İçindekiler:
- Kortizon Nedir
- Diz Ağrıları İçin Kortizon İğnesi Etkili Midir?
- Kortizon Iğnesi Ne Zaman Etkisini Gösterir?
- Kortizon İğnesi Sonrası Ne Beklenmelidir?
- Kortizon Yan Etkileri Nelerdir?
- Kortizon İğnesi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kortizon Enjeksiyonu Güvenli Midir?
Kortizon Nedir?
Kortizon iğnesi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle iltihaplı veya enfeksiyon riski olan bölgelere uygulanır. Diz ağrısının yaygın nedenlerinden biri diz eklemindeki iltihaplanmadır. İltihaplanma, ağrıya neden olur ve vücudunuzun doğal iyileşme tepkisinin de önemli bir parçasıdır. Vücutta iltihabın birikmesini engelleyen kortizon, kortizol (stres hormonu) adı verilen doğal bir hormonun yapay formudur. Kortizon, iltihaplı durumların yanı sıra eklemlerin şişmesini ve ağrıyı azaltmak için kullanılır. Peki Kortizon iğnesi Nedir? Bir tür kortikosteroid (adrenal bezlerden salgılanan hormonlar) olan kortizon; kireçlenme, tendinit, bursit, eklem iltihaplanması ve gut gibi eklem rahatsızlıklarında enjeksiyon yöntemleriyle uygulanabilir. Kortizon iğnesi, hastalığın altında yatan nedeni tamamen ortadan kaldırmaz. Örneğin, diz kireçlenmesi ve eklem iltihaplanmasında ağrı gibi yakınmaların azalmasına yardımcı olsa da, tamamen iyileşmeyi sağlamaz. Diz ağrılarının çözümü her zaman ameliyat değildir. Diz eklemindeki hasara ve yakınmalarınıza bağlı olarak ameliyat dışında çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Kortizon iğnesi eklem üzerindeki ağrıyı, şişliği, cilt kızarıklığını ve yanma hissini hafifletebilir.
Diz Ağrıları İçin Kortizon İğnesi Etkili Midir?
Kortizon iğnesi, diz ağrısını ve şişliği azaltmak için uygulanan yardımcı bir tedavidir. Ancak, her hastada her zaman aynı etkiyi göstermeyebilir. Kortizon iğnesi sonrası diz ağrılarınız geçmeyebilir veya bir süre sonra geri dönebilir. Kortizon iğnesi daha büyük bir tedavi planının parçasıdır ve genellikle geçici bir rahatlama sağlar. Uzun süre boyunca kortizon iğnesi tedavisine devam eden hastalar, diz ağrılarının daha kısa sürede geri dönmeye başladığını fark edebilir. Bu durum, hasta ilaca karşı bir direnç oluşturduğu için değil, eklemdeki hasarın ilerlemesi nedeniyle görülür. Fizik tedavi, fazla kiloları vermek, diz sağlığınız için egzersizler yapmak ve günlük yaşam tarzındaki değişiklikler eklem bozulmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Dize kortizon enjeksiyonu diz ağrıları için, sizin için iyi bir seçenek olabilir, ancak vücuda enjekte edilen ilaçlarla ilgili her zaman riskler vardır. Bu nedenle, doktorunuzla tıbbi geçmişiniz ve bazı yan etkiler hakkında konuşmayı ihmal etmeyin.
Kortizon İğnesi Ne Zaman Etkisini Gösterir?
Diz ağrıları için kortizon iğnesi ağrıları hafifletme etkisi birkaç haftadan altı aya kadar sürebilir. Bu süre zarfında hastalar dinlenmeye ve zorlayıcı aktivitelerden kaçınmaya özen göstermelidir. Kortizon iğnesi sonrası dizde iyileşmeler genelde iki hafta içinde zirveye ulaşır ve 24 haftaya kadar devam edebilir. Diz ağrısı geçtikten sonra, hasta hemen günlük hayatına geri dönmek isteyebilir. Ancak, yaralanmalardan kaçınmak veya durumu daha da kötüleştirmemek için, günlük yaşantınıza doğrudan eskisi gibi başlamadan, kademeli olarak devam etmeniz daha uygundur.
Kortizon İğnesi Sonrası Ne Beklenmelidir?
Kortizon iğnesindan sonra 48 saate kadar ağrı ve iltihapta geçici bir alevlenme görülebilir. Ancak daha sonrasında, dizinizdeki ağrı ve iltihaplanma azalır. Dikkat edilmesi gereken ilk şey, bunların kalıcı bir çözüm olarak kabul edilmemesidir. Diz ağrıları için kortizon iğnesi ağrılarda rahatlama sağlayabilir ancak zamanla faydalı etkileri geçecektir. Diz ağrınızın nedeni ne olursa olsun, tedaviye karar vermeden önce kortizon enjeksiyonlarının artılarını ve eksilerini doktorunuzla konuşmalısınız.
Kortizon Yan Etkileri Nelerdir?
Her enjeksiyon yöntemi gibi kortizon iğnesi yan etkileri ve belirli riskler taşır. Çoğu risk hafif veya geçicidir, ancak bazıları ciddi veya uzun süreli olabilir. Enjeksiyon almadan önce doktorunuza kortizon iğnesi yan etkileri ve risklerle ilgili endişelerinizi belirtmeniz önemlidir. kortizon iğnesi yan etkileri ve olası riskler genel olarak şunlardır:
Kortizon Sonrası Enfeksiyon
Nadir olarak görülse bile Kortizon iğnesi sonrası enfeksiyon ciddi bir yan etki haline gelebilir. Her enjeksiyon işleminde enfeksiyon riski vardır, bu nedenle bölgeyi temiz tutmak ve vücudunuzun başka bir yerinde enfeksiyon varsa kortizon enjeksiyonlarından kaçınmak önemlidir. Enfeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişme, ağrı ve ateş enfeksiyon belirtileri arasındadır.
Kortizon Sonrası Ağrı ve Şişlik
Diz ağrıları için kortizon iğnesi , eklemi ve yumuşak dokuları (tendon, kas, kıkırdak gibi) tahriş edebilir. Bu durum kötü bir ağrı ve iltihaplanmaya neden olur. Bu yan etkiye alevlenme denir. Kortizon iğnesi sonrası alevlenme tipik olarak bir veya iki gün sürer. Bu yan etki, istirahat etme ve bölgeye aralıklı soğuk uygulaması ile tedavi edilebilir.
Kortizon iğnesi sonrası ciltte renk değişimi
Kortizon enjeksiyonları bazen deride; cilt tonundan daha açık renkli (beyaza yakın) bir bölge oluşmasına neden olabilir. Ciltte meydana gelen bu renk değişikliği birkaç hafta veya ay sürebilir, bazı durumlarda kalıcı olabilir. Herhangi bir zararı olmamakla birlikte bu yan etki hastaların %1 ile %4’ünde görülür.
Kortizon İğnesi Sonrası Yüksek Kan Şekeri
İltihaplanmayı azaltmanın yanı sıra, kortizon iğnesi kan şekeri seviyelerini yükseltebilir. Kortizon, enjeksiyonla doğrudan kan dolaşımına verilmez, ancak yine de bazı hastalarda kan şekeri seviyelerini etkileyebilir. Bu nedenle kortizon iğnesi, genellikle diyabetli kişilere tavsiye edilmez.
Kortizon Sonrası Tendon Yaralanması
Dize kortizon enjeksiyonu, tendonları zayıflatabilir ve yırtılmaya daha yatkın hale getirebilir. Enjeksiyondan sonra birkaç gün eklemi dinlendirmek ve ardından önerilen germe ve egzersizlerle aktiviteyi kademeli olarak arttırmak tendon yaralanması riskini azaltabilir. Kısa bir süre içinde çok fazla enjeksiyon yapılması da enjeksiyon bölgesindeki tendonlara, bağlara ve eklem kıkırdağına zarar verebilir.
Kortizon İğnesi Sonrası Alerjik Reaksiyon
Nadir de olsa, bazı hastalarda enjeksiyona eklenen lokal anestezik ilaca karşı alerjik reaksiyonlar görülebilir. Kortizonun kendisine alerjik reaksiyonlar nadirdir.
Cinsiyetle İlgili Kortizon Yan Etkileri
Yaygın olmasa bile, kadınlarda; adet döneminde düzensizlik, emziriyorsa emzirme döneminde rahatsızlıklar, ciltte kızarıklık gibi belirtiler görülebilir.
Genellikle, deri enfeksiyonu gibi mevcut enfeksiyonu olan hastalara kortizon iğnesi önerilmez. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullanan veya zayıf kemiklere sahip hastalar kortizon enjeksiyonları için uygun aday olmayabilir. Bazı hastalar soruyorlar, kortizon iğnesi kilo aldırır mı? Kortizon iğnesi kilo alma yalnızca kortizon ilaçlarını uzun süre ağızdan alan hastalarda yaygın görülür. Bu yan etkiler, kortizon ilacı bir ekleme enjekte edildiğinde nadiren ortaya çıkar.
Kortizon İğnesi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dize kortizon enjeksiyonu sonraki ilk iki gün dizinizi kullanmaktan kaçınmak önemlidir. Kortizon iğnesi sonrası uzun süre ayakta durmaktan kaçınılmalıdır ve dinlenmeye özen göstermek gerekir. Ayrıca enjeksiyon uygulanan diz bölgesi su ile temas etmemelidir. Kortizon iğnesi sonrası alevlenme görülmezse, diz ağrısı oldukça hızlı bir şekilde azalacaktır.
Kortizon Enjeksiyonu Güvenli Midir?
Kortizon enjeksiyonu genellikle güvenlidir fakat kortizon iğnesi yan etkileri ve uzun vadeli olumsuz etkileri olabilir. Enjeksiyon yaptırmaya karar vermeden önce bu riskler hakkında bilgi edinmek önemlidir. Diz ağrıları için kortizon iğnesi güçlü bir tedavi olsa bile, genellikle enjeksiyondan önce denenebilecek başka tedavi yolları da vardır. Enjeksiyonlar, yılda üç ile dörtten fazla olmayacak şekilde uygulanabilir. Bunun nedeni, kortizon iğnesi yan etkileri ve enjeksiyonlarının çok sık uygulanırsa eklemin kendisine ciddi zararlar verebilir. Kortizon iğnesi yalnızca ağrıyı belli bir süre ortadan kaldırır, hasarı veya yaralanmayı tamamen iyileştirmez.
Attığınız her adım dizinizde ağrıya neden oluyorsa tedavi seçeneklerinizi değerlendirme zamanıdır. Kortizon enjeksiyonları sert ve ağrılı eklemler için yardımcı bir tedavidir. Diz ağrıları için kortizon iğnesi asla tek tedavi yöntemi olmamalıdır. Size ve diz sağlığınıza en uygun tedavi yöntemleri için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Diz kireçlenmeniz varsa ve diz ağrısından muzdaripseniz Diz Ağrınızı Değerlendirme Testini (Oxford) yaparak ilk adımı atabilirsiniz. Diz Ağrınızı Değerlendirme Testi (Oxford) ile eklem fonksiyonunu, diz kireçlenmesi şiddetini ve diz ağrısı tedavi seçeneklerinizi değerlendirebilirsiniz.
Kemik kas eklem sorunlarınız ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, kemik sağlığınızı korumada ilk adımı atabilirsiniz.
Öncelikle kolay gelsin bana 4 yıl önce romotoid artrit teşhisi kondu sağ dizim den kortizon yapıldı ve oral olarakta 1 yıl kullandım salazoprin deltakotril kullandım kas gücümü yoğunlaştırmak için fitnis yaptım bisiklet sporları yaptım ama hiçbir netice alamadım sonra ortapediye gittim menüsküs yirtilmasi var dediler kolejen yaptırdın sonuc yok dizlerim eklemler çok yakın dediler şimdilerde 20 günde bir melox yaşıyorum yapmam gereken neler var beni aydınlatır mısınız yaşım 48 halen işkence çekerek çalışıyorum
Merhaba Sezgin Bey, öncelikle geçmiş olsun. Menisküs yırtığı mutlaka ameliyat edilmeli, onarılmalı, onarılmazsa veya alınırsa kireçlenmeye neden olur ve ileride daha büyük sorunlar yaşarsınız. Sağlık probleminiz ile ilgili sizi doğru bilgilendirebilmemiz için dizinizin durumunu değerlendirmemiz gerekir. Yakın zamana ait röntgen veya MR görüntüleriniz varsa bize gönderdiğiniz takdirde inceletip durumunuz ve size en uygun tedavi hakkında dönüş sağlayabiliriz. Kemik, eklem ve kas problemleriniz ile ilgili her türlü sorun ve sorularınız için bizimle dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…
Hocamannem 70 yaşında 2 şubatta ortopedi doktoruna gittik muayene oldu. Protez ameliyatı için daha erken olduğu söylendi ve kortizon iğnesi yapıldı. Enjeksiyonun ismini hatırlamıyorum. Enjeksiyon yapıldıktan 10 gün sonra ağrıları tekrar başladı. Şu anda hiç yürüyemiyor ağrısı çok . Şimdi doktoru ile görüştük ameliyat kararı aldık fakat kortizon iğnesi yapılmış olduğu için beklememiz gerekiyor. bu süre normalde ne kadardır. enfeksiyon riski var.
Merhaba Şeref Bey, öncelikle geçmiş olsun. Annenize yardımcı olmak isteriz. Sağlık problemi ile ilgili sizi doğru bilgilendirebilmemiz için tetkiklerini görmemiz gerekir. Kortizon iğnesi yapıldıktan sonra 1 ve 3 ay arasında değişiklik olabilir. Bu süreç doktorun nasıl tedaviye yön vereceği ve hastanın durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Kemik, eklem ve kas problemleriniz ile ilgili her türlü sorun ve sorularınız için bizimle dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…
Hocam muayene eden doktorum menukıs lif yırtılması dedı ameliyat dedı şehir hastanesine gıt dedı bende gittım Mr sonucuna baktı kıkırdak çapraz bağ zedelenmesi dedı bana ameliyat degıl iğne tedavisi yaptı ıkı kutu iğne devletın karşılamadıgı ucretlı iğne aldım vuruldu 3gun bugün hala ağrı var ve ayakta fazla duramıyorum ne yapmam lazım nasıl bı yol almam lazım yardımcı olurmusunuz hocam tşk ler
Merhaba Dilek Hanım öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Sağlık probleminiz ve tedaviniz hakkında sizi doğru bilgilendirme sağlayabilmemiz için yakın zamana ait tetkiklerinizi değerlendirmemiz gerekiyor. Yakın zaman dizinize ait yaptırmış olduğunuz tetkiklerinizi 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda değerlendirme sağlayıp sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıklı günler dileriz…
Merhaba hocam 6 ay önce saçkıran sebebiyle kafamdan ve kalçamdan kortizonlu iğne oldum. İlk 1 ay morluktan anlayamadım sonra farkettimki kalçada çukurlaşma oldu derin bir şekilde geçer mi acaba kas dokum erimiş gibi çok kötü bir görüntü suanda. Cevaplarsanız sevinirim teşekkür ederim
Merhaba Büşra Hanım öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Sağlık probleminiz ve tedaviniz hakkında sizi doğru bilgilendirme sağlayabilmemiz için yakın zamana ait tetkiklerinizi değerlendirmemiz gerekiyor. Yakın zamana ait yaptırmış olduğunuz tetkiklerinizi 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda değerlendirme sağlayıp sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıklı günler dileriz…
Merhaba yaklasik bir aydir dizlerimde kivirirken ses ve merdiven inip cikarken hafif agri oluyordu. Bir sabah uyandihimda dizim kilitlenince ertesi gun doktora gittim. Mr rontgen sonucunda 4. Evre ic menuskus yirtigi dendi. Aslinda ameliyatlik ama ilk once ilac ltedavisi deneyecekler Oral yolla ilac kullaniyorum merhem suruyorum. Bir kac gun sonra dizden kortizon ignesi vurulacak. İgnenin bir faydasi olur mu. Daha dogrusu iyilestirme amacli mi rahatlatma icin mi. Sol bacagimda sikayet vardi. Suan her iki dizimde sis.tesekkur ederim
Merhaba Melda Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Menisküs yırtıkları genellikle dizin içindeki “C” şeklindeki kıkırdak yapıları etkileyen yaralanmalardır. Menisküs yırtıkları derecesine göre sınıflandırılır ve 4. derece menisküs yırtığı, genellikle menisküsün tamamen kopmuş olduğu ciddi bir durumu ifade eder. Kortizon iğneleri genellikle iltihaplı durumları azaltmak ve ağrıyı geçirmek amacıyla kullanılır. Ancak, menisküs yırtıkları genellikle mekanik bir sorun olduğu için, yani kıkırdak yapının kendisinin zarar gördüğü bir durum olduğu için, kortizon iğneleri bu tür durumlarda genellikle sınırlı fayda sağlar. Şikayetleriniz doğrultusunda sizi bilgilendirebilmemiz ve durumunuzu değerlendirebilmemiz için yakın zamana ait tetkiklerinizi bizimle 0505 999 1 777 numaralı whatsapp hattımızdan paylaşabilir misiniz? İnceleme sağlayıp tedaviniz ile ilgili sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıcakla kalın.
Hocam selamlar. Sol dizimde menisküs yırtigi var dendi. Bükemiyorum ve işim ağır olduğu için çalışmak ciddi bir işkence haline gelsi. Çekilen MR larda ameliyat olman gerek fakat devlet hastanelerinin elinde yok bu dikiş, Şehir Hastanesi ve da Araştırma Hastanelerine gidip bir an önce ameliyat olmanız gerek dendi. Onlara da sıra yok. Nasıl bir yol önerirsiniz?
Merhaba Nagihan Hanım , öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Sağlık probleminiz ve tedaviniz hakkında sizi doğru bilgilendirme sağlayabilmemiz için yakın zamana ait tetkiklerinizi değerlendirmemiz gerekiyor. Yakın zamana ait yaptırmış olduğunuz tetkiklerinizi 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda değerlendirme sağlayıp sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıklı günler dileriz…
Merhaba, fibromiyalji rahatsızlığı için üç dört ayda bir kortizon iğnesi oluyorum. Bu sıklıkta yaptırmak zararlı mıdır? Ne kadar arası olmalıdır? Ancak kortizon iğnesi ağrıları geçiriyor.
Merhaba öncelikle geçmiş olsun. Fibromiyalji için üç veya dört ayda bir kortizon iğnesi yaptırmanız, genellikle genel muayene bulgularınıza bakılarak doktorunuz tarafından karar verilmiş bir süreçtir. Kortizonun vücutta uzun vadeli etkileri ve olası yan etkileri göz önüne alındığında, genellikle iğnelerin belirli bir sıklıkta yapılması önerilir. Size en uygun tedavi aralığını belirlemek için genel sağlık durumunuzu ve tedaviye vereceğiniz yanıta göre değerlendirilmelidir. Sık kullanımının sizin için uygun olup olmadığını ve ne sıklıkta yapılması gerektiğini fiziki muayene sonrası ve tetkiklerinizin incelenerek karar verilmesi gerekmektedir. Detaylı muayene için dilediğiniz zaman bizlere 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
İyi günler hocam benim sol dizde 3 e çok yakın menuskus yirtigi var hemde kireçlenme sıvı kaybı ve sıvı fazlalığı var dün kortizon iğnesi oldum birazda sıvı alındı İyi olurmu acaba bide dizimden susesi geliyor normalmi acaba şimdiden çok teşekkür ederim hocam iyi günler
Merhaba öncelikle geçmiş olsun. İyi günler, geçmiş olsun. Kortizon enjeksiyonu ve sıvı alımı, şikayetlerinizi geçici olarak hafifletebilir ancak kesin çözüm olmayabilir. Dizinizden gelen sesler genellikle normaldir, ancak detaylı bilgi ve tedavi için bize dilediğiniz zaman 0505 999 17 77 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın…