Paylaş
Bize Danışın
BlogDiz

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

İçindekiler

  1. Planlama
  2. Ağrı Kesici İlaçların Kullanımı
  3. Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Dizinize Çok Yüklenmeyin
  4. Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yardımcı Cihazların Kullanımı
  5. Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi ve Egzersiz
  6. Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Doktor Önerileri

Diz protezi ameliyatından sonra ne kadar sürede iyileşirim? İyileşme süreci çok ağrılı mı olacak? Diz protezi ameliyatından sonra ne zaman rahat hareket etmeye başlarım?  Bu sorular, diz protezi ameliyatı olmaya karar veren birçok hastanın sıklıkla merak ettiği konulardır. Bunların cevabı ve ameliyat sonrası iyileşme süreciniz doktorunuzun ve fizyoterapistinizin önerilerine ne kadar uyduğunuza ve doğru şeyleri yapıp yapmadığınıza göre değişecektir. Diz protezi ameliyatından sonra iyileşme süreci zaman ve sıkı bir rehabilitasyon gerektirir. Ameliyattan sonra hastaların istemeden de olsa yaptıkları birçok hata iyileşmeyi daha zor ve uzun süreli hale getirmekte, daha fazla ağrı yaşamalarına neden olmaktadır. Bu hataları bilmek ve doğrusunu yapmaya çalışmak daha rahat ve hızlı bir iyileşmeyle birlikte daha başarılı ameliyat sonuçlarına ulaşmayı sağlayacaktır. İşte, diz protezi ameliyatından sonra yapılan en yaygın hatalar ve dikkat edilmesi gerekenler..

Planlama

Diz protezi ameliyatında hastaların yaygın hatalarından biri ameliyat sonrası için bir plan yapmamaktır. Diz protezi ameliyatından sonra aynı gün veya sonraki gün taburcu olabilirsiniz. Protez ameliyatından sonra sadece eve gidip yatakta oturacağınızı düşünmek yanlış olur. Hareket etmeniz, egzersiz yapmanız, yemeğiniz için veya tuvalet ve banyo ihtiyaçlarınız için ayağa kalkmanız gerekecektir. Bu nedenle, hastaneden çıktığınızda nasıl bir yol takip edeceğinize dair planınızın olması önemlidir. Taburcu olduktan sonra nerede kalacaksınız, size yardım edecek biri olacak mı, doktor kontrollerinize nasıl geleceksiniz gibi konuları planlamanız ameliyat sonrası sürecin daha sorunsuz geçmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte, ameliyattan sonra evinizi daha rahat kullanabilmek için düzenleyebilirsiniz. Örneğin, zeminde takılıp düşme tehlikesi oluşturabilecek küçük nesneleri ortadan kaldırabilir ve geceleri ev içinde hareketinizi kolaylaştıracak gece lambaları kullanabilirsiniz.

Ağrı Kesici İlaçların Kullanımı

ağrı kesici kullanımı

Diz protezi ameliyatından sonra sıklıkla karşılaşılan bir diğer hata ise hastaların doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçları yeterince almamasıdır. Her ameliyatta olacağı gibi diz protezi ameliyatı da ağrılı bir işlemdir. Robotik cerrahi ile diz protezi ameliyatı gibi ileri teknoloji cerrahi yöntemler daha ağrısız ve hızlı bir iyileşme süreci gibi birçok fayda sağlamaktadır. Ancak, ameliyattan sonra ilk zamanlarda ağrılarınızın olması normaldir. Bu yüzden ağrı kesici ilaçlarınızı düzenli olarak almanız gerekir. Bu süreçte ağrınızı kontrol etmek kritik önem taşır. Bazı hastalar ilaca bağımlı olmaktan endişe edebilir. Ancak, erken dönemde ağrınızı kontrol altına almak için ilaçlarınızı sorumluluk içinde aldığınızda endişe duymanıza gerek olmayacaktır. Ağrı kesici ilaçlarınızı almadığınızda daha fazla ağrınız olacak ve acı verdiği için yapmanız gereken egzersizler ve fizik tedaviden kaçınacaksınız. Fizik tedavi ve diz egzersizlerinizi düzenli yapmamak ise ameliyattan sonra dizdeki hareket açıklığının sınırlı kalmasına, ağrı, şişlik ve sertliğin artmasına yol açacaktır. Bu olumsuz döngüden kaçınmak için ilaçlarınızı düzenli almanız, egzersiz ve fizik tedaviyi düzenli yaparak dizinizin hareket aralığını arttırmanız gerekir.

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Dizinize Çok Yüklenmeyin

Diz protezi ameliyatı, diz ağrılarınızdan kurtulmak ve günlük normal aktivitelerinize ağrısız şekilde dönebilmek için en etkili yoldur. Ancak, ameliyatın üzerinden çok geçmeden dizinize fazla yük binecek hareketler veya riskli olabilecek aktiviteler yapmamalısınız. Ameliyat sonrasında kemik ve yumuşak dokunun iyileşmesi için zaman vermeniz gerekir. Pek çok hasta, ameliyat sonrasında kendini daha iyi hissetmeye başladığı anda dizini zorlayacak hareketler yapabileceğini düşünür. Oysa, diz, size erkenden yanlış bir güvenlik hissi verebilir. Diz protezi ameliyatı sonrası ilk gün kısa mesafe yürüyüşler yapabilir, ilerleyen günlerde oturma ve ayağa kalkma, basamak çıkma, daha uzun mesafe yürüyüşler yapmaya başlayabilirsiniz. Islak zeminlerde yürümek, sportif aktiviteler, günde çok kez merdiven inip çıkmak gibi dizinizde ilk zamanda fazla yük oluşturacak ve düşme riski taşıyan yüksek riskli faaliyetlerden kaçının. Bu önlemler, hiçbir zaman bu hareketleri yapamayacağınız anlamına gelmemektedir. Doku iyileşmesi sağlandıktan sonra daha ağrısız ve güvenle normal aktivitelerinize geri dönebilirsiniz.

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Yardımcı Cihazların Kullanımı

diz protezi ameliyatı ve sonrası

Diz protezi ameliyatından sonra yapılan hatalardan biri baston ve yürüteç gibi cihazları yeterince kullanmamaktır. Diz protezi ameliyatı sonrası hastalar destek almadan yürümenin daha iyi olacağını düşünebilir. Bu nedenle, genellikle yürüteç, koltuk değneği gibi yürümeye yardımcı olan cihazları erkenden bırakmak isterler. Ancak, en azından aksamadan rahat şekilde yürüyene kadar bunları kullanmak, iyileşme süreciniz için gereklidir. Ameliyattan sonra ayağa kalkmak, dolaşmak, dizleri hareket ettirmek teşvik edilir, ancak özellikle ilk iki hafta boyunca yürüteç kullanarak diz eklemi üzerine tam ağırlık verilmesi engellenir. Baston veya yürüteç gibi bir destek kullanarak vücut ağırlığınızın bir kısmı ameliyat olan diziniz yerine kollarınıza verilir. Vücudunuz hazır olmadan yürüteci bırakmanız yara dokusu oluşumuna ve hasara neden olabilir. Doktorunuz ya da fizyoterapistiniz kullanılacak yardımcı cihaz türünü ve ne zaman bırakabileceğinizi size söyleyecektir.

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi ve Egzersiz

diz protezi ameliyatı sonrasında egzersiz

Diz protezi ameliyatından sonra yapılan en önemli hata doktor ve fizyoterapistler tarafından önerilen egzersizlerin düzenli yapılmamasıdır. Rehabilitasyon süreciniz ameliyattan uyanır uyanmaz başlar ve fizyoterapistiniz size ilk olarak yatakta yapabileceğiniz diz hareketlerini gösterir. Hastaneden ayrılmadan önce fizik tedavi ve rehabilitasyon programınızı ve evde yapmanız gereken egzersizleri fizyoterapistinizle birlikte planlarsınız. Ameliyat sonrası dizinizi hareket ettirmek, bükmek, yürümek ağrı ve acı veriyor olabilir. Bu nedenle, hastalar genellikle egzersiz ve fizyoterapi uygulamalarını yapmak istemezler. Benzer şekilde, egzersizleri olması gerektiği gibi yapmayarak daha kolay egzersizler tercih edebilirler. Diz protezi ameliyatından sonra yapılan bu hata ameliyatın başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir ve iyileşme sürecinin uzamasına neden olur. Diz protezi ameliyatı sonrası fizik tedavinin doğru ve tam bir şekilde yapılması diz eklemindeki hareket açıklığının gelişmesine, günlük hareketlerinize ve aktif bir yaşam tarzına daha hızlı dönmenize yardımcı olacaktır. Fizyoterapi ve egzersizlerinizi olması gerektiği gibi ve düzenli yapmanın sizi istediğiniz yere götürecek önemli bir adım olduğunu unutmayın.

Sadece ameliyat sonrası değil, ameliyattan önce fizik tedaviye başlamanın da faydaları vardır. Ameliyattan önce fizik tedaviye başlayarak ameliyat sonrası yapacağınız egzersizleri öğrenecek, güç kazanacak ve egzersizlere uyum sağlamış olacaksınız.

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Doktor Önerileri

Yürümeye başladığınız anda rehabilitasyon sürecini bitmiş olarak görmeyin. İyileşme, bir yarış değil, bir süreçtir. Başarılı ve güvenilir adımlarla bir iyileşme için doktorunuz ve fizyoterapistiniz tarafından yapılan önerilere ihtiyacınız olduğu sürece uymaya özen gösterin. Diz protezi ameliyatı sonrası tam iyileşme aylar sürebilir. Ameliyat sonrası uymanız gereken adımları erkenden bırakmanız zarar verebilir ve iyileşme sürecinin başa dönmesine neden olabilir.

Diz protezi sonrası hastaların istemeyerek veya farkında olmadan yaptıkları pek çok hata iyileşme sürecini daha zor ve uzun süreli hale getirebilir, normalden daha fazla ağrı ve şişlik gibi yan etkilere neden olabilir.

Her insanın doğal anatomik yapısı farklı olduğu gibi aynı kişinin iki dizi arasında bile farklılıklar vardır. Bu nedenle, ailenizden, akrabalarınızdan, komşularınızdan ya da tanıdıklarınızdan pek çok kişi diz protezi ameliyatı geçirmiş olsa da ameliyat ve iyileşme süreçleri farklı olabilir. Genel sağlık durumunuz, ameliyat tekniği, kullanılan protez, ameliyat sonrası yaşam tarzınız gibi birçok faktörün ameliyat sonuçlarını etkileyebileceğini unutmayın. Bu nedenle, diz protezi ameliyatı olmaya karar verdiğinizde seçeneklerinizi mutlaka değerlendirin.

Dr. Kayhan Turan ve uzman ekibimiz, diz protezi ameliyatından sonra daha hızlı ve ağrısız şekilde ayağa kalkmanıza yardımcı olacak uzman önerileriyle iyileşme yolunda size yardımcı olacaktır.

Randevu için tıklayınız

Kayhan Turan

Op. Dr. Kayhan Turan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanıdır. Uzmanlık alanları arasında Robotik Protez Cerrahisi, Eklem Protezi, Artroskopik Cerrahi, Regeneratif Ortopedi ve Spor Ortopedisi bulunmaktadır. Aynı zamanda, Robotik Ortopedi Cerrahi Derneği'nin (ROCD) başkanı ve İstanbul Atlas Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bursa'daki Robotik Ortopedi Cerrahi Merkezi ile Turan Turan Sağlık Grubu'nun medikal direktörüdür.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. İyi günler diz protezi amleyet sonrasi 3 hafta sonra dizim su topladi onun için aşiri şiş dizim Venüs’ün ayağim napmaliyim bunun için

    1. Merhaba Emine Hanım öncelikle geçmiş olsun, size yardımcı olmak isteriz. Sağlık probleminiz ile ilgili sizi doğru yönlendirebilmemiz için yakın zamanda yapılan tahlillerinizi ve ameliyat sonrası dizinize ait röntgen görüntünüzü bize gönderdiğiniz takdirde incelenip durumunuz hakkında size geri dönüş sağlayabiliriz. Kemik, eklem ve kas problemleriniz ile ilgili her türlü sorun ve sorularınız için bizimle dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

  2. Hocam iyi günler!Sağ femur kemiğim osteosarkom tanısı üzerine kemoterapi sürecinden sonra ameliyat edilerek protez takıldı.Ardından bir yıla yakın koruyucu kemoterapi tedavisi aldım.Şu an baston yardımıyla yürüyorum,hızlı normalleşmem ne kadar sürede gerçekleşir,bulunduğum süreç doğal mıdır?Doktorum yürümemem için bir sebep yok derken sizden de bir değerlendirme alabilir miyim?Saygılar,kolay gelsin…

    1. Merhaba İbrahim Bey, öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Sağlık probleminiz ve tedaviniz hakkında sizi doğru bilgilendirme sağlayabilmemiz için yakın zamana ait tetkiklerinizi değerlendirmemiz gerekiyor. Yakın zamana ait yaptırmış olduğunuz tetkiklerinizi 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda değerlendirme sağlayıp sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıklı günler dileriz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu