Robotik Cerrahi ile Diz Protezi Ameliyatı Olan Havana Hanım, Çiçek Bahçesine Kavuştu!
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme Hikâyesi
Tekirdağ’da yaşayan Havana Hanım’ın evi, bahçesindeki çiçeklerle ünlü. “Çiçekli Ev” denince herkes Havana Hanım’ın evini gösteriyor. Ancak Havana Hanım, dizlerinde yaşadığı ağrı sebebiyle, bir süredir çiçekleriyle ilgilenemiyor. Ayrıca yürüme ve merdiven inip çıkma gibi birçok fiziksel aktivitede güçlük yaşıyor.
70 yaşındaki Havana Hanım’ın diz ağrıları, iki-üç kere dizinin üzerine düşmesiyle başladı. Diz ağrıları başlangıçta hafif seyretse de zamanla şiddetlendi. Ağrılarının geçmesi için 3 tane diz iğnesi yaptırdı. Ancak bu tedavi yöntemi sadece geçici bir fayda sağladı.
Ağrılarından kalıcı olarak kurtulmak için araştırma yapan Havana Hanım, robotik diz cerrahisini keşfetti. Op. Dr. Kayhan Turan’ın sosyal medyadaki bilgilendirici videolarını izleyerek, robotik cerrahinin avantajlarını öğrendi. Ardından Op. Dr. Kayhan Turan’a ulaşarak tedavisi için ilk adımı attı. Türkiye’de sayılı merkezlerde uygulanan robotik cerrahiyle ağrılarından kurtulan Havana Hanım, şimdi çiçekleriyle rahatça vakit geçirebiliyor.
Diz Kireçlenmesinin Gündelik Yaşama Etkileri
Kireçlenme (osteoartrit) eklemdeki kıkırdak dokunun aşınmasıyla ortaya çıkan, dejeneratif bir rahatsızlıktır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak meydana gelebildiği gibi travma nedenli de oluşabilir. Bir eklem hastalığı olan kireçlenme çoğunlukla kalça ve dizde görülür.
Diz kireçlenmesinde birçok belirti gözlenir. Bunlar; dizde ağrı, şişlik, sertlik, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu olarak sayılabilir. Belirtiler ise gündelik yaşamdaki birçok fiziksel aktivitenin yapılmasını engeller.
Diz kireçlenmesi yaşayan hastalar, aşağıdaki gündelik aktivitelerde zorlanabilirler:
- Yürüme
- Temel kişisel ihtiyaçları giderme: Giyinme, banyo yapma, yemek yeme…
- Merdiven inip çıkma
- Eğilip doğrulma
- Çömelme
Havana Hanım diz kireçlenmesinden dolayı, gündelik yaşamda karşılaştığı zorlukları aşağıdaki gibi ifade etti:
“Kısa adımlarla ağır ağır yürüyorum. O da en fazla yarım saat. Dinleniyorum ondan sonra. Yürürken dizim boşluktaydı.”
“Dizim böyle odun gibi oluyordu.”
“Merdiveni, her basamağa iki ayağımı atıyorum. Öbür ayağımı da aynı basamağa atıyorum. Kenarlardan tutunarak çıkıyorum.”
“Benim 100 tane saksı çiçeğim var. Ben onları sulamak istiyorum. Zar zor yapıyorum o ağrılarla.”
Diz Kireçlenmesinde Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri
Diz kireçlenmesinde birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemleri cerrahi olmayan ve cerrahi tedaviler olarak ikiye ayırabiliriz. Diz kireçlenmesi tedavisinde ilk önerilen yöntem genellikle ameliyat olmaz. Öncelikle cerrahi olmayan tedaviler önerilir. Tedaviden alınan sonuç ve diz kireçlenmesinin derecesine göre ameliyat düşünülebilir.
Diz kireçlenmesi tedavisinde cerrahi olmayan yöntemler aşağıdaki gibidir:
- Fizik tedavi ve egzersiz
- Kilo kontrolü
- İlaç tedavisi
- Dizi zorlayacak hareketlerden kaçınma
- Baston, dizlik gibi ortopedik destekler kullanma
- Diz iğnesi (Hidrojel, PRP, Kök Hücre Tedavisi, Kortizon İğnesi, Kriyoterapi, Eklem İçi Hyalüronik Asit Enjeksiyonu)
Havana Hanım öncelikle cerrahi olmayan tedavilere başvurmuş ancak geçici olarak fayda sağlamıştır. Çünkü tedavi yöntemlerinin fayda sağlayıp sağlamayacağı, hastanın durumuna ve diz kireçlenmesinin hangi derecede olduğuyla bağlantılıdır. O yüzden doktorlar, diz kireçlenmesi tedavisinde hastaya özel bir yaklaşım gösterir ve en uygun tedaviyi önerirler.
Havana Hanım aldığı ameliyat dışı tedavileri ve sonuçlarını aşağıdaki gibi anlattı:
“Merhemler, kremler kullanıyordum ama adımlarımı atamıyordum. Zor atıyorum yani. Buraya gelene kadar dizden iğne yaptırdım. Orduya tatile gitmiştim. Orada çok ağrıdı. Orada yaptırdım. Tekrardan Şarköy’e döndüm. O da geçici olarak, 1 ay gibi bir süre faydalı oldu.”
Robotik Diz Protezi Ameliyatı: Daha Hızlı İyileşme ve Daha Az Ağrı
Ameliyatsız yöntemlerden fayda sağlayamayan ve ileri derece diz kireçlenmesi yaşayan hastalar için son çözüm diz protezi ameliyatıdır. Diz protezi ameliyatı yapılırken hasarlı eklem bölgesi çıkarılarak, diz protezi adı verilen yapay eklem ile değiştirilmektedir. İlk olarak dizin ön kısmında cerrahi kesi yapılarak diz eklemine ulaşılır. Daha sonra, hasarlı eklem bölgesindeki kemik ve kıkırdak doku uzaklaştırılarak eklem yüzeyi şekillendirilir ve protezin takılmasına hazır hale getirilir. Protez parçalarının diz ekleminize en uygun şekilde yerleştirilmesi için hassas ölçümler yapılması gerekir. Diz protezi, diz hareketlerinize uyum sağlayacak şekilde yerleştirilip ayarlamalar yapıldıktan sonra ameliyat tamamlanır.
Diz protezi ameliyatı yapılırken uygulanan işlemler temelde benzer olsa da ameliyatın nasıl yapılacağına karar verirken genellikle karşımıza iki yol çıkar:
- Manuel Diz Protezi Ameliyatı (El aletler kullanarak geleneksel yöntem)
- Robotik Diz Protezi Ameliyatı
Bu farklılıklar; kullanılan teknoloji, protez malzemesi, protez türü ve tekniğe göre belirlenir. Son yıllarda yaygınlaşan robotik cerrahi, yeni ve ilerici bir teknolojidir. Geleneksel olarak kullanılan el aletlerine göre çok büyük avantajlar sağlar.
Robotik diz protezi ameliyatı yapılırken ameliyatın planlanması, kemik kesi oranlarının hesaplanması, protezin dize en uyumlu konumda takılması gibi tüm hassas aşamalarda robotik cerrahi sistemi doktora rehberlik ederek ameliyatın en yüksek doğrulukla gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Ameliyat planında sapmalar yaşanması halinde robotik sistem cerraha; görsel, işitsel ve titreşimli uyarılar göndererek ameliyat sırasında oluşabilecek hataları önlemektedir. Böylece diz protezi, ameliyat planlamasına uygun olarak yüksek doğrulukla yerleştirilmektedir.
Önemli bir konu: En güncel robotik sistemlerle yapılan diz protezi ameliyatları bilgisayarlı tomografi çekimi gerektirmemektedir. Böylelikle hastalarımızın radyasyona maruz kalması önlenmektedir. Bu nedenle, hastalar robotik sistemleri seçerken bu konuya dikkat edilmesi gerekir.
Yeni nesi Robotik diz protez ameliyatların sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir:
- Ameliyat öncesi BT (bilgisayarlı tomografi) yapılmadığı için hastalar radyasyona maruz kalmazlar.
- Protez, yüksek hassasiyet ve kesin doğrulukta yerleştirilir.
- Hastanın dizine göre özelleştirilmiş bir ameliyat imkanı sunar.
- Kan kaybı daha azdır.
- Daha ağrısız ve daha hızlı bir iyileşme süreci görülür.
- Gündelik yaşama daha rahat ve çabuk dönülebilir.
- Protez daha uzun süre kullanılabilir.
Robotik Diz Protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme
Diz kireçlenmesi tedavisi arayışında olan hastaların araştırma süreci çok önemlidir, çünkü bu süreçte hastalar tedaviyle ilgili birtakım beklentiler geliştirirler. Beklentilerin karşılanabilmesi için araştırılan bilgilerin doktor tarafından teyit edilmesi ve gerçekçi beklentilerin oluşturulması önemlidir.
Havana Hanım, diz sorunlarıyla ilgili internet üzerinden araştırma yaparak robotik cerrahiyi keşfetti ve sağladığı avantajları öğrendi. Op. Dr. Kayhan Turan’ın videolarını izlemesi, robotik diz protezi ameliyatını tercih etmesinde etkili oldu. Daha az ağrı hissedeceği ve daha hızlı iyileşeceği yönündeki bilgiler, beklentilerinin gerçekleşmesine katkı sağladı.
Havana Hanım’ın Op. Dr. Kayhan Turan’ı tercih etmesindeki diğer bir etken ise, arkadaşlarının da Op. Dr. Kayhan Turan tarafından ameliyat edilmesi oldu. Ameliyat olan arkadaşlarının olumlu yorumlarını duyan Havana Hanım kararından iyice emin oldu.
Robotik diz protezi ameliyat olan Havana Hanım, ameliyat sonrası deneyimlerini şu cümlelerle paylaştı:
“Bugün ameliyattan sonra ikinci günüm. Hiçbir ağrım yoktu. İlk yürüyüşüm ameliyattan birkaç saat sonra oldu. Çok rahat yürüdüm. Fizik tedavi yapıldı burada. Gösterdiler. Hoca geldi, yaparken gördü. ‘Ooooo’ dedi, hareketleri de yapıyorsun.”
Havana Hanım, protez ameliyat sonrası ve sağlığına kavuştuktan sonra yapmak istediklerini ve hayallerini şu ifadelerle aktardı:
“Neler yapmak istiyorum? Benim 100 tane saksı çiçeğim var. Ben onları sulamak istiyorum. Onlara bakmak istiyorum. Bir de bahçem var. Çiçek bahçesi. Onları çok seviyorum ben. Torunumun düğünü olacak. Anneanne inşallah gelirsin bol bol oynarız, dedi.”
Sağlığına ve hayallerine kavuşan Havana Hanım, ameliyat olanların yorumlarını dinleyerek kararını verdi ve kendi hikayesini diğer hastalara umut olmak için paylaştı. Umarız ki Havana Hanım’ın hikayesi, tedavi arayışınız ve yeni hayatınız için ilham verici olur.
Eğer siz de ameliyat olmayı düşünüyor ancak emin olamıyorsanız, ikinci bir uzman görüşü alabilirsiniz. Sadece son 6 ay içinde çekilen röntgen veya MR sonuçlarınızı bize göndermeniz yeterli olacaktır. Sonuçlarınız bizzat Op. Dr. Kayhan Turan tarafından incelenecek ve en kısa sürede ameliyata uygun olup olmadığınız konusunda bilgi alacaksınız. Op. Dr. Kayhan Turan’dan ikinci bir uzman görüşü almak için tıklayınız.