Paylaş
Bize Danışın
BlogDiz

Total Diz Protezi İçin 5 İşaret

Sıradan bir diz ağrısı mı yoksa sizi total diz protezine götürebilecek türden bir diz probleminiz mi var? Bu yazımızda total diz protezini işaret edebilecek dikkat edilmesi gereken 5 belirtiden bahsettik.

Diz ağrısından muzdaripseniz yalnız değilsiniz.. Diz ağrıları en yaygın görülen kronik ağrı tiplerinden ikincisidir. Birçok insan, hayatının en az bir döneminde diz ağrıları ile uğraşmak zorunda kalıyor. Diz ağrılarının en yaygın nedeni ise diz kireçlenmesidir. 2020 yılında dünya genelinde 40 yaş ve üzeri yaklaşık 654 milyon kişide diz kireçlenmesi olduğu tahmin edilmektedirDiz kireçlenmesinin sebep olduğu diz ağrıları kısa yürüyüşlerden merdiven inip çıkmaya kadar birçok hareketi ve günlük yaşantıyı da etkilemektedir.

Bununla birlikte, çoğu insan için diz ağrısı her zaman uzun sürmeyebilir. Çoğunlukla ağrı kesici ilaçlarla birlikte birkaç günlük dinlenme ağrının kaybolmasına yardımcı olur ve kişi günlük aktivitelerine geri dönebilir. Ancak, diz ağrınızı hafifletmek için bir yol bulamazsanız ve ağrı aylarca devam ederse ne olur?

İçindekiler:

  1. Kronik Diz Ağrısı Çözümleri
  2. Total Diz Protezi İçin 5 İşaret
  3.  3-6 ay boyunca devam eden kalıcı diz ağrınızın olması
  4. Uzun süreli diz ağrılarının, ağrı kesici ilaçlarla veya RICE yöntemi ile iyileşmemesi
  5. Kilo vermenize rağmen diz ağrılarının devam etmesi
  6. Fizik tedavi, egzersiz ve enjeksiyon yöntemlerinin ağrıya karşı yetersiz kalması
  7. Normal günlük aktivitelerden vazgeçilmesi

Kronik Diz Ağrısı Çözümleri

Kronik diz ağrısının en yaygın nedeni olan diz kireçlenmesinde yakınmalarınıza ve durumunuza göre farklı tedavi yolları uygulanabilir. Ağrıya neden olan diz eklemi hasarı ileri seviyelerde değilse ağrı kesici ilaçlar, dinlenme, fizik tedavi gibi yöntemler çözüm yolu olabilir. Ancak, bu tedavi yöntemlerine rağmen ağrılarınız hafiflemiyor hatta şiddetleniyorsa total diz protezi ameliyatı seçeneği gündeme gelir. Total diz protezi ameliyatı diz ağrılarında uzun süreli çözüm sağlayan en güvenilir tedavi seçeneğidir, ancak ameliyat her zaman ilk seçenek değildir. Eklem için kortizon enjeksiyonları, trombositten zengin plazma, kök hücre tedavisi gibi dize enjeksiyon uygulamaları ve diz çevresi sinir blokları gibi ameliyat dışı tedavi seçenekleri denenebilir.

Kronik diz ağrısı söz konusu olduğunda, total diz protezi ameliyatına ihtiyacınız olabileceğini gösteren bazı işaretler bulunur. Bu yazımızda total diz protezi için 5 işareti sizler için derledik.

Total Diz Protezi İçin 5 İşaret

1. 3-6 ay boyunca devam eden kalıcı diz ağrınızın olması

Total diz protezini işaret eden ilk ve en önemli belirtilerden biri diz ağrınızın ne kadar sürdüğüdür. Genel diz ağrıları herhangi bir zamanda ve kişide ortaya çıkabilir. Birkaç merdiven çıktıktan veya dışarıda torunlarınızla oynadıktan sonra diz ağrısı hissedebilirsiniz. Birçok kişi uzun süre oturmak, ayakta durmak veya egzersiz yapmak gibi günlük aktiviteler nedeniyle genel diz ağrısı yaşayabilir. Bu durumlarda, genellikle kısa süreli olan diz ağrısı birkaç gün içinde kaybolur ve sonrasında yaşadığınız ağrıyı unutursunuz. Peki bu diz ağrıları bir aydan daha uzun sürerse ne olur?

3, 4 ve hatta 6 ay boyunca dizinizin herhangi bir yerinde ortaya çıkan kalıcı bir ağrı yaşamak daha büyük problemlerin olduğunu gösteren bir tehlike işaretidir. Ayrıca bu durum, diz kireçlenmesinin şiddetini ve total diz protezine ihtiyacınız olabileceğini gösteren bir uyarıdır.

2. Uzun süreli diz ağrılarının, ağrı kesici ilaçlarla veya RICE yöntemi ile iyileşmemesi

Diz ağrısı yaşadığımızda çoğumuz genellikle şu yöntemleri uygular:

  • Advil veya Aleve gibi anti-enflamatuvar ilaçlar
  • RICE yöntemi: Dinlenme (Rest), Buz uygulama (Ice), Basınç uygulama (Compression) ve Yükseltme (Elevation)

Bu yöntemler genel diz ağrıları olan kişilerde kısa sürede rahatlama sağlayarak çoğu durumda iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Ne yazık ki, kronik diz ağrıları için bu seçenekler yetersiz kalmakta ve diz ağrılarına çözüm sağlamamaktadır. Yukarıdaki her iki yöntemi de denemenize rağmen diz ağrılarında hafifleme yaşamamış, hatta diz ağrınız artarak devam ediyor olabilir. Bu, genel bir diz ağrısıyla uğraşmadığınızı ve bunun yerine kronik diz ağrısına sahip olabileceğinizi gösteren başka bir işarettir. Bu durumda diz ağrılarınıza uzun vadeli çözüm sağlamak için total diz protezi ameliyatına ihtiyaç duyulabilir. Kilo vermek, diz ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilecek başka bir yöntemdir, ancak ağrınızın ortadan kalkacağının garantisi değildir.

3. Kilo vermenize rağmen diz ağrılarının devam etmesi

Diz eklemi, vücudun ağırlığını taşıyan eklemlerden biridir. Fazla kilolardiz eklemine daha fazla yük binmesine ve diz ağrılarına neden olabilir. Bu nedenle, RICE yöntemi ve ağrı kesici ilaçlara ek olarak dizlerinizdeki baskıyı hafifletmek için kilo vermeniz önerilebilir. Yapılan araştırmalara göre Vücut Kitle İndeksi (VKİ) fazla kilolu veya obeziteyi gösteren kişilerde diz kireçlenmesi riski artmaktadır.

Kilo vermiş olmanıza rağmen diz ağrılarınız devam ediyorsa diz ekleminizde ciddi bir hasar ve kıkırdak kaybı söz konusu olabilir. Fazla kilolardan kurtulmak diz ağrılarının hafiflemesine yardımcı olsa da diz eklemindeki yıpranma ve aşınma ile ilgili sorunları düzeltmek için yeterli değildir.

Kilo vermiş ve diğer tedavi seçeneklerini denemiş olmanıza rağmen devam eden diz ağrıları total diz protezi için 5 işaretten biridir.

4. Fizik tedavi, egzersiz ve enjeksiyon yöntemlerinin ağrıya karşı yetersiz kalması

Ağrı kesiciler, dinlenme, kilo verme gibi yolların yanı sıra fizik tedavi ve egzersiz uygulamaları diz kireçlenmesi tedavisinde yaygın kullanılan yöntemlerdir. Artan diz ağrılarını hafifletmeye yardımcı olmak için kortizon iğneleri gibi eklem içine yapılan çeşitli enjeksiyonlar da diz ağrılarını ve şişliği gidermek için kullanılabilir.

Genel bir diz ağrısı yaşıyorsanız, bu yöntemler sizi rahatlatabilir ve kısa vadede diz ağrısını hafifletir, ancak kalıcı düzeltmeler sağlamaz. Bir süre sonra yaşadığınız rahatlama gittikçe azalır, bu da total diz protezini düşünmek için başka bir işarettir. Yaşadığınız ağrının daha hızlı ve kısa süreli periyotlarla ortaya çıkmaya başlaması, ele alınması gereken kronik bir diz ağrısı ile uğraştığınızın kesin işaretidir.

Total diz protezi için 5 işaretten sonuncusu da kesinlikle görmezden gelmemeniz gereken bir belirtidir:

5. Normal günlük aktivitelerden vazgeçilmesi

Son zamanlarda çok fazla diz ağrısı ve acı çektiğiniz için önemli günlük aktiviteleri yerine getirmekten vazgeçtiniz mi?

Diz ağrıları artık sizi günlük hayatınızdaki işlerinizden alıkoyuyorsa, alışveriş, yürüyüş, ev ve bahçe işleri gibi aktivitelerden vazgeçmeye başladıysanız, yapmaya alışkın olduğunuz işleri yapamıyorsanız bu durum diz ağrınızın sıradan bir ağrıdan daha ciddi olduğunu gösteren önemli bir işarettir. Diz ağrınız nedeniyle sevdiğiniz şeyleri yapmaktan vazgeçmenize gerek yok. Bunun için total diz protezi ameliyatı hakkında uzman görüşü almanız hayatınızı kolaylaştıracak adımı atmanızı sağlayacaktır.

“Diz ağrınız yüzünden sevdiğiniz şeyleri yapmaktan vazgeçmenize gerek yok.”

Bahsettiğimiz bu 5 işaretten birini veya daha fazlasını yaşıyorsanız, diz kireçlenmesine bağlı ağrı ve hareket kısıtlılığına uzun süreli çözüm sağlamak için total diz protezi ameliyatını düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.

Total diz protezi ameliyatı için aday olup olmadığınızı öğrenmenin bir diğer kolay yolu da Diz ağrınızı değerlendirme testidir ! Bu testte diz ağrınız ve diz fonksiyonlarınızla ilişkili cevaplamanız gereken bir dizi soru bulunur. Cevaplarınıza göre elde edeceğiniz puan size total diz protezi ameliyatı için aday olup olmadığınıza dair fikir verebilir.

Total diz protezikronik diz ağrınızı bir kez düzeltmek için en kalıcı seçenektir. Neden zorunda olmadığınız halde diz ağrısı ile yaşamak yerine, önceden sahip olduğunuz hareketliliği ve heyecanı geri almıyorsunuz?

Daha hızlı ve ağrısız iyileşme süreci ile güvenilir bir diz protezi ameliyatı için Op. Dr. Kayhan Turan ve uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Randevu için tıklayınız

Kayhan Turan

Op. Dr. Kayhan Turan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanıdır. Uzmanlık alanları arasında Robotik Protez Cerrahisi, Eklem Protezi, Artroskopik Cerrahi, Regeneratif Ortopedi ve Spor Ortopedisi bulunmaktadır. Aynı zamanda, Robotik Ortopedi Cerrahi Derneği'nin (ROCD) başkanı ve İstanbul Atlas Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bursa'daki Robotik Ortopedi Cerrahi Merkezi ile Turan Turan Sağlık Grubu'nun medikal direktörüdür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu