Paylaş
Bize Danışın
BlogDiz

Diz Protezinde Mekanik Yöntem, Kinematik Yöntem

Birkaç ay veya yıl boyunca sürekli diz ağrısı yaşıyorsanız – ve hiçbir şey ağrıyı hafifletmiyor gibi görünüyorsa- total diz protezini düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.

Bir blog yazımızda total diz protezine ihtiyacınız olabileceğini gösteren 5 işaretten bahsettik. Eğer diz protezine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız daha fazla yardım için bu yazımızı gözden geçirebilirsiniz. Total diz protezi için iyi bir aday olup olmadığınızı öğrenmenin en kolay yolu ücretsiz testimizi yapmaktır: Diz fonksiyon değerlendirmesi Total diz protezi ameliyatına karar verdiğinizde ve seçeneklerinizi araştırmaya başladığınızda, iki yöntem ile karşılaşırsınız: kinematik olarak hizalanmış diz protezi ve mekanik hizalama. Diz protezinde mekanik ve kinematik hizalamalar arasındaki farklar nelerdir ?

Bu yazıda, kinematik ve mekanik olarak hizalanmış bir diz arasındaki farklardan bahsedeceğiz. ‘’Geleneksel’’ veya ‘’mekanik’’ bir diz protezini biliyor olabilirsiniz, bu yüzden önce bununla başlayalım.

Mekanik Diz Protezi Anlayışı

Total diz protezi ameliyatı geçirdiğinizde, diz ekleminin yıpranmış olan kısmını değiştirmek ve dizinize bir anlamda ikinci bir hayat vermek için bir implant yerleştirilecektir.

Mekanik olarak hizalanan diz protezinde, implant tüm hastalar için “ortalama” bir konuma yerleştirilir. Ne yazık ki, kimse birbirine benzemediği gibi her iki dizimiz bile birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle mekanik olarak hizalanmış bir total diz protezi genellikle hem dizinizin hem de bacağınızın doğal hizasını değiştirir. Bu nedenle, mevcut ortopedik araştırmalara göre, mekanik olarak hizalanmış total diz protezi ameliyatı olan hastaların % 20-25’i, cerrahi müdahaleye rağmen ağrı, sertlik ve instabiliteden şikayetçidir.Peki mekanik diz protezi, kinematik olarak hizalanmış bir diz protezi ile nasıl karşılaştırılır?

Diz Protezinde Kinematik Hizalama Yaklaşımı

Kinematik olarak hizalanmış ilk total diz protezi 2006 yılında yapılmıştır. Bu işlemde, dizinizi doğal olarak hizalamaya yardımcı olmak için, implant kendi diz eklem hattınıza özgü olarak yerleştirilir. 

Bu size göre özelleştirilmiş implant konumu sayesinde, kinematik olarak hizalanmış total diz protezi dizinizi artrit öncesi günlerinize geri döndürebilir.Kinematik hizalama geçirmiş olan hastalar, mekanik diz protezi seçen hastalara kıyasla diz ağrılarında rahatlama, dizde fonksiyon ve bükme hareketlerinde iyileşme bildirmişlerdir.

Kinematik olarak hizalanmış diz protezi hastaları ameliyattan sonra dizlerinin oldukça hızlı bir şekilde normale döndüğünü belirtmektedir. Bu, daha kısa ve rahat bir iyileşme süresinin tadını çıkaracağınız anlamına gelir. Öyle ki, ameliyattan sonraki 4 hafta içinde baston olmadan yürümeniz ve araba kullanmanız beklenir.

Bu faydaların birçoğu, kinematik olarak hizalama yaparken implant pozisyonunu milimetrenin 1/2’sine ayarlamak için hassas ölçüm cihazı olan kumpas (kaliper) kullanılmasına dayanır. Total diz protezi söz konusu olduğunda, bir sonraki bölümde göreceğiniz gibi, seçim aslında oldukça açıktır.

Hangi diz protezi sizin için doğrudur?

Kinematik olarak hizalanmış diz protezleri, implantın hastalara göre özelleştirilmiş ve doğal bir şekilde konumlandırılmasını sağlar. Daha hızlı iyileşme süresi, genel olarak daha az ağrı ve uzun süreli memnuniyet sunarak, hastaların kesin ‘kazanan’ taraf olmasını sağlar.

Birçok hasta, kinematik olarak hizalanmış diz protezi ile dizlerinin artrit öncesi günlerine geri döndüğünü belirtmektedir.Dahası implant ömrü üç, altı ve dokuz yıla kadar mekanik diz protezine eşdeğer veya daha iyi olmaktadır.  Bu, sağlığınıza yaptığınız yatırımın en az geleneksel yöntemler kadar uzun ömürlü olacağı anlamına gelir, belki de daha fazla. Artık mekanik diz protezi ile kinematik olarak hizalanmış diz protezi arasındaki farklar hakkında daha iyi fikir sahibi olduğunuza göre, bir adım daha var: doğru cerrahı bulmak.

Deneyimli bir diz protezi cerrahı bulmak:

Bazı doktorlar mekanik olarak hizalanmış diz protezi konusunda deneyime sahip olsa da, herkes kinematik olarak hizalanmış diz protezi ameliyatı gerçekleştirme bilgi ve becerisine sahip değildir. Bu nedenle, bu tür işlemleri  özel olarak ele alan, deneyime sahip bir cerrah seçmek önemlidir.Bununla birlikte, Türkiye’de kinematik hizalanmış total diz protezi yapma becerisi, deneyimi ve bilgisi olan ilk ve tek cerrahın Dr. Kayhan Turan olduğunu kabul edebiliriz.

Dr. Kayhan Turan, Türkiye’de kinematik olarak hizalanmış total diz protezi gerçekleştiren ve diz protezi ameliyatlarında üç ileri teknoloji ve tekniği (son derece yenilikçi implantlar, Kinematik hizalama yöntemi ve NAVIO Robotik Cerrahi gibi yardımcı araçlar) birleştiren ilk cerrahtır.

Dr. Kayhan Turan’ın eşsiz yaklaşımı ve işlemleri ortalama 1.3 günlük bir hastanede kalış süresine sahiptir. Bu da, daha erken eve gidebileceğiniz ve normal etkinliklerinize daha hızlı geri dönebileceğiniz anlamına gelir.Dr. Turan başarılı sonuç oranları ile Türkiye’deki en iyi cerrahlar arasında yer almaktadır.

Beceri ve uzmanlığı sayesinde, Dr.Turan’ın hastaları ağrılarda daha büyük rahatlama, daha fazla fonksiyon, dizde daha kolay bükme hareketleri ve genel olarak daha normal bir uzuv duygusu yaşadıklarını bildirmektedir.Bu sonuçları geleneksel, mekanik hizalama yöntemleriyle karşılaştırdığınızda, sizin için hangisinin doğru olduğuna dair şüphe yoktur.

“Farkı yaratan, doğru cerrahı seçmektir.”

Kayhan Turan ve ekibiyle tanışmaya, kinematik olarak hizalanmış total diz protezi kullanmaya nasıl başlayacağınızı görüşmek için hazırsanız, bugün sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.Şu an veya sonrasında diz protezi ameliyatına ihtiyacınız olup olmadığından hala emin değil misiniz? Ücretsiz testimizi yapın: daha fazla yönlendirme için diz fonksiyon değerlendirmesi…

Diz testini çözmek için tıklayınız.

Randevu için tıklayınız

Kayhan Turan

Op. Dr. Kayhan Turan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanıdır. Uzmanlık alanları arasında Robotik Protez Cerrahisi, Eklem Protezi, Artroskopik Cerrahi, Regeneratif Ortopedi ve Spor Ortopedisi bulunmaktadır. Aynı zamanda, Robotik Ortopedi Cerrahi Derneği'nin (ROCD) başkanı ve İstanbul Atlas Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bursa'daki Robotik Ortopedi Cerrahi Merkezi ile Turan Turan Sağlık Grubu'nun medikal direktörüdür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu