Paylaş
Bize Danışın
Blog

Eklemler İçin Takviye Ürünler

Pek çok insan dizlerinde, ellerinde, omuzlarında veya çeşitli eklem bölgelerinde uzun süredir devam eden eklem ağrıları için çözüm aramaktadır. Özellikle kireçlenmenin neden olduğu bu ağrılar dünyada milyonlarca insanı etkiler. Ağrı kesiciler veya anti-inflamatuar ilaçlar eklem ağrısının giderilmesinde genellikle ilk tercih edilen yoldur. Bunun yanı sıra eklem ağrıları için iyi geldiği düşünülen onlarca besin takviyesi ve ürün bulunur. Eklem ağrısı için takviye ürünler sadece ağrıları gidermek için değil eklem sağlığını korumak, hastalıkları önlemek ve eklemleri güçlendirmek için zaman zaman sporcular dahil birçok insan tarafından tercih edilmektedir. Bunların bazıları vitaminler, bazıları ise vitamin dışı takviyeler ve bitkisel ilaçlardır. Günümüzde bu ürünlere ulaşım oldukça kolay hale gelmiş durumda. Ancak hangileri gerçekten işe yarıyor ve sağlığımız için doğru tercihler hangileri? Eklem sağlığını korumanın en önemli yolu bu soruların cevabını bilmek ve doktor önerisi olmadan eklem ağrısı için takviye ürünler kullanmamaktan geçiyor. 

Bu yazımızda, eklem ağrıları ve eklem sağlığı için yaygın olarak kullanılan bazı takviyelerden ve bunlarla ilgili araştırmalardan bahsedeceğiz.

Glukozamin ve kondroitin sülfat

Glukozamin ve kondroitin sülfat, eklem ağrıları, özellikle diz ağrısı olanlara önerilen en yaygın kombinasyon takviyelerinden biridir. Ağrı ve iltihaplanmanın en önemli nedenlerinden biri eklem bölgelerinde kemiklerin birbirine sürtünmeye başlaması ve kemik yüzeylerinin hasar görmesidir. Glukozamin, kemiklerin birbirine sürtünmesini engelleyen kıkırdağın doğal bir bileşenidir. Ayrıca, kireçlenmede meydana gelen kıkırdak bozulmasını önlemeye yardımcı olabilir. Glukozamin içeren ürünler genellikle karides, ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından veya sebze kaynaklarından elde edilir. Vücutta üretilen glukozamin, kıkırdağın büyümesi, onarımı ve bakımı için doğal yapı taşları sağlar. Böylece glukozamin takviyesi kıkırdak bozulmasını yavaşlatabilir, osteoartrit (kireçlenme) ağrısını dindirerek eklem hareketliliğini iyileştirebilir.

Takviyelerde bulunan iki tür glukozamin vardır: glukozamin hidroklorür ve glukozamin sülfat.

Glukozamin sülfat, kıkırdak için birincil yapı taşı olarak işlev görür ve eklem kıkırdağının oluşumunu ve onarımını uyarır. Ağızdan alındığında, glukozamin sülfat kolaylıkla emilerek tüketimden dört saat sonra kıkırdağa ulaşabilir. Başka bir glukozamin formu olan glukozamin hidroklorür de besin takviyesi olarak bulunur, ancak kireçlenme tedavisinde glukozamin sülfattan daha az etkili olduğu düşünülmektedir. Yapılan bir çalışmada glukozamin hidroklorür içeren ürünlerin kireçlenmenin neden olduğu eklem ağrısını iyileştirmede çok etkili olmadığı bulunmuştur. Başka bir çalışmada, glukozamin sülfatın kireçlenme belirtilerini iyileştirdiği gösterilmiştir. Kesin sonuçlar olmasa da glukozamin sülfat içeriğinde bulunan sülfatın kıkırdağın güçlendirilmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.

Glukozamin gibi kondroitin de kıkırdak ve kemikte bulunan insan bağ dokusunun yapısal bir bileşenidir. Takviye ürünlerde bulunan kondroitin sülfat genellikle hayvan kıkırdağından elde edilir. Glukozamin ve kondroitin sülfat birlikte kullanıldığında kireçlenme nedeniyle oluşabilecek kıkırdak bozulmasını önlemeye yardımcı olabilir, ağrı ve iltihabı azaltarak eklem fonksiyonunu iyileştirebilir, kıkırdak kaybını tersine çevirebilir. Bazı araştırmalarda kondroitinin, kireçlenme yaşayan kişilerde eklem ağrıları ve sertliğini azaltabileceği gösterilmiştir. 2016 yılında yapılan bir çalışmanın sonuçlarıkondroitin kullanan kişilerin yaklaşık %53’ünde diz ağrılarında bir iyileşme görüldüğünü işaret ediyor.

Eklem ağrılarının tedavisinde kullanılan birçok destekleyici ürün glukozamin ve kondroitin sülfat içermektedir. Ancak araştırmalara rağmen, glukozamin ve kondroitin sülfat kullanımının ne kadar iyi etki gösterdiğine dair kesin sonuçlara ulaşmak zordur. Glukozamin ve kondroitin sülfat kullanan bazı kişiler eklem ağrılarının azaldığını ifade ederken, bazı kişilerde ise fayda sağlamamıştır. Ayrıca kondroitin, uzun süreli kullanımda sorun yaratabilecek yüksek seviyelerde manganez içerebilir. Bu ürünlerin kullanım ve etkileri doza ve kullanım süresine göre de farklılık gösterebilir. Glukozamin ve kondroitin sülfat takviyesi denemeye karar verirseniz, diğer ilaçlarınızla etkileşim olup olmayacağından emin olmanız gerekir. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan kişiler glukozamin ve kondroitin sülfat ürünleri almamalıdır. Bu tür takviyelerin kullanımının doktor kontrolünde olması önemlidir. 

Glukozamin-ve-kondroitin-sulfat

D Vitamini

Eklem sağlığı ve genel kas-iskelet sistemi sağlığı için yaygın olarak önerilen takviyelerden biri de D vitaminidir. D vitamininin en önemli etkisi kemikler üzerinedir ve esas kaynağı güneştir. Güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanıldığında insan vücudu doğal olarak D vitamini sentezi yapabilir. Bununla birlikte özellikle 50 yaş üzerinde D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini eksikliği, kireçlenme ve ayrıca romatoid artrit gibi otoimmün artrit gelişimi ile ilişkili olabilmektedir. Bu nedenle eklem ağrılarınız varsa ve kan testi sonucunda D vitamini eksikliği tespit edilirse doktorunuz vitamin takviyesi önerebilir.

D vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve başta yağ doku olmak üzere vücudumuzda depolanabilir. Bu nedenle D vitamini takviyesinin aşırı kullanımı olumsuz yan etkilere neden olabilir. D vitamini toksisitesi, hiperkalsemi olarak bilinen kanda kalsiyum birikmesine neden olabilir. Bu durumda iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, zayıflık, sık idrara çıkma gibi belirtiler ve böbrek rahatsızlıkları meydana gelebilir. D vitamini takviyesi kullanmanın en güvenilir yolu doktor önerisi ve kontrolü ile alınmasıdır.

Vitamin,D,

Omega 3

Balıkta bol miktarda bulunan omega-3 yağ asidinin anti-inflamatuar yani iltihap önleyici özelliklere sahip olduğu biliniyor. Böylece, romatoid artrit gibi iltihaplı romatizmal hastalıklar için yararlı olabileceği düşünülmekte. Yeterli omega-3 alımı için haftada yaklaşık iki gün somon ve uskumru gibi yağlı balıklar tüketmek gerekebilir. Doğal gıdalar ile omega-3 alımı yetersiz kaldığında genellikle besin takviyeleri tercih edilir. Omega-3 takviyelerinin çoğu balık yağı şeklindedir. Bununla birlikte, keten tohumu gibi bitkilerden elde edilen omega-3 takviyeleri de vardır.

Bir klinik araştırma, balık yağı takviyesi almanın romatoid artritli kişilerde eklem ağrısı gibi belirtileri azalttığını göstermektedir. Ancak kireçlenme belirtilerine iyi gelip gelmediği yönünde kesin bir bilgi yoktur.

Omega-3

Zerdeçal   

Zerdeçal, kireçlenmenin neden olduğu eklem ağrıları dahil olmak üzere ağrı tedavisinde en sık kullanılan takviye besin ve ürün gruplarından biridir. Zerdaçalda bulunan ‘’curcumin’’ maddesinin ağrı hafifletme ve iltihap önleyici özelliği olduğu düşünülmektedir. Çin ve Hint geleneksel tıbbının temeli denilebilecek zerdeçal aynı zamanda birçok fayda sağlayabilir; hücreleri zararlı bileşenlere karşı koruyan güçlü bir anti-oksidan ve anti-kanser özelliğe sahiptir, beyin ve kalp fonksiyonlarına da faydalı olduğu bilinmektedir.

Zerdaçalın eklem ağrılarına etkisine yönelik araştırmalar sınırlı olsa da bir çalışmada eklem ağrısı belirtilerini hafiflettiği ve ağrı kesici etki gösterdiği bulunmuştur.

Ancak yüksek dozda zerdeçal, kan inceltici olarak işlev görebilir ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, ameliyat olacaksanız, safra kesesiyle ilgili rahatsızlıklarınız varsa zerdeçal veya kurkumin takviyesi kullanmadan doktorunuza danışmanız önemlidir.

Zerdecal

SAMe (S-adenosyl-L-methionine) 

SAMe (S-adenosyl-L-methionine) vücutta doğal olarak bulunan ve birçok enzimatik reaksiyonda görev alan bir bileşiktir. SAMe karaciğer fonksiyonlarına yardımcı olmak, eklem ağrılarını azaltmak ve hatta iyi bir ruh hali için yaygın kullanılan takviye ürünlerden biridir. Eklemde ağrı, sertlik ve şişliğin tedavisinde, eklem hareketlerini geliştirmede, kıkırdak onarımında faydalı olabileceği düşünülmektedir. SAMe, B12, B6 vitaminleri ve folat ile ilişkili olarak çalışır, bu nedenle bu takviyeyi alırken B vitaminlerinden yeterince almak önemlidir.

Ağrı kesici bir ilaç ve SAMe takviyesinin karşılaştırıldığı bir çalışmada, SAMe etkisinin ağrı kesici ilaç ile neredeyse aynı olduğu ancak yavaş etki ettiği gösterilmiştir. Yine de bu alanda daha fazla araştırmaya ve kesin bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.

SAM-e, antidepresan ilaçlarla etkileşime girebilir. Bipolar bozukluğu olanlarda veya monoamin oksidaz inhibitörleri alan hastalarda SAMe kullanımından kaçınılmalıdır. Parkinson hastalığını da kötüleştirebilir.

Hyaluronik Asit

Hyaluronik asit vücutta doğal olarak üretilen, özellikle ciltte ve eklemlerde bol miktarda bulunan ve buralarda kayganlık sağlayarak dokuların doğal dengesini koruyan bir bileşendir. Yaşlandıkça hyaluronik asit seviyeleri azaldığından, hyaluronik asit takviyeleri yaşa bağlı sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı olabilir. Hyaluronik asidin en yaygın kullanımlarından biri kireçlenme tedavisidir. Kireçlenme tedavisinde hyaluronik asidin enjekte edilebilir formu kullanılır. Takviye olarak ağızdan alınan hyaluronik asidin ise göstereceği etkiler hakkında bilgi sınırlıdır.

2015 yılında yapılan bir araştırmada, üç ay süreyle ağızdan alınan hyaluronik takviyenin diz kireçlenmesi olan aşırı kilolu yetişkinlerde rahatlama sağladığı gösterilmiştir. 2017 yılında yapılan bir araştırmada ise diz kireçlenmesi olan ve oral yoldan hyaluronan verilen hastalarda diz ağrılarında azalma, uyku kalitesinde iyileşme gibi etkiler gözlenmiştir.

Metilsülfonilmetan (MSM)

Metilsülfonilmetan (MSM), eklem ağrısına yardımcı olduğu söylenen yaygın takviye ürünlerden biridir. Hayvanlarda ve insanlarda doğal olarak bulunan bu bileşik ayrıca meyvelerde, sebzelerde, tahıllarda da bulunan organik kükürt bileşiğidir. Kükürt, bağ doku oluşumu için gereklidir. MSM ayrıca ağrıyı ileten sinir uyarılarını azaltarak ağrı kesici görevi görebilir. Böylece ağrı ve iltihabı azaltmada etkili olabileceği düşünülmektedir. Yapılan bir araştırmada, MSM takviyesinin diz kireçlenmesi olan kişilerde ağrı ve diz fonksiyonlarını iyileştirebildiği gösterilmiştir.

Bunların yanı sıra kapsaisin, zencefil, gamma linolenik asit (GLA), probiyotikler gibi eklem ağrılarına iyi geldiği düşünülen destekleyici birçok doğal, bitkisel ve kimyasal takviye ürün grupları bulunmaktadır. Birçok insan özellikle ilerleyen yaşlarda eklemlerde kireçlenme, tendonlarda, kıkırdak ve kaslarda hasar ve yaralanmalar yaşayabilir. Sağlıklı bir beslenme, gerektiğinde doğru şekilde kullanılan uygun takviyeler ile kemik ve eklem sağlığımızı koruyabilir, ağrıları hafifletebiliriz. Ancak takviye besinlerin veya satın alınabilen ürünlerin her zaman işe yaradığı ve ağrıyı dindirdiği söylenemez. Bazı kişilerde işe yarayan yöntemler bazılarında etki göstermeyebilir. Daha önemlisi yanlış kullanılan ürünler sağlığımız üzerinde birçok olumsuz etkiye neden olabilir. Takviye ürünlerin alınması gereken doz, içeriği, kullanılan diğer ilaçlarla etkileşimi gibi birçok önemli faktör söz konusudur. Bazı takviyeler yüksek dozlarda alınırsa veya diğer ürünler ve ilaçlarla etkileşime girerse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kullandığınız takviyeler hakkında doktorunuza danışmanız önemlidir.

Bu yöntemlerin ağrılarınız veya eklem sorunlarınız için kesin ve hızlı bir çözüm olmadığını unutmayın. Tedavinin en güvenilir yolu altta yatan nedeni bulmak ve sorunu düzeltmektir. Diz ağrılarınızın çözümü ve en güvenilir tedavi yöntemi için Op. Dr. Kayhan Turan’a randevu alabilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Randevu için tıklayınız

Kayhan Turan

Op. Dr. Kayhan Turan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanıdır. Uzmanlık alanları arasında Robotik Protez Cerrahisi, Eklem Protezi, Artroskopik Cerrahi, Regeneratif Ortopedi ve Spor Ortopedisi bulunmaktadır. Aynı zamanda, Robotik Ortopedi Cerrahi Derneği'nin (ROCD) başkanı ve İstanbul Atlas Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bursa'daki Robotik Ortopedi Cerrahi Merkezi ile Turan Turan Sağlık Grubu'nun medikal direktörüdür.

İlgili Makaleler

23 Yorum

  1. Hocam bursa ya gelme imkanım yok şimdılik sag dızımde sıvı tukenmesıne baglı kıreşleme varmış bazen çok agrıyo bunun tedavısı hangı gıda takvıyedıyle olur acaba teşekkur ederım yaşım 43 kılo 65 dızım spor salonunda tempolu koşu bandında oldu sanırım yuruyuş yapsam daha kotu olurmu merak içindeyım lutfen bana cevap yazarmısınız saygılar

    1. Merhaba Selvihan Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Sağlık probleminiz ile ilgili sizi doğru yönlendirebilmemiz için dizinize ait yakın zamanda çektirmiş olduğunuz röntgen veya MR görüntünüzü bize gönderdiğiniz takdirde incelenip size geri dönüş sağlayabiliriz. Dizinizin işlevsel durumunu değerlendirebilmek ve diz ağrınızın tedavisi ile ilgili bilgi edinebilmemiz için https://oxforddiztesti.kayhanturan.com/ linkini gönderiyoruz. Cevaplandırmanız halinde durumunuz hakkında bilgilendirme yapmak için sizleri arayacağız. Fiyat ve detaylı bilgi almak için 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

  2. Hocam merhaba annemin çok çok diz ağrıları var
    Sıvı kaybı ve kireçlenme dediler bütün doktorlar fizil tedavide aldı bi süre geçti ama yine diz ağrıları aşırı derecede
    Yaşı 49 kilosu 90
    Ne yapacağımızı şaşırdık takviye ne önerirsiniz

    1. Merhaba Gizem Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Glukozamin ve kondroitin sülfat, eklem ağrıları, özellikle diz ağrısı olanlara önerilen en yaygın kombinasyon takviyelerinden biridir. D Vitamini, Omega 3, Zerdeçal, SAMe (S-adenosyl-L-methionine) , Hyaluronik Asit,Metilsülfonilmetan (MSM) eklem ağrısı için takviye ürünlerdir. Annenizin sağlık problemi ile ilgili sizi doğru bilgilendirebilmemiz için yakın zamanda çektirmiş olduğu röntgen veya MR görüntülerini bize gönderdiğiniz takdirde incelenip size durumu hakkında geri dönüş sağlayabiliriz. Kemik, eklem ve kas problemleriniz ile ilgili her türlü sorun ve sorularınız için bizimle dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

      1. ön çapraz bağ ameliyatı geçiren birine fayda sağlar mı ayak güçlendirmek için yada hocam sağolun

        1. Merhaba Murat Bey, öncelikle geçmiş olsun. Kemik sağlığınızı güçlendirmek için ek takviyeleri tabii ki alabilirsiniz fakat ameliyat sonrası kullanmış olduğunuz ilaçlarda bulunduğu için alınacak ek takviye için mutlaka hekiminize bildirmeniz gerekir. Kemik, eklem ve kas problemleriniz ile ilgili her türlü sorun ve sorularınız için bizimle dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

  3. Değerli hocam annem 85 yaşında sol bacağında platin protez var sağ diz kapağı kayma var dizi yana doğru eğildi hiç yuruyemiyo ameliyatsız nasıl bişey olabilir ne yapmamız lazım saygılar hocam

    1. Merhaba Hulya Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Annenize yardımcı olmak isteriz. Sağlık problemi ile ilgili sizi doğru yönlendirebilmemiz için yakın zamanda çektirmiş olduğu röntgen görüntüleri varsa bize gönderebilirsiniz incelenip size durumu hakkında geri dönüş sağlayabiliriz. Kemik, eklem ve kas problemleriniz ile ilgili her türlü sorun ve sorularınız için bizimle dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

  4. Merhabalar 32 yaşındayım ve mr’da hafif menisküs yırtığı gördüğünü söyledi doktorum aman aman ağrımıyor ama dizimi kıramıyorum üstüne basmaya korkuyorum kırt kırt ses çıkarıyor ve acıyor. Egzersizleri yapıyorum ama tekrar eski halime dönebilecek miyim bilmiyorum. Doktor yırtık geçmez dedi ama en azından dizimi kırıp rutin hayatıma dönebilir miyim? Ne tavsiye edebilirsiniz fizik tedavi alsam süreci hızlandırır mı?

    1. Merhaba Sabriye Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Menisküs yırtığı mutlaka ameliyat edilmeli, onarılmalı, onarılmazsa veya alınırsa kireçlenmeye neden olur ve ileride daha büyük sorunlar yaşarsınız. Sağlık probleminiz ile ilgili sizi doğru bilgilendirebilmemiz için dizinizin durumunu değerlendirmemiz gerekir. Yakın zamana ait röntgen veya MR görüntüleriniz varsa bize gönderdiğiniz takdirde inceletip durumunuz ve size en uygun tedavi hakkında dönüş sağlayabiliriz. Kemik, eklem ve kas problemleriniz ile ilgili her türlü sorun ve sorularınız için bizimle dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

  5. Merhaba gut hastalığı olan biri aynı zamanda dizde sıvı kaybı kireçlenme ve bağ dokusunda yırtılma varsa msm+glukozamin + kondroitin kombinasyonunu kullanabilir mi gut hastalığı üzerine bu takviyelerin herhangi bir yan etkisi olur mu ?

    1. Merhaba Nihal Hanım öncelikle geçmiş olsun. Gut hastalığı olan kişiler genellikle glukozamin, kondroitin ve MSM gibi eklem sağlığını destekleyici takviyeleri kullanabilirler. Bu takviyelerin gut hastalığına karşı herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Ancak, herhangi bir takviyenin veya ilacın yan etkileri kişiden kişiye değişebilir, bu yüzden doktorunuzla konuşmak önemlidir. Kemik kas eklem sağlığı ile ilgili soru ve sorunların ile ilgili dileğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

  6. Hocam merhaba benim dizimde 1 aydır ağrı ve üzerine basınca ve ayağa kalkarken kütürdeme problemi var ve 3 kez kilitlendi şu ana kadar dizimde ne olduğunu bilemiyorum ama menisküs yırtığı olabilir mi henüz bir doktora gitme imkanım olmadı en azından bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

    1. Merhaba Aybike Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Sağlık probleminiz ve tedaviniz hakkında sizi doğru bilgilendirme sağlayabilmemiz için yakın zamana ait tetkiklerinizi değerlendirmemiz gerekiyor. Yakın zamana ait yaptırmış olduğunuz tetkiklerinizi 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda değerlendirme sağlayıp sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıklı günler dileriz…

  7. merhabalar
    sol ayak bileğimde kıkırdak kopması yaşıyorum.üzerine basmadan kıkırdağın doğal şekilde kopan yeri doldurması gerekiyor 45 gün içinde. takviye edici doğal ne kullanabilirim tavsiyeniz ne olur. şimdiden tşk ederim

    1. Merhaba öncelikle geçmiş olsun. Eklem sağlığını desteklemek için takviyeler yaygın olarak kullanılır. Ancak, bu takviyelerin etkileri kişiden kişiye değişebilir. Omega 3, D vitamini vb. gibi, herkesin sağlık geçmişi farklı olduğundan, uygun dozajlar ve olası yan etkiler hakkında bilgi almak için mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Dilediğiniz zaman bizleri 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın..

      1. Merhaba Kadir Bey. Öncelikle geçmiş olsun. Polinoropati, vücuttaki birçok sinirin etkilenmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle ayaklarda ve elde uyuşma, yanma, ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Şeker hastalığı, alkol kullanımı, vitamin eksiklikleri veya toksik maddelere maruz kalma gibi çeşitli nedenleri olabilir. Polinoropati nedeniyle ayak altındaki yanma hissi yaşıyorsanız, dinlenmek ve rahat ayakkabılar giymek faydalı olabilir. Ancak, kesin bir değerlendirme için bir uzman doktor tarafından muayene edilmesi ve tedavinize başlamanız gerekmektedir. Sizlere yardımcı olmak isteriz. Daha detaylı bilgilendirme için bize 0505 999 17 77 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

  8. merhabalar hocam 3 yıl önce trafik kazası geçirdim akabinde ameliyat olmak suretiyle ayak bileğime platin takıldı ve o günden bugüne kadar ayak topuğumdan başlayıp bileğime kadar olan mesafe içerisinde aralıklı olarak ağrılar ve buna eşlik eden elektrik çarpmasına benzeyen ağrılar ile uğraşmaktayım bu rahatsızlığım ile ilgi yapabileceğiniz veya önerebileceğiniz bir şey var ise çok memnun olurum yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba Mehmet Bey. Öncelikle geçmiş olsun. Yaşadığınızın şikayetleriniz ile ilgili doğru bilgilendirme sağlayabilmemiz için yakın zamana ait tetkiklerinizi 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda inceleme sağlayıp sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıcakla kalın.

  9. Merhaba hocam iyi günler,
    18 yaşında,173 boyunda ve 60 kiloyum.Dizimde oluşan ağrıların artması sebebiyle ortopedi polikliniğine gittim ve röntgen çekildim.Doktor diz kapaklarımdaki eklemlerde sıvı seviyesinin çok düşük olduğunu ve kreçlenme olduğunu söyledi.2021 yılında ani bir uzaması yaşadım.Bunun öncesinde başlayan bir anoreksiya rahatsızlığım var,bunun kemik ve kas hastalıklarını tetiklediğini söyledi.Boy uzama süremin sonlarına yaklaştığımı da ekledi.Aynı ağrıları ablam da yaşamıştı ve ona da boyununnuzamasının durduğu söylenmişti fakat kendisinin boy uzaması 21-22 yaşlarına kadar devam etti ve kendisi şuan 185 boyunda.Aile boy ortalamamız ise epey uzun.Yaşadığım rahatsızlık boy genetiğimin önüne geçer mi,uzayamama problemi yaşar mıyım? Ne gibi takviyeler kullanarak kemik ve eklem sağlığımı artırabilirim?Şimdiden cevabınız için teşekkürler…

    1. Merhabalar Hande Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Gönderdiğiniz bilgilere göre, yaşadığınız diz ağrıları ve düşük sıvı seviyesi gibi durumlar, ortopedik sorunları işaret ediyor. Anoreksiya rahatsızlığınızın kemik sağlığınızı etkilediği doğru; bu durum, kemik mineral yoğunluğunu azaltabilir ve büyüme sürecinizi olumsuz etkileyebilir.
      Boy uzama süresi genetik faktörlere bağlıdır, ancak sağlıklı beslenme ve yeterli beslenme, bu süreçte önemli bir rol oynar. Annenizin ve ablanızın boyları, sizin için bir referans olsa da, her bireyin büyüme potansiyeli farklıdır.Dizlerdeki sıvı seviyesinin düşük olması, eklemlerinizin yeterince desteklenmediğini gösteriyor. Eklemler için uygun egzersizler (örneğin, hafif esneme ve güçlendirme hareketleri) yaparak bu durumu iyileştirebilirsiniz. Ayrıca, dizlerinizi zorlamamak için düşük etkili aktiviteler tercih etmek iyi bir seçenek olabilir.Kemik kas eklem sağlığı sorunlarınız ile ilgili dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan da bize ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Bir soru sorun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu