Paylaş
Bize Danışın
BlogDizKalça

Protez Ameliyatı Öncesi Hazırlıklar: Kapsamlı Rehber

Diz protezi veya kalça protezi ameliyatı, birçok hasta için korkutucu olabilmektedir. Hastalar bu yüzden eklem protezi ameliyatlarını erteleyebilir ve şiddetli ağrılarla yaşamak zorunda kalabilirler. Ancak korkular genellikle yeterli bilgiye sahip olmamaktan ve yanıltıcı bilgilerden kaynaklanmaktadır.  

Unutulmamalıdır ki ameliyat hakkında doğru bilgileri öğrenmek ve gerekli hazırlıkları yapmak, korkuları yenmenin en önemli adımlarından biridir.

Ameliyat öncesinde duygusal, zihinsel ve fiziksel olarak bir hazırlık yapmanız çok önemlidir. Bu hazırlıkları doğru şekilde yaptığınızda hem protez ameliyatınızın başarı oranı artacak hem de ameliyat sonrası iyileşme süreciniz kolaylaşacaktır. Eklem protezi ameliyatından önce dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

İçindekiler:

Ameliyattan Önce Öğrenmeniz Gerekenler

Gireceğiniz cerrahi işlem hakkında ayrıntılı bilgi almanız çok önemlidir. Bunun için doktorunuza merak ettiğiniz veya anlamadığınız her şeyi sormalı, güvenilir kaynaklardan ek bilgiler edinmelisiniz. Böylece ameliyat öncesi yapmanız gerekenler, ameliyat sürecinde yaşayacaklarınız ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinizle ilgili hazırlıklı olabilirsiniz. Edineceğiniz bu bilgilerle; daha güvende hissedebilir, olumsuz bir duruma karşı gerekli önlemleri alabilirsiniz.

 Doktorunuz, ameliyat sürecindeki en önemli rehberinizdir.
Resim 1. Doktorunuz, ameliyat sürecindeki en önemli rehberinizdir.

Diz protezi veya kalça protezi hakkında doktorunuza sorabileceğiniz bazı sorular aşağıda sıralanmıştır:

  • Ameliyat olmazsam (veya ertelesem) kısa ve uzun vadeli riskler nelerdir?
  • Önerilen ameliyatın başarı oranı nedir?
  • Ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon gelişebilir mi?
  • Hangi cerrahi yaklaşımı (tedavi yöntemleri) kullanıyorsunuz? Bu yaklaşım, ameliyatın başarısında fark yaratıyor mu?
  • Ne kadar süre hastanede kalacağım?
  • Protez takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?
  • Ameliyattan sonra hangi belirtilere karşı dikkatli olmalıyım?
  • Ameliyattan sonra herhangi bir sorun yaşadığımda kiminle iletişime geçmeliyim?

Yukarıda hastaların ameliyat öncesiyle ilgili en çok merak ettiği sorular yer almaktadır. Ancak merak edilen sorular kişiden kişiye değişebilir. Ayrıca bazı soruların yanıtları, sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. O yüzden sizin durumunuza özel, en doğru cevapları öğrenmek için doktorunuzla iletişim kurmaktan çekinmemelisiniz.

Ameliyat Öncesi Sağlık Kontrolü

Diz protezi ve kalça protezi ameliyatları elektif ameliyatlardır. Yani aciliyet gerektirmezler, birkaç hafta ya da aylar öncesinden planlanabilirler. O yüzden en iyi sağlık durumunuzda ameliyata girmeniz için ayarlamalar yapılabilir. Örneğin, şeker hastalığı (diyabet), yüksek tansiyon veya hipotiroidi gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa kontrol altına alınması için ek tedaviler uygulanabilir ve ameliyat bir süreliğine ertelenebilir.

Ameliyata fiziksel olarak hazır olmak, iyi bir sonuç alma şansınızı artıracak ve cerrahi komplikasyon riskinizi azaltacaktır.

Ameliyat Öncesi Tıbbi Değerlendirme

Diz protezi veya kalça protezi ameliyatının size uygun olup olmadığına karar verilirken birçok etken değerlendirilir. Ameliyattan önceki 30 gün içinde bazı testler ve muayeneler planlanır. Testleriniz; tıbbi geçmiş, fizik muayene, kan testleri, elektrokardiyogram, efor testi, ekokardiyografi, kalp sintigrafisi, röntgen ve idrar örneğini içerecektir.

Doktor tarafından kontrol edilen sonuçlar, vücudunuzun ameliyata hazır olup olmadığını ve dikkat edilmesi gereken bir durumun bulunup bulunmadığını gösterir.

Ameliyattan önce doktorunuzla paylaşmanız gereken konular aşağıda yer almaktadır:

  • Önceki doktorlarınızdan aldığınız tavsiyeler
  • Diyet kısıtlamaları veya alerjiler
  • Kronik hastalıklar
  • Önceden geçirdiğiniz hastalıklar
  • Aldığınız ilaçlar ve takviyeler
  • Gittiğiniz doktorlar ve sağlık uzmanları
  • Önceden girdiğiniz ameliyatlar
  • Önceden olduğunuz tedaviler (Örneğin, kanser tedavisi)
  • Sigara ve alkol kullanımınız

Sağlığınızla ilgili bütün durumları doktorunuzla paylaşmanız, büyük önem taşımaktadır. Böylece gerekli önlemler zamanında alınabilir ve birçok riskin önüne geçilebilir. Ayrıca ameliyat ve iyileşme sürecinizi yönetmek kolaylaşır.

Tıbbi Koşulları Kontrol Altına Alma

Bazı hastalar aynı anda birden fazla rahatsızlığa sahip olabilir. Bu rahatsızlıklardan bazıları kronik bir şekilde sürebilir ve kontrol altında tutulması gerekebilir. Özellikle diz protezi veya kalça protezi ameliyatı olmanız gerekiyorsa aşağıdaki hastalıklara dikkatle yaklaşmalısınız.

Eklem Protezi Ameliyatı Öncesi Kontrol Altına Alınması Gereken Rahatsızlıklar
Resim 2. Eklem Protezi Ameliyatı Öncesi Kontrol Altına Alınması Gereken Rahatsızlıklar

Diyabet (Şeker Hastalığı)

Diyabet hastasıysanız, ameliyattan önce kan şekerinizi kontrol altına almanın en iyi yolu hakkında doktorunuzla konuşmalısınız. Kontrol altına alınmayan diyabet, ameliyat yaranızın iyileşmesini yavaşlatabilir. Ayrıca enfeksiyon, böbrek ve kalp sorunları açısından yüksek bir risk doğurabilir.

Anemi (Kansızlık)

Anemi, ameliyat sırasında kalp ve yara komplikasyonları riskini artırabilir. Bu nedenle, ameliyattan önce kırmızı kan hücresi sayımınız kontrol edilmelidir. Eğer sayım düşükse, doktorunuz ameliyattan önce kırmızı kan hücresi seviyenizi artırmak için sizi yönlendirecektir. Buna ek olarak ameliyattan sonra oluşabilecek kan kaybını yönetme planlarını doktorunuzla görüşmelisiniz.

Varisli Damarlar, Bacak Şişliği ve Kan Pıhtıları

Ameliyat ve ameliyat sonrası hareketsizlik, bacaklarınızda kan pıhtısı oluşma riskini artırır. Kan pıhtıları ise ağrıya ve şişliğe neden olabilir. Hatta akciğerleriniz başta olmak üzere vücudunuzun diğer bölgelerine de yayılabilir.

Sizde veya ailenizde kan pıhtılaşması, varisli damar ve bacak şişliği sorunu varsa bunları cerrahınıza bildirmeniz gerekir. Bazı ameliyatlarda, kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olmak için kan sulandırıcı ilaçlar veya bacaklarınız için kompresyon cihazları kullanılabilir.

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon)

Yüksek tansiyonunuz varsa, cerrahınızla ve birinci basamak hekiminizle ilaçlarınız hakkında konuşmalısınız. Ameliyatınızdan önceki günlerde kan basıncınızı birkaç kez kontrol ettirmelisiniz. Tansiyonunuz, ameliyat gününe kadar ilaçlarla kontrol altında alınmalıdır. Eğer kontrol altına alınamazsa ameliyatınız ertelenebilir.

Kalp Hastalıkları

Eklem protezi ameliyatlarından önce, kalp rahatsızlıkları kesinlikle kontrol altına alınmalıdır. Cerrahınız, kalp sağlığınız açısından bir risk olup olmadığını değerlendirmek için sizi efor testine, kalp ultrasonuna (ekokardiyografi) ve kalp sintigrafisine yönlendirebilir. Özellikle koroner arter hastalığı veya aritmi yaşayan, kalp krizi geçirmiş veya kalp krizi geçirme riski yüksek olan kişiler bu testleri yaptırmalıdır.

Riskli durumdaysanız eklem protezi ameliyatınız ertelenebilir ve öncelikle kalp rahatsızlığınız için tedaviye başlanabilir.   

Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Kemik erimesi, eklem protezi ameliyatı olacak hastalar için önemli bir sorundur. Cerrahınız kemik erimesinin olup olmadığını teşhis etmek için kemik yoğunluğu testi isteyecektir. Hafif dereceli kemik erimesi varsa, genellikle eklem protezi ameliyatı yapılabilir. Ancak şiddetli kemik erimesinde, kemikler protezi desteklemeyebilir. Bu durumlarda öncelikli olarak kemik erimesi tedavisi yapılmalıdır ve eklem protezi ameliyatı ertelenmelidir.

Hipotiroidi

Hipotiroidi, eklem protezi ameliyatı sonrası iyileşme sürecini yavaşlatabilir ve komplikasyon riskini artırabilir. Ancak bu durum ameliyata engel olmamaktadır. Hipotiroidiyi kontrol altında tutmak için doktorunuza danışmalısınız. İlaç dozajını ayarlama, hormon seviyenizin daha sık kontrol edilmesi ve enfeksiyon riski için alabileceğiniz ek önlemlerle eklem protezi ameliyatı olabilirsiniz.

Diş Tedavisi

Diş rahatsızlıkları yaşıyorsanız, ameliyattan en az altı hafta öncesine randevu alıp bütün işlemlerinizi tamamlamalısınız. Ameliyattan sonraki üç ayda ise herhangi bir diş işlemine girmemelisiniz. Çünkü diş işlemlerinde (diş çekimi veya diş eti tedavisi gibi), bakteriler kan dolaşımınıza girebilir ve eklem protezinin içinde enfeksiyona neden olabilir. Ameliyattan önce diş tedavilerinizi tamamlamış olmak, enfeksiyon riskinizi düşürecektir.  

Ameliyat Öncesi İlaç ve Takviye Kullanımı

Ameliyat öncesi doktorunuz, ilaç ve takviye kullanımıyla ilgili yönlendirecektir.
Resim 3. Ameliyat öncesi doktorunuz, ilaç ve takviye kullanımıyla ilgili yönlendirecektir.

Ameliyatınızdan önceki süreçte, kullandığınız bütün ilaçları ve takviyeleri doktorunuzla paylaşmalısınız. Bazı ilaçlarda doz ayarlaması yapmak veya bazılarını bir süreliğine bırakmak gerekebilir. Aşağıda ameliyat öncesi ilaç ve takviye kullanımıyla ilgili doktorunuzun önerebileceği bazı bilgiler yer almaktadır:

  • Nonsteroid Antienflamatuar İlaçlar (NSAİİ): Ameliyattan önce Naproxen, İbuprofen ve Aspirin gibi ilaçları (NSAİİ) bırakmanız gerekir. Çünkü bu ilaçlar, kan pıhtılaşmasını engelleyerek ameliyat sırasında kay kaybını artırabilir.
  • Takviyeler: Eğer takviye alıyorsanız, ameliyattan önce birçoğunu bırakmanız gerekebilir. Bunlar arasında E vitamini, ginkgo biloba, ginseng, glukozamin ve balık yağı sayılabilir. Bu takviyeler kanama riskini artırabilir.
  • Kan Sulandırıcı İlaçlar: Kan sulandırıcı ilaçlar da kanama riskini artırdığı için bunları bırakmanız gerekebilir.
  • Diğer İlaçlar: Bazı antidepresan türleri ve monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler), ameliyat öncesi yapılan anesteziyi etkileyebilir. O yüzden kullanımlarını bırakmak gerekebilir.

Kilo Kontrolü

Kilo kontrolünü sağlamak, diz veya kalça eklemi rahatsızlıklarında çok önemlidir ve tedavinin bir parçasını oluşturur. Çünkü aşırı kilonun hem eklem rahatsızlıklarında hem de genel sağlık üzerinde olumsuz birtakım etkileri vardır.

Aşırı kilo eklemlerinizde stres ve baskı yaratır. Bu durum, hareket ettiğinizde daha fazla ağrı yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca kilonuz fazla olduğunda, diz veya kalça protezi ameliyatı için bazı riskler ortaya çıkar. Bu risklerin başında, komplikasyon olasılığının (örneğin, enfeksiyon) artması gelmektedir.

Kilo kontrolünü sağlamak için egzersize ve diyete başvurulabilir.
Resim 4. Kilo kontrolünü sağlamak için egzersize ve diyete başvurulabilir.

Ameliyat öncesinde uygun kiloya düşmeniz, komplikasyon riskinizin azalmasına ve iyileşme sürenizin kısalmasına yardımcı olur. Eklemlerinizdeki stres azaldığı için rahatlayabilirsiniz. Örneğin, 4 kilo verdiğiniz taktirde dizinizdeki yük yaklaşık olarak 18 kilo azalır.

Kilo kontrolünü sağlamak için egzersizlere başlayabilir, beslenmenizi yeniden düzenleyebilirsiniz.

Egzersizler

Üst vücudunuzu güçlendiren egzersizler, ameliyat sonrası koltuk değneği gibi ortopedik cihazların kullanımını kolaylaştırır.
Resim 5. Üst vücudunuzu güçlendiren egzersizler, ameliyat sonrası koltuk değneği gibi ortopedik cihazların kullanımını kolaylaştırır.

Kalça veya diz ekleminizdeki problemden dolayı yeterince hareket edemiyor olabilirsiniz. Ancak kaslarınızı kullanmadığınızda zayıflar ve hareket etmek istediğinizde daha çok zorlanırsınız. Ameliyatla beraber ekleminizdeki sorun çözülecektir. Yine de ekleminizi uygun bir şekilde desteklemek için ameliyattan önce egzersiz yapmanız gereklidir. Ameliyat öncesi egzersizlerin iyileşme sürecinizde birçok katkısı vardır:

  • Egzersizlerle kas gücünüz, dayanıklılığınız ve esnekliğiniz artar. Böylece ameliyat sonrası için önerilen egzersizleri daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Ameliyat öncesinde egzersizleri doğru bir şekilde öğrendiğinizde, ameliyat sonrası süreçte yeniden öğrenmenize gerek kalmaz. Elbette ameliyat sonrası egzersiz programınızda değişiklik olabilir. Ancak bildiğiniz egzersizlerle beraber daha kolay bir şekilde devam edebilirsiniz.
  • Üst vücudunuzu güçlendiren egzersizler, ameliyat sonrasında koltuk değneği gibi ortopedik destekleri kullanmanızı kolaylaştırabilir.
  • Ameliyat öncesi egzersizler kilo vermenizi sağlayabilir. Böylece diz veya kalça ekleminizdeki baskı azalabilir. Bu da hem ağrılarınızın azalmasına hem de daha rahat hareket etmenize yardımcı olabilir.

Çok şiddetli ağrılar yaşıyorsanız egzersizleri gerçekleştirmeniz zor olabilir. Bu durumda doktorunuza danışabilir, size uygun düzeydeki egzersizleri veya egzersiz yerine yapabileceklerinizi öğrenebilirsiniz.

Beslenme

Dengeli ve besleyici bir diyet, kilo vermenize katkı sağlar.
Resim 6. Dengeli ve besleyici bir diyet, kilo vermenize katkı sağlar.

Kilo kontrolünü sağlamak için başvurabileceğiniz diğer yöntem beslenmenizi düzenlemektir. Bunun için öncelikle doktorunuza ve diyetisyeninize danışabilirsiniz. Size en uygun diyet için yönlendirme yapacaklardır.

Beslenmeniz için aşağıda sıralanan genel önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Porsiyonlarınızı azaltın.
  • Yeterince su için.
  • Düzenli saatlerde yemek yiyin.
  • Yemeğinizi yavaş bir şekilde tüketin.
  • Yediklerinizde ne kadar kalori bulunduğunu araştırın.
  • Besleyici ve dengeli bir diyet uygulayın.

Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa, doktorunuz ve diyetisyeniniz buna uygun bir beslenme düzeni önerebilir. O yüzden beslenme konusunda mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Kilo verme hedefinize uygun, size özel bir diyetle daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Sigara ve Alkol Kullanımı

Sigara ve alkol kullanımı, ortopedik ameliyatlar açısından birçok problemi beraberinde getirir. Sigara içmek, önlenebilir birçok hastalığın başlıca nedenlerinden biridir.

Çoğu insan sigaranın kalp hastalıkları ve kanser gibi rahatsızlıklarla bağlantılı olduğunu bilir. Ancak sigaranın kemik, kas ve eklem sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri yeterince bilinmemektedir. Oysaki sigara içmek, ortopedik cerrahilerden olumsuz sonuçlar alınmasına ve iyileşme süresinin uzamasına yol açmaktadır. Çünkü nikotinin kemik oluşumuna katkı sağlayan hücrelere ve kan akışına zararlı etkileri vardır.

Ameliyat öncesi sigara ve alkol kullanımı bırakılmalıdır.
Resim 7. Ameliyat öncesi sigara ve alkol kullanımı bırakılmalıdır.

Sigaranın neden olduğu en yaygın komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:

  • Yaraların iyileşmesinde gecikme
  • Enfeksiyon
  • Ameliyat sırası veya sonrasında solunum problemleri
  • Yara yerinde daha fazla nedbe dokusu gelişimi

Eğer yoğun olarak alkol tüketiyorsanız ve ameliyat öncesinde de tüketmeye devam ederseniz ameliyatınızın başarı oranı düşecektir. Bir araştırmaya göre, ameliyat öncesi yoğun olarak alkol tüketen kişiler aşağıdaki durumlarla karşılaşmıştır:

  • Ameliyattan sonra daha uzun süre hastanede kalma
  • Daha yüksek komplikasyon oranı
  • Daha fazla kan nakline ihtiyaç duyma
  • Daha yüksek enfeksiyon riski

Araştırmacılar, sigara ve alkolü bırakan ya da hiç kullanmayan hastaların ortopedik ameliyatlarda daha iyi sonuçlar elde ettiklerini bulmuşlardır. Sağlığınıza kavuşmak ve olası riskleri en aza indirmek için, ameliyat öncesi sigarayı ve alkolü kesinlikle bırakmalısınız.

Ev Hazırlıkları

Eklem protezi ameliyatından sonra iyileşmeniz belirli bir zaman alacaktır. Bu yüzden iyileşme sürecinde evinizin güvenli ve rahat olması çok önemlidir. Ayrıca düşme, çarpma gibi durumlardan sakınmak için gerekli önlemleri almalısınız. Evde geçireceğiniz bir kaza iyileşmenizi aksatabilir ve ağrıya sebep olabilir.

Ameliyattan önce evinizi hazırlamanız, ameliyat sonrasındaki günlük yaşantınızı kolaylaştırır ve daha güvenli bir ortam sunar. Bu değişiklikler, iyileşme süreci bitene kadar sürdürülmelidir.

protez ameliyatı öncesi ev hazırlığı
Resim 8. Ameliyat öncesinde evle ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.

Evinizi daha rahat ve güvenli bir hale getirmek için yapabilecekleriniz aşağıda sıralanmıştır:

  • Düşmeleri Önlemek İçin Takılabileceğiniz Eşyaları Kaldırın: Halılar, elektrik kabloları ve çocuk oyuncakları gibi eşyalar takılmanıza veya kaymanıza neden olabilir. O yüzden zemini olabildiğince temiz tutmaya özen gösterin.
  • Yürüyebileceğiniz Genişlikte Alanlar Oluşturun: Ameliyattan sonra bir süre yürüteç veya koltuk değneği kullanmanız gerekebilir. Evin içinde bu ekipmanları kullanırken, geniş alanlar oluşturmaya dikkat edin.
  • İhtiyacınız Olan Eşyaları Yakınınızda Tutun: Ameliyat sonrası eğilmekte veya uzanmakta güçlük çekebilirsiniz. Olabildiğince az eğilmek veya uzanmak için sık kullandığınız eşyaları yakınınızda tutabilirsiniz. Ayrıca bir tutma cihazı kullanmanız işinizi kolaylaştırabilir.
  • Banyonuzda Tutunma Barları Kullanın: Banyo, düşme açısından riskli bir yer olabilmektedir. Uygun yerlere tutunma barları yerleştirerek, banyonuzu daha güvenli bir hale getirebilirsiniz.
Tutunma barları, banyonuzu daha güvenli bir hale getirir.
Resim 9. Tutunma barları, banyonuzu daha güvenli bir hale getirir.
  • Yaşam Alanınızı Sınırlandırın: Eğer iki katlı bir evde yaşıyorsanız, merdiven inip çıkmak zorlayıcı olabilir. Ayrıca odalar arasında gidip gelmek, yorgunluk yaratabilir. O yüzden özellikle ilk haftalar için vakit geçireceğiniz alanı tek bir odayla sınırlandırabilirsiniz.
  • Yatağınızın Yanında Gece Lambası Bulundurun: Yatağınızın yanında bir lamba bulunmalı ve gece boyunca açık kalmalı. Çünkü gece uyanıp tuvalete gitmeniz gerektiğinde, karanlıkta önünüzü göremeyebilir ve düşebilirsiniz.
  • Yardımcı Ekipmanları Ayarlayın: Ameliyat sonrasında; yürümek, giyinmek ve tuvaleti kullanmak gibi belirli aktivitelerde size yardımcı olacak ekipmanlar bulunmaktadır. Bu ekipmanlar, iyileşme sürecindeyken güvende olmanıza katkı sağlar. Örnek olarak; koltuk değneği, yürüteç, çorap giyme yardımcısı, tuvalet yükseltici ve küvet oturağı sayılabilir.
  • Size Yardımcı Olacak Kişileri Belirleyin: Ameliyat sonrası evinize vardığınızda, size bir kişinin yardımcı olması gerekecektir. Özellikle ilk hafta boyunca bir aile üyenizin veya arkadaşınızın sürekli yanınızda olmasını öneririz.
  • Tek Yaşıyorsanız Gerekli Önlemleri Alın: Ameliyat sonrasında size yardımcı olacak bir kişi ayarlayamadıysanız, kendi işlerinizi yapmakta zorlanabilirsiniz. Fakat bunun için işinizi kolaylaştıracak önlemler alabilirsiniz. Örneğin, mutfak alışverişini ameliyat öncesinde yapıp, kolay pişirilebilecek yemekleri buzlukta depolayabilirsiniz.
  • Ulaşımınızı Planlayın: Tedaviniz süresince kendi başınıza araç sürmeniz ya da toplu taşıma kullanmanız mümkün olmayacaktır. O yüzden hastane ve ev arasında gidip gelirken ulaşımınızı sağlayacak bir aile üyenizi ya da arkadaşınızı ayarlamalısınız.

Son Hazırlıklar: Ameliyattan Bir Gün Önce

Ameliyatınızdan önceki son 24 saat; birçok hazırlıkla dolu, yoğun bir zaman olacaktır. Hiçbir şeyi unutmadığınızdan emin olmak için aşağıdaki kontrol listesini kullanabilirsiniz:

  • Ameliyatınızdan önceki gece duş alın. Doktorunuz antibakteriyel sabun veya başka bir tıbbi ürün önerebilir. Bu enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Doktorunuzun önerisine uygun bir şekilde, ameliyat edilecek bölgeyi tıraş edebilirsiniz.
  • Derinizdeki herhangi bir yırtık, bakterilerin vücudunuza girmesine ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. O yüzden kasık bölgesi, göğüslerin altı, dizlerin arkası ve koltuk altı gibi bölgeler de dahil olmak üzere cildinizin her yerini kontrol edin. Herhangi bir anormallik görürseniz doktorunuza iletin.
  • Hastaneye gitmeden önce makyaj ve oje gibi kozmetik ürünler kullanmayın.
  • Ameliyattan en az 8 saat önce herhangi bir yiyecek ve içecek tüketmeyin. Yediğiniz taktirde anestezi sonrası mideniz bulanabilir ve kusabilirsiniz. Ayrıca çok nadir de olsa komplikasyon meydana gelebilir.
  • Hastaneye götürmek üzere bir çanta hazırlayın. Çantanın içinde şu eşyalar bulunmalıdır:
    • Kaymaz ve rahat yatak odası terliği
    • Okumak için kitap
    • Düzenli kullandığınız ilaçlar
    • Kişisel bakım eşyaları
    • Rahat bir eşofman takımı ve ayakkabı

Sonuç

Eklem protezi ameliyatı öncesi hazırlık, iyileşme sürecini etkileyen kritik bir aşamadır. Fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak gerekli hazırlıkları yaptığınızda ameliyatınızın başarısını büyük oranda artırabilir, birçok komplikasyonun önüne geçebilirsiniz.

Ameliyat kararı birçok hasta için kaygılı bir süreçtir. Kaygılarınızı olabildiğince azaltmak ve ameliyata en iyi şekilde hazırlanmanız için destek olmayı amaçlıyoruz. Dolayısıyla bu yazımızda; ameliyat öncesindeki sağlık kontrolleri, kronik rahatsızlıklar, ilaç kullanımı, egzersiz, beslenme ve ev hazırlıkları gibi konular hakkında genel bir rehber hazırladık.

Ameliyat öncesiyle ilgili merak ettiğiniz başka bir konu olursa, internet sitemiz veya sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Hangi ilaçları ameliyat öncesi bırakmalıyım?

Ameliyat öncesindeki muayene sürecinde, kullandığınız bütün ilaçları bir kağıda listeleyip doktorunuza iletmelisiniz. Doktorunuz düzenli kullandığınız ilaçları bir süreliğine bırakmanızı önerebilir. Naproxen, İbuprofen ve aspirin gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ve bazı takviyeler ameliyat öncesinde bırakılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, doktorunuz kullandığınız ilacın yerine başka bir kan sulandırıcı önerebilir.

Anestezi türleri nelerdir ve hangisi benim için uygun?

Anestezi türleri; genel anestezi, bölgesel anestezi, lokal anestezi ve sedasyon olarak sayılabilir. Hangi anestezinin size uygun olduğu belirlenirken birçok etken değerlendirilir. Bu etkenler: Yaşınız, boyunuz, kilonuz, vücut kitli endeksiniz, kronik hastalıklarınız, geçirdiğiniz ciddi operasyonlar, kullandığınız ilaçlar ve alerjilerinizdir. Ardından gerekli tetkikler yapılır ve size en uygun anestezi türü belirlenir.

Ameliyat öncesi hangi testler yapılacak?

Ameliyat öncesi vücudunuzun hazır olup olmadığını değerlendirmek için birtakım testler yapılır. Ayrıca kronik bir rahatsızlığınız varsa, ameliyata engel olmaması için kontrol altına alınmalıdır. O yüzden ayrıntılı bir değerlendirme için ameliyat öncesi; tıbbi geçmiş, fizik muayene, kan testleri, elektrokardiyogram, efor testi, ekokardiyografi, kalp sintigrafisi, röntgen ve idrar testi yapılır.

Ameliyat öncesi son yemeğimi ne zaman almalıyım?

Ameliyatınıza en az 8 saat kala herhangi bir yiyecek veya içecek almayı bırakmalısınız. Yoksa ameliyatta ağrı ve acı hissetmemeniz için uygulanan anestezi sonrası; mideniz bulanabilir, kusabilirsiniz. Ayrıca nadiren gerçekleşse de komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Ameliyat günü ne giymeliyim?

Ameliyat günü için seçeceğiniz kıyafetler, rahat etmeniz ve ameliyatı sorunsuz geçirmeniz için önemlidir. Ameliyat günü rahat ve bol kıyafetler giymeli, herhangi bir takı veya aksesuar takmamalısınız. Bunun için eşofman veya pijama gibi giysileri tercih edebilirsiniz. Ayrıca hastanede kaldığınız süre için kaymaz ve rahat terlikler edinmelisiniz.

Ameliyat öncesi özel bir cilt temizliği yapmam gerekiyor mu?

Ameliyat edilecek bölgenin temizliğiyle ilgili ilk olarak doktorunuzun önerilerini dinlemelisiniz. Çünkü gireceğiniz işleme özel önerilerde bulunabilir. Örneğin, doktorunuz ameliyattan bir gün önce duş almanızı ve antibakteriyel tıbbi ürünlerle temizlik yapmanızı isteyebilir. Yine bir gün öncesinde ameliyat edilecek bölgeyi tıraş etmeniz gerekebilir.

Randevu için tıklayınız

Kayhan Turan

Op. Dr. Kayhan Turan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanıdır. Uzmanlık alanları arasında Robotik Protez Cerrahisi, Eklem Protezi, Artroskopik Cerrahi, Regeneratif Ortopedi ve Spor Ortopedisi bulunmaktadır. Aynı zamanda, Robotik Ortopedi Cerrahi Derneği'nin (ROCD) başkanı ve İstanbul Atlas Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bursa'daki Robotik Ortopedi Cerrahi Merkezi ile Turan Turan Sağlık Grubu'nun medikal direktörüdür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu