Paylaş
Bize Danışın
BlogDiz

Hastaya Özel Diz Protezi Ameliyatı Nedir?

İçindekiler:

Diz eklemi, tıpkı parmak izlerimiz gibi her insanda farklı şekil ve dizilime sahip olan bir eklemdir. Kişiden kişiye farklılık gösterebildiği gibi aynı insanın iki dizi arasında bile yapısal farklılıklar bulunabilir. Bu nedenle, diziniz için uygulanacak cerrahi tedaviler tamamen size özel olmalıdır. Diz protez ameliyatlarının her hastaya özgü teknikle yapılması; ameliyattan beklentilerin karşılanması ve başarılı sonuçlar elde edilmesi için oldukça önemlidir. Her kişinin anatomik yapısı özeldir, bu nedenle diz protezi ameliyatı gerektiğinde; ameliyatın planlanması, kullanılan protezin özellikleri, uygulanan cerrahi yöntem, protezin dizdeki konumu ve uyumu olabildiğince kesin ve kişiye özel olmalıdır.

Diz protez ameliyatları ilk kez 1960’lı yıllarda yapılmaya başlanmış ve zaman içerisinde geliştirilmiştir. Ancak, o dönemin mevcut olan tasarım ve malzemelerine göre sınırlamalarla yapılan geleneksel diz protez ameliyatlarında her hastanın diz eklemi aynı kabul edilerek işlem yapılmıştır. Bu nedenle, diz protezi ameliyatının hastaya özgü planlanması ve uygulanmasında geleneksel ameliyat yöntemleri yetersiz kalmaktadır.

Diz protez ameliyatlarının uygulandığı ilk zamanlardan günümüze kadar ortopedik cerrahi alanında birçok gelişme yaşanmıştır; hassas cerrahi kesiler yapmayı sağlayan ve protezin konumunu en yüksek doğrulukta belirleyen robotik cerrahi teknolojisi gelişmiş, protezin doğal diz yapısına uygun şekilde hizalanması için yeni ameliyat tekniği geliştirilmiş (kinematik yöntem), dayanıklı ve modern özelliklere sahip diz protezleri tasarlanmıştır. Bu gelişmeler, her hastanın bireysel olarak ele alınıp diz anatomisine en uygun şekilde kişiselleştirilmiş bir protez ameliyatı yapmaya olanak sağlamıştır.

Gün geçtikçe gelişen ve yenilenen teknolojiyle birlikte diz protez ameliyatları; diz eklemi yapınıza, aktivite seviyenize, ameliyattan beklentilerinize göre modern özelliklere sahip yeni nesil protezler ile uygulanabilir. Böylece, hastaya özel diz protezi ameliyatı sayesinde; doğal bir diz hissiyle hareket özgürlüğü sağlayan, ağrısız bir yaşam mümkün hale gelir.

Diz Protezi Ameliyatı Nedir?

Diz ekleminde meydana gelen bazı zedelenmeler ve hastalıklar sonucu gelişen hasar, eklem kıkırdağında yıpranma ve aşınmaya yol açar. Özellikle ilerleyen yaş ile birlikte kıkırdaktaki bu aşınma giderek artarak diz kireçlenmesi gelişir. Dizde kireçlenme zamanla ilerlediğinde menisküsler deforme olur ve yer yer eklem kıkırdak dokusunun tamamen yok olup, kemik dokusunun ortaya çıktığı çıplak eklem yüzeyleri ortaya çıkar. Diz eklemini oluşturan iki kemik yüzey arasındaki kıkırdak dokusunun kaybolması sonucu adeta kemik kemik üstüne oturur. Bu sırada diz ekleminin tüm yapısında da belirgin bozulma oluşmuştur. Artık eklem yapısal ve işlevsel olarak görevini yerine yetiremez hale geldiğinde, böbrek yetmezliği  veya kalp yetmezliği gibi, diz eklem yetmezliği meydana gelmiş demektir.

Diz-Protezi-Ameliyati-Nedir

Peki Diz Protezi Ameliyatı Nedir? Diz rotezi ameliyatı, kireçlenme nedeniyle hasar görmüş diz eklemini onarmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Diz kireçlenmesinde, eklem kıkırdağının yapısında bozulma meydana gelir ve kemik yüzeyleri birbirine sürtünmeye başlayarak eklemde hasara neden olur. Diz protezi ameliyatının amacı, diz ekleminin hasar görmüş kısımlarını protez adı verilen yapay bir eklemle değiştirmek ve cerrahi olmayan tedavilerle kontrol edilemeyen diz ağrısını hafifletmektir.

Hastaya Özel Ameliyat Tekniği: Kinematik Diz Protezi Ameliyatı

Diz protezleri, zaman içinde büyük ölçüde başarılı olmuş olsa da, geleneksel yöntemlerle Total diz protezi ameliyatı olan hastaların yaklaşık %50’sinde dizde tutukluk ve hareket sorunları gibi şikayetlerin tamamen geçmediği gözlenmektedir. Bu, neredeyse her iki hastadan birinin diz protezi ameliyatı sonucundan pek memnun olmadığı anlamına gelmektedir. Bu sorunu çözmek ve daha iyi hasta memnuniyeti sağlamak için kullanılan ameliyat teknikleri ve teknoloji sürekli geliştirilmektedir.

kinematik diz protezi ameliyatı

Robotik cerrahi teknolojisi ve kinematik yöntem adı verilen yeni bir ameliyat tekniği sayesinde, protezin hastanın diz eklemine uyumlu şekilde kesin doğrulukta yerleştirilmesi mümkün hale gelmiştir. Kinematik yöntem, dizin doğal yapısını tekrar geri kazandırmak amacıyla uygulanan her hastaya göre özelleştirilmiş bir ameliyat yöntemidir. Bu tekniğin amacı, her hastanın dizinin orijinal anatomisini kopyalayarak, hastaya protez sonrasında da doğal bir diz hissi sağlamaktır.

İnsan dizinde; dizin dönme ve hareketini sağlayan hareket eksenleri bulunur. Kinematik hizalama ile bu eksenlerin tamamı dikkate alınarak, protezin hareket açıklığı test edilir. Protezde herhangi bir dengesizlik ya da gerginlik olduğunda, kemikte ya da protezde ayarlamalar yapılarak her hastaya özgü olan diz hareketinin geri getirilmesi sağlanır.

Kinematik yöntem, özel olarak tasarlanan diz protezlerini her hastanın doğal anatomisine uygun şekilde hizalamak için tasarlanmış bir teknoloji olan yeni nesil robotik cerrahi ile uygulanabilir. Gelişen teknolojinin bir ürünü olan yeni nesil robotik cerrahi sistemi, protezin en uygun ve en dengeli şekilde dize yerleştirilmesine yardımcı olur. Robotik cerrahi ile ameliyat sırasında hastanın diz anatomisine ait bilgiler toplanır ve eklemin 3-boyutlu görüntüleri elde edilir. Bu sayede, doktorunuz sizin en için doğru cerrahi teknikleri yüksek bir doğruluk ile uygular.

Hastaya Özel Ameliyat Teknoloji: Yeni Nesil Robotik Diz Protezi Ameliyatı

robotik diz protezi ameliyatı

Başarılı bir şekilde uygulanan diz protezi; iyi konumlandırılmış, doğru bir şekilde hizalanmış ve dengeli olmalıdır. Yeni nesil robotik cerrahi teknolojisi, protezlerin en hassas ve kesin doğrulukta başarıyla uygulanmasına yardımcı olur. Robotik cerrahi sayesinde, ameliyatlar hasta dizinin gereksinimlerine göre planlanır ve hastaya özel olarak uygulanır. Yeni nesil robotik diz cerrahisinin birçok avantajı bulunur;

  1. Her hastada farklı olan diz anatomisine göre özel cerrahi planlama yapılabilir.
  2. Ameliyat sırasında yapılan işlemlerin, ameliyat planı ile uyumlu olup olmadığı sürekli kontrol edilir.
  3. Yeni nesil NAVIO Robotik cerrahi sistemde, ameliyat öncesi tomografi çekimine gerek olmadığı için ek radyasyon riski yoktur.
  4. Ameliyat sırasında, hastaya özel olan diz ekleminin birebir modeli oluşturulur.
  5. Protezin, hastanın diz eklemine uygunluğu, dizin tüm hareket açılarında değerlendirilir.
  6. Ameliyat sırasında kullanılan robotik alet, doktora büyük bir kolaylık sağlar.
  7. Ameliyat sırasında sadece hasarlı dokuya işlem yapılır ve sağlıklı kemik dokusu korunur.
  8. Hastalar daha hızlı ve daha ağrısız bir iyileşme süreci geçirir.

Robotik cerrahi ile yapılan Total diz protezi ameliyatları sonrası; daha hızlı ve ağrısız bir iyileşme süreci yaşamak ve protezinizi uzun yıllar güvenle kullanabilmek mümkündür.

Hastaya Özel Diz Protezler; Journey II Diz Protezi

robotik cerrahi

Her hastanın diz protezinden ve ameliyattan beklentileri farklıdır. Bazı hastaların ameliyattan beklentisi yürüyüş, alışveriş, bahçe işleri gibi aktiviteleri ağrısız yapmakken, bazı hastalar sportif faaliyetlerine ve daha aktif bir hayata geri dönmek ister. Bu nedenle, diz protezlerinin ortak amacı hasarlı eklem yüzeyini yenilemek olsa da her diz protezi aynı değildir ve hastanın beklentilerine göre değerlendirilir. Diz protezlerinin özel şekilleri ve içerdiği malzemeler, mümkün olan en doğru ve tekrarlanabilir sonuçları sağlamak için tasarlanır, üretilir ve test edilir. Hasta beklentilerini karşılamak amacıyla tasarlanan modern diz protezleri, sağlıklı bir dizin doğal şeklini yansıtacak şekilde şekillendirilir.

Diz protez ameliyatlarında kullanılan protez ve protezin dizde doğru şekilde yerleştirilmesi, ameliyattan istenilen sonucu almak için önemli unsurlardır. Bu nedenle, robotik cerrahi ile yapılan Total diz protezi ameliyatlarında, hasta ihtiyacını en iyi şekilde karşılayacak protezler kullanılır. Journey II diz protezi, doğal bir diz hissi ve normal bir eklem hareketi sağlamak için tasarlanmış güçlü ve dayanıklı bir protezdir. Bu modern protezler, diz ekleminde gerekli hareket açıklığının oluşmasına imkân verir. Böylece, hastalar ameliyat sonrası daha rahat ve kolay hareket edebildikleri bir iyileşme süreci yaşar.

Journey II diz protezinin tasarımında, her hastaya özgü olan diz ekleminin yapısı ve doğal hareketini belirleyen özel bir yazılım kullanılmıştır. Bu sayede, protez yerleştirilen diz eklemi her hareket sırasında sağlıklı bir diz ekleminin hareketini taklit ederek hastaya doğal ve rahat bir his sağlar.

Hastaya Özel Diz Protez Seçimi

hastaya özel diz protezi seçimi

Diz protez ameliyatlarında hasta özelliklerini merkeze alarak bireyselleştirilmiş bir planda en önemli adımlardan biri protez seçimidir. Diz protezlerini farklılaştıran birçok önemli faktör vardır. Çeşitli malzemelerden yapılmış farklı tasarımlara sahip birçok protez bulunur. Metal bileşenli protezler, genellikle titanyum veya kobalt-krom bazlı alaşımlardan oluşur. Bu malzemeler, dayanıklı ve vücut ile etkileşime girmeyecek şekilde kimyasal özelliklere sahiptir. Bazı durumlarda, hastalar için protez seçiminde belirleyici bir faktör olabilecek metal alerjisi meydana gelebilir. Hastaya özel protez seçiminde, vücudun protezde kullanılan materyale karşı tepki göstermemesi gerekir. Protezin yapıldığı malzeme vücutta alerjik reaksiyonlara neden olmamalı ve protez dizin kaldırdığı kuvvetlere dayanıklı olmalıdır. Diz ekleminiz ve sağlığınız için doğru protez seçimine yardımcı olabilecek bazı özellikler şunlardır:

Her diz protezi; farklı hasta ihtiyaçları, eklem hasarı seviyesi ve hastanın diz anatomisine uygun olarak tasarlanır. Doktorunuz, sağlığınızı ve özel gereksinimlerinizi değerlendirerek size en uygun protezi belirleyecektir.

Her hastanın diz protezinden ve ameliyattan beklentileri farklıdır. Bazı hastaların ameliyattan beklentisi yürüyüş, alışveriş, bahçe işleri gibi aktiviteleri ağrısız yapmakken, bazı hastalar sportif faaliyetlerine ve daha aktif bir hayata geri dönmek ister. Bu nedenle, diz protezlerinin ortak amacı hasarlı eklem yüzeyini yenilemek olsa da her diz protezi aynı değildir ve hastanın beklentilerine göre değerlendirilir. Diz protezlerinin özel şekilleri ve içerdiği malzemeler, mümkün olan en doğru ve tekrarlanabilir sonuçları sağlamak için tasarlanır, üretilir ve test edilir. Hasta beklentilerini karşılamak amacıyla tasarlanan modern diz protezleri, sağlıklı bir dizin doğal şeklini yansıtacak şekilde şekillendirilir.

Diz protez ameliyatlarında kullanılan protez ve protezin dizde doğru şekilde yerleştirilmesi, ameliyattan istenilen sonucu almak için önemli unsurlardır. Bu nedenle, robotik cerrahi ile yapılan Total diz protezi ameliyatlarında, hasta ihtiyacını en iyi şekilde karşılayacak protezler kullanılır. Journey II diz protezi, doğal bir diz hissi ve normal bir eklem hareketi sağlamak için tasarlanmış güçlü ve dayanıklı bir protezdir. Bu modern protezler, diz ekleminde gerekli hareket açıklığının oluşmasına imkân verir. Böylece, hastalar ameliyat sonrası daha rahat ve kolay hareket edebildikleri bir iyileşme süreci yaşar.

Journey II diz protezinin tasarımında, her hastaya özgü olan diz ekleminin yapısı ve doğal hareketini belirleyen özel bir yazılım kullanılmıştır. Bu sayede, protez yerleştirilen diz eklemi her hareket sırasında sağlıklı bir diz ekleminin hareketini taklit ederek hastaya doğal ve rahat bir his sağlar.

Hastaya Özel Diz Protezi Ameliyatının Diğer Geleneksel Ameliyatlardan Farkı Nedir?

Hastaya Özel Diz Protezi Ameliyatının Diğer Geleneksel Ameliyatlardan Farkı Nedir?

Diz protez ameliyatları; klasik cerrahi tekniklerin kullanıldığı geleneksel ameliyatlar ve robotik cerrahi sistemlerin kullanıldığı ameliyatlar olarak 2 şekilde yapılabilir. Robotik cerrahi avantajıyla hastaya özgü planlanan ameliyatlarda, geleneksel ameliyat yöntemlerine göre protez dize daha uyumlu olacak şekilde yerleştirilir. Böylece, hastalar ameliyat sonrasında daha doğal bir diz hissine kavuşabilir. Hastaya özel ameliyat planlaması ve kullanılan yöntemler sayesinde yalnızca hasarlı eklem yüzeyi hedeflenerek sağlıklı kemik ve yumuşak dokular korunur, böylece hastalar daha hızlı ve ağrısız bir iyileşme süreci geçirir.

hastaya özel diz protezi ameliyatının en önemli avantajlarından biri de fayda sağlayan teknik ve teknolojilerin bir arada kullanılabilmesidir. Robotik cerrahikinematik yöntem ve dayanıklı modern protezler bir arada kullanılarak; milimetrik cerrahi kesiler, kemik yüzeyinin hazırlanması, protezin konumlandırılması, protezin dize uyumu gibi tüm hassas işlemler hastaya özgü olarak başarıyla gerçekleştirilebilir.

Geleneksel yöntemlerle yapılan diz protez ameliyatlarında ise her hastanın diz yapısı aynı kabul edilerek herkes için aynı işlemler gerçekleştirilir. Bu da, ameliyat sonrasında hastaların doğal diz yapısına göre farklı şekilde konumlanmış bir diz proteziyle sonuçlanabilir.

Herkesin yeryüzünde bıraktığı adımların farklı olması gibi adım atmamızı sağlayan dizlerimizin yapısal özellikleri de farklıdır. Bu farklılıklara rağmen, herkese aynı yaklaşımla uygulanan cerrahi tedaviler birçok hastanın diz protez sonuçlarından memnun kalmamasına yol açabilir.

Rahat ve ağrısız bir geleceğe güvenli adımlar atmanız için teknoloji ve yeni teknikleri her hastamızla özel olarak buluşturuyoruz. Siz de diz protezine bir adaysanız, size özel diz protezi ameliyatı seçeneklerine birlikte karar vermek için Op. Dr. Kayhan Turan ve uzman ekibimize ulaşabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için tıklayın. Diz protezi ameliyatına ihtiyacınız olup olmadığını Diz Ağrınızı Değerlendirme Testi (Oxford) yaparak öğrenebilirsiniz.

Randevu için tıklayınız

Kayhan Turan

Op. Dr. Kayhan Turan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanıdır. Uzmanlık alanları arasında Robotik Protez Cerrahisi, Eklem Protezi, Artroskopik Cerrahi, Regeneratif Ortopedi ve Spor Ortopedisi bulunmaktadır. Aynı zamanda, Robotik Ortopedi Cerrahi Derneği'nin (ROCD) başkanı ve İstanbul Atlas Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bursa'daki Robotik Ortopedi Cerrahi Merkezi ile Turan Turan Sağlık Grubu'nun medikal direktörüdür.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba, robotik cerrahi uygulamasını her yaştakilere uyguluyormusunuz, mesela annem 88 yaşlarında dizlerinden ayağa kalkamıyor, bu durum bizi çok üzüyor, bu yaştakilere nasıl bir diz amaliyatı önerirsiniz?

    1. Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Annenize yardımcı olmak isteriz. Günümüz teknolojisinde artık 80 yaş ve üstündeki ileri yaş grubu hastalara da diz protez ameliyatı yapmak mümkündür. Annenizin yakın zamanda çektirmiş olduğu röntgen görüntüsünü bizimle paylaştığınız takdirde incelenip size geri dönüş sağlayabiliriz. Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olacağınız blog yazımızın linkini gönderiyoruz. https://kayhanturan.com/blog/diz-protezi-ameliyati-icin-yas-siniri-var-midir/ okumanızı tavsiye ederiz. Kemik, eklem ve kas problemleriniz ile ilgili her türlü sorun ve sorularınız için bizimle dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu