayan ek hastalıkların varlığı, hastanın aşırı kilolu olması, gibi durumlar nedeni ile bazen iki aşamada yaptığımız oluyor. Eğer bu tip sağlık sorunları yoksa, yeni nesil robotik cerrahi ile hastanın her iki dizi birlikte ameliyat edilir. Genellikle tek diz ameliyatı 45 dakika-1 saat, iki diz ameliyatları ise 1,5-2 saat sürer.

Evet… yeni nesil robotik cerrahi sistemi ile kısmi diz, tam diz ve diz protezi revizyon ameliyatlarının tümü yapılmaktadır..

Robotik sistem tam diz protez cerrahisinde ince teknik detayların hassasiyetle uygulanmasını sağlayarak ameliyatta işlemin hata riskini azaltıp, cerrahın başarı oranını arttırır.NAVIO robotik cerrahi sistemi, cerrahın ameliyatı sadece hastanın eklem yapısına göre hesaplayıp, planlanmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bilgisayar ve robotik desteğini bir arada kullanarak kemik kesimlerinde tam doğruluğu sağlar. Diz protezi yerleştirirken cerraha yardımcı olarak protezin uygun takılmasını sağlar, cerrahi planlama dışına çıkılmasına engel olur.

Yeni nesil robotik tam diz protez cerrahi sistemi, ortopedide geleneksel tekniklerle mümkün olandan çok daha hassas ve kesin doğrulukta bir çok karmaşık uygulamayı gerçekleştirebilen, sağlıklı dokunun maksimum korunmasını sağlayan, tüm bu nedenlerden dolayı hasta ve doktor dostu olan ileri bir teknolojidir. Yeni nesil robotik cerrahi sistemi platformu tomografi çekimi gerektirmeyen, ameliyat sırasında diz ekleminin eş zamanlı 3-boyutlu dijital modelinin yapıldığı ve cerrahın elinde rahatlıkla tutarak kullandığı robotik alet gibi, son derece gelişmiş teknolojik özellikleri ile diğer robotik cerrahi sistemlerin önüne geçmiştir.

Diz eklemindeki kireçlenme ekleminin tümünü etkilememiş, yalnız bir bölümünde sınırlı ise, kısmi diz protezi yapılması daha uygundur. Bu yöntemde diz ekleminin tümü değiştirilmez. Dizdeki iç yan, dış yan ve diz kapak arkası eklem bölümlerinden birine veya ikisine kısmi protez ameliyatı yapılabilir. Kısmi diz protez cerrahisinde çapraz bağlar korunur, daha az kemik çıkarılır, daha küçük kesi yapılır, daha hızlı iyileşme olur. Kısmi diz protezi yapılan hastalara, ileride gerekirse tam diz protezi de uygulanabilir.

Protez ameliyatı, diz eklem kireçlenmesi tedavisinde kesinlikle ilk seçenek olmamalıdır. Ameliyatından önce, protez üzerinde oluşacak baskıyı azaltmak amacıyla hastalara günlük aktivitelerini artırmaları, kilo vermeleri ve uygun ayakkabılar giymeleri tavsiye edilir. Ayrıca ameliyat dışı tedavi seçenekleri: uygun dozlarda ağrı kesici ilaçların kullanılması, eklem içi enjeksiyonlar, fizik tedavi, egzersiz, dizlik, baston kullanılması gibi uygulanmalıdır. Ancak bunlar ile sonuç alınamaz ise bu durumda cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilebilir.Oxford Diz Testi linki üzerine bir tıklama ile ücretsiz değerlendirme yapıp, sonucu öğrenebilirsiniz.

Tam diz protezi ameliyatında zamanlama kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Hasta diz ağrısına ve günlük hayattaki zorlanmasına göre kendini hazır hissedince ameliyat olma kararını vermelidir. Kararını verinceye kadar birkaç ay beklemek, ameliyat sonrası alınacak olan sonuçları etkilemez. Ancak yıllarca beklemek, hem eklemdeki kireçlenmenin artmasıyla birlikte şekil bozukluğu gelişmesine, hem de diz çevresindeki bağ ve kaslarda zayıflama gibi sorunların eklenmesine neden olur. Bu faktörler ameliyat tekniğini ve ameliyat sonrasındaki rehabilitasyon süreci ve yürüme kapasitesini olumsuz etkileyebilir.Oxford Diz Testi linki üzerine bir tıklama ile ücretsiz değerlendirme yapıp, sonucu öğrenebilirsiniz.

Uzun yıllardır alışılagelmiş mekanik yöntem ile yapılan tam diz protez ameliyatlarında her hastanın diz yapısının aynı olduğu kabul edilir ve hepsinde aynı mekanik aks, aynı açılar ile diz protezi takılır. Ancak hastaların ameliyat sonrası memnuniyetsizliklerinin olduğu gözlemlenmiştir. Bunun en önemli nedeninin mekanik yöntemde hastanın bireysel diz anatomik özellikleri dikkate alınmamıştır. Oysa herkesin diz yapısı birbirinden farklıdır. Kinematik yöntem ise, protezin her hastanın kendi diz yapısının özelliklerine uygun olarak, her hastaya özgü bir planlama ve protez yerleşimi hedefler. Böylece ameliyat sonrasında yeni dizini adeta kendi doğal diziymiş gibi hisseden hasta, günlük hareketlerini de daha rahat yapar.

Kinematik yöntem ile tam diz protezi yapılan hastalar yeni dizlerini kendi doğal dizleriymiş gibi hissettiklerini söylerken, diğer geleneksel mekanik yöntemin kullanıldığı hastaların yaklaşık %30’u dizlerinde bir farklılık olduğunu söylüyorlar. Yine de bu hastalar dahi dizlerinin ameliyat öncesi halinden daha iyi olduğunu ifade ederler.

Bugün tam diz protez cerrahisinde elimizde bulunan yeni teknik ve teknolojiler; yani “Kinematik Yöntem” “Yeni Nesil Robotik Cerrahi Sistem” ve “Yüksek Performans Özellikli Protez Journey II” bir araya geldiğinde, hastaların beklentilerini karşılayan iyi sonuçlar elde etmek artık mümkündür. JOURNEY II tam diz protezi özellikle spor veya çalışma hayatı açısından aktif ve dinamik bir yaşam süren hastaların beklentilerini karşılamak için tasarlanmıştır. Oxford Diz Testi linki üzerine bir tıklama ile ücretsiz değerlendirme yapıp, sonucu öğrenebilirsiniz.

Bugün tam diz protez cerrahisinde elimizde bulunan yeni teknik ve teknolojiler; yani “Kinematik Yöntem” “Yeni Nesil Robotik Cerrahi Sistem” ve “Yüksek Performans Özellikli Protez Journey II” bir araya geldiğinde, hastaların beklentilerini karşılayan iyi sonuçlar elde etmek artık mümkündür. JOURNEY II tam diz protezi özellikle spor veya çalışma hayatı açısından aktif ve dinamik bir yaşam süren hastaların beklentilerini karşılamak için tasarlanmıştır.

Evet metal alerjisi olan kişilerde bu risk söz konusuydu. Ancak yeni geliştirilen Journey II diz protezinde kullanılan oksinyum maddesi alerjiye neden olmadığı için bu kişilerde de güvenle kullanılabilmektedir.

Toplumda yaygın olan düşüncenin aksine protezin yurtdışı kaynaklı olması iyi olduğu anlamına gelmez. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tıbbi malzeme üretimini sıkı denetlediği için Türkiye’de üretilen protezleri güvenle kullanabiliriz. Ancak en son teknoloji ürünü olan Journey II yabancı bir protezdir, benzeri bir protez henüz Türkiye de üretilmemiştir.

Ameliyat sonrasında hastanede genellikle 1-2 gecelik yatış süreci olur. Hastanın genel sağlığı uygun olur olmaz harekete ve yürüyüşe başlanır. Hastaneden ayrılmadan hastaya fizyoterapistler ev egzersiz programını verir. Genellikle tek diz protez ameliyat sonrası aynı gün veya ertesi gün, her iki diz veya revizyon ameliyatlarından 2 gün sonra hastalar hastaneden çıkarılır.

Yaranızın üç katlı olarak kapatıldığını hatırlatmak isteriz. Alt iki katı dikişle, en üst kat ise gizli dikiş ile kapatılmıştır. Bu durum size dizi kıvırıp-uzatma hareketleri konusunda güven vermelidir. Tarafımızdan önerilen egzersizlerin yapılması da böyle bir zarara neden olamaz.

Günlük hareket ve aktivitelerinizi arttırdıkça dizinizde şişlik olması doğaldır. 2-3 ay içinde diz hareketleriniz ve aktiviteniz artıp, normal günlük yaşantınızı rahat sürdürebilir düzeyde kalmaya başlayınca şişlik de geriler.

Bu durum 2-4 ay sürebilir. Bu ameliyat nedeniyle gelişen doğal reaksiyondur. Ameliyat sonrası bu bölgenin kanlanması artar ve vücuttaki doğal iyileştirici maddeler burada toplanarak ameliyat bölgesinin iyileşmesini sağlarlar. Bu da deride bir miktar sıcaklık ve kırmızılığa neden olur. Ancak aşırı kırmızılık, sıcaklık, ağrı veya yara yerinden akıntı varsa, olası enfeksiyon açısından hemen hekiminize bilgi vermeniz gereklidir.

Bastonsuz yürüyüp, merdiven inip-çıkabiliyorsanız, direksiyon başında kendinizi güvende hissediyorsanız, herhangi bir zararlı madde veya dikkat ve algılamanızı bozan bir ilaç almıyorsanız araba kullanmanızda bir sakınca yoktur.

Kinematik Yöntem ve Yeni Nesil Robotik teknoloji ile yapılan tam diz protez ameliyatlarından4 ay sonra hastalarımız çömelebilmektedirler. Dizinizin üzerinde eğilme acı verebilir, fakat diz protezinize zarar vermez. Eğer acı duyarsanız, sünger yastık veya minder kullanın. Çömelme hareketini, ameliyattan 4 ay sonra deneyerek yapmaya başlayın; zamanla acınız hafifleyip geçecektir.

Genellikle hastalar yürüyüş, yüzme, bahçe işi gibi hobilerine ameliyattan 3-4 ay sonra geri dönebilirler. Bugün tam diz protez cerrahisinde elimizde bulunan yeni teknik ve teknolojiler; yani “Kinematik Yöntem” “Yeni Nesil Robotik Cerrahi Sistem” ve “Yüksek Performans Özellikli Protez Journey II” bir araya geldiğinde, hastaların beklentilerini karşılayan iyi sonuçlar elde etmek artık mümkündür. JOURNEY II tam diz protezi özellikle spor veya çalışma hayatı açısından aktif ve dinamik bir yaşam süren hastaların beklentilerini karşılamak için tasarlanmıştır.

Evet geçirir ve alarm çalışır. Böyle durumlarda gerekebilecek üst aramalarını hesaba katarak, dizinizi kolayca gösterebilmenizi sağlayacak bol kıyafetleri tercih ederek zaman kaybına engel olabilirsiniz. Tarafımızdan verilen ameliyat ile ilgili yazıyı yanınızda bulundurmanız ve görevlilere göstermenizde yarar vardır. Ancak diz protezinizin olması, güvenlik tarafından üstünüzün aranmamasını sağlamaz.

Evet, diz protezi ameliyatından sonra, hayatınız boyunca yapılacak olan diş tedavileri veya cerrahi girişimlerden önce koruyucu amaçlı antibiyotik kullanılması gerekmektedir. Çünkü eğer vücutta herhangi bir bölgede bakteri yoğunluğu artar (idrar yolu, cilt vb.) ve zamanında tedavi edilmezse, yapay dize ulaşıp diz ekleminde enfeksiyona yol açabileceği unutulmamalıdır.

Normal şartlarda %95 olasılıkla, diz protezinizi 20 yıl veya daha da uzun bir süre rahatlıkla hareket ettirip kullanabileceksiniz. Eğer vücut kilonuzu kontrol altında tutar, aşırı zorlamamaya dikkat edip makul aktiviteleri yaparsanız ve düşme gibi proteze zarar verebilecek kazalardan sakınabilirseniz daha da uzun dayanabilir. Bugün tam diz protez cerrahisinde elimizde bulunan yeni teknik ve teknolojiler; yani “Kinematik Yöntem” “Yeni Nesil Robotik Cerrahi Sistem” ve “Yüksek Performans Özellikli Protez Journey II” bir arada uygulandığında beklenilen tam diz protez ömrü çok daha uzundur.

Randevu için tıklayınız
Başa dön tuşu