Paylaş
Bize Danışın
Göz Atın
Kapalı
BlogDiz

Diz Sağlığınızı Korumak İçin Öneriler

Diz, insan vücudunun en büyük ve karmaşık eklemlerinden biridir. Ancak yapısı nedeniyle de sık zedelenip hasar görebilmektedir. Diz ağrıları çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Ancak ağrılar sizi korkutmasın. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ağrılarınızı hafifletebilir ve belki de diz ameliyatına ihtiyaç duyma olasılığı bile azalabilir. Sağlıklı dizler ve daha sağlıklı bir yaşam için yararlanabileceğiniz bazı ipuçlarını sizler için derledik:

Genel Sağlığınıza Özen Gösterin

Fiziksel ve zihinsel sağlığınızı korumak, yalnızca daha mutlu yaşam sürmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda dizlerinizin gücünü de artırabilir. Bu size şaşırtıcı gelebilir…

Yapılan araştırmalar sırt ağrıları ve depresyon gibi rahatsızlıkların diz ağrısıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Kendinizi zihinsel ve fiziksel olarak güçlendirmek, sağlıklı kiloda kalmak gibi adımlar ileride diz ameliyatı olma ihtimalinizi azaltabilir. Öyle ki, 10 kilo vermek dizlerinizde oluşan baskıyı yaklaşık 40 kilo hafifletebilir.

Daha Fazla Su İçin

Su sadece kemik ve cilt sağlığı için değil, aynı zamanda diz sağlığı için de hayati önem taşır. Yeteri miktar su tükettiğimizde diz kıkırdaklarımız %80 civarında su içerir. Yani dizlerimizde bulunan kıkırdak yapısının önemli bir bölümünü su oluşturur. Ancak, yaşlanma ile birlikte kıkırdaktaki su içeriğinde azalma başlar. Zamanla sudan yoksun kalan sağlıksız kıkırdak dokusu diz ağrılarına zemin hazırlar. Ayrıca vücuttaki su eksikliği enerjinizi tüketerek yorgun hissetmenize de neden olur. Uzmanlar vücut sağlığımızı korumak için, erkeklere günde toplamda 13 bardak, kadınlarda ise 9 bardak su içilmesini önermektedir.

Diz Sağlığı için Hareket Edin

Diz kıkırdağının sağlıklı kalması ve iyileşme yeteneğini koruması harekete bağlıdır. Günde 30 dakika aktif hareket halinde olmak ilk hedefiniz olabilir. Bunun için, haftada 5 gün yürüyüş, yoga, yüzme veya hafif egzersizler gibi sevdiğiniz ve dizinizi koruyacak aktiviteler yapmaya başlayabilirsiniz. Günlük olarak hafif yürüyüşler, sandalyeye oturma/kalkma, diz bükme gibi çeşitli egzersizler yaparak da diz çevresindeki kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Kaslarınızın güçlü ve dayanıklı olması, vücut dengenizin iyi olması dizininizi zedelenmelere karşı koruyacaktır. Ayrıca düzenli egzersiz yapan kişilerde oluşan hem fiziksel hem de ruhsal iyilik hali nedeniyle kendinizi daha zinde, mutlu ve enerjik hissedeceksiniz.

Daha aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş yaptıktan sonra diz ağrısı veya dizde zedelenmesi oluşursa, egzersize ara verip  dizinizi dinlendirmeniz ve günde 3 defa, 20 dakika soğuk uygulama yapabilirsiniz. Eğer ağrı sizi günlük hayattan ve sevdiğiniz aktiviteleri yapmaktan alıkoymaya başlar, yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyorsa kısa sürede doktorunuza danışmanız gerekir. Dizde ağrıya neden olan durumun kısa sürede belirlenip, tedaviye başlanması önemlidir. Böylece dizdeki sorun, eklemdeki diğer yapılarda ve özellikle de kıkırdak dokusunda ikincil hasara yol açmadan tedavi edilebilir. Geç kalındığında gelişen kıkırdak hasarı sonucunda, geçmeyen diz ağrıları ile kendini gösteren kireçlenme meydana gelebilir.

Bunlara ek olarak, dikkat edeceğiniz küçük ama yararlı bazı adımlar sayesinde diz sağlığınızı koruyabilir ve yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz:

1. Esneme ve germe hareketleri

Egzersiz, spor gibi aktivitelerden önce ve sonra kaslarınızın ısınması için esneme-germe hareketleri yapılması önemlidir. Baldır, ön-arka bacak ve kalça çevresi kasları çalıştıracak hareketler ile dizlerinizi daha sağlıklı tutabilirsiniz.

2. Merdiven kullanırken dikkatli olun

Merdiven inip-çıkmak diz eklemine ciddi baskı uygulayan bir harekettir. Merdiven inip çıkarken dikkatli olmak ve korkuluklardan destek almak dizinizde olası bir zedelenme riskini azaltacaktır. Merdiven çıkarken önce sağlam bacağınızı atarak, merdiven inerken ise önce ağrılı tarafı alt basamağa koyarak inmeniz sizin için daha kolay olacaktır.

3. Spor hareketlerini doğru yaptığınızdan emin olun

Squat olarak bilinen çömelme egzersizleri gibi hareketler yaparken, bacağınızı 90 derecelik açıdan daha fazla bükmeyin ve dizin ayak hizasında olduğundan emin olun. Spor yaparken hareketleri doğru teknikle uygulamamak başta diz olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde zorlanmalara yol açabilir. Bu nedenle, sporla ilgileniyorsanız uygun tekniği öğrenmek için öncelikle profesyonel bir eğitim alabilirsiniz.

4. Bacaklarınızın iç taraf kaslarını çalıştırın

Güçlü kalça ve iç uyluk kasları, yürüme esnasında oluşan baskıyı azaltarak dizlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Kaslarınızı güçlendirmeye başlamanın basit bir yolu olarak, sandalyede otururken dizlerinizin arasına yastık koyup birbirine doğru sıkıştırma hareketini deneyebilirsiniz.

5. Güvenli hareket etmeyi öncelik haline getirin

Evde veya işte hareket halindeyken güvenli ve tedbirli davranmayı alışkanlık haline getirin. Örneğin, çok ağır eşyalar taşımaktan kaçının, sandalye gibi ayakları zemine sabit olmayan eşyaların üzerine çıkmayın, işinizi kolaylaştıracak ekipmanlar kullanmaya çalışın.

6. Sağlıklı kiloyu koruyun

Sağlıklı dizlere sahip olmanın en önemli noktalarından biri sağlıklı bir kiloda kalmaktır. Her fazla kilo, yürürken veya merdiven inip-çıkarken dizlerinizde yaklaşık 4 kilo fazla baskı olması anlamına gelir. Ayrıca aşırı kilolu olmak başta diyabet ve kalp hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığın gelişmesine neden olabilir.

7. Uygun ayakkabılar giyin

Ayakkabı tüm bacağınızın duruşunu etkiler ve yanlış ayakkabı tercihi diz ağrılarına neden olabilir. Bu nedenle güzel görünse de, ayağınızı rahatsız eden ayakkabıları yalnızca özel günlerde giymenizde yarar var. Dizde zedelenme ve yaralanma riskini azaltmak için size uygun, rahat tabanlı ayakkabılar tercih edin.

8. Duruşunuza dikkat edin

Duruş bozukluğu diz ağrısına neden olabilir. Yoga, pilates gibi çeşitli egzersizlerle karın ve sırt kaslarınızı güçlendirerek duruşunuzu geliştirebilirsiniz.

Sağlıklı yaşam, sağlıklı dizler..

Randevu için tıklayınız

Kayhan Turan

Op. Dr. Kayhan Turan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanıdır. Uzmanlık alanları arasında Robotik Protez Cerrahisi, Eklem Protezi, Artroskopik Cerrahi, Regeneratif Ortopedi ve Spor Ortopedisi bulunmaktadır. Aynı zamanda, Robotik Ortopedi Cerrahi Derneği'nin (ROCD) başkanı ve İstanbul Atlas Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bursa'daki Robotik Ortopedi Cerrahi Merkezi ile Turan Turan Sağlık Grubu'nun medikal direktörüdür.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Mereba öncelikle güzel bilgiler için çok teşekkür ederim diz kapağimda kayma oluyor bu rahatsızlığım yaklaşık 5 haftadır var 3- yada 4 gün işdeyken 3-4 defa diz kapağım kaydı ve zorlayarak kaydı şişlik vardı ama kızarma yoktu. Hasar almış olabilir 4 hafta geçtikten sonra ayağına ayakkabı giyerken yine diz kapağım kaydı. Amaliyatdan korkuyorum çünkü zor bir amaliyat olduğunu yazıyor internet. Baştan 2 hafta Doktora gitmedim geçer zannettim gitmememin sebebi yılbaşı tatiline geldi rahatsızlığım. Düzelmem için ne yapabilirim. ? yine eskisi gibi sağlıklı olmak istiyorum. Bana ne önerirssiniz. ?

    1. Merhaba Erdoğan Bey, öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Şikayetleriniz doğrultusunda sizi bilgilendirebilmemiz ve durumunuzu değerlendirebilmemiz için yakın zamana ait tetkiklerinizi bizimle 0505 999 1 777 numaralı whatsapp hattımızdan paylaşabilir misiniz? İnceleme sağlayıp tedaviniz ile ilgi sizi bilgilendireceğiz. Sağlıcakla kalın.

Bir soru sorun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu