Paylaş
Bize Danışın
BlogDiz

Diz Protezi Ameliyatından Sonra, Dizinizi Ne Kadar Kıvırabilirsiniz

Diz protez ameliyatından sonra her hastanın beklentisi diz ağrılarından kurtulmak, dizin hareket yeteneğini geri kazanmak ve günlük aktiviteleri rahatlıkla yapabilmektir. Ağrısız şekilde yürümek, merdiven inip çıkmak, çömelmek gibi günlük hareketleri gerçekleştirirken diz ekleminin hareket açıklığı önemli rol oynar. Yani dizinizi ne kadar kıvırabiliyorsunuz ve ne kadar uzatıp düz tutabiliyorsunuz? Bu sorular diz protez ameliyatı sonrası en merak edilen konulardan biridir.

 Dizin hareket açıklığı ameliyat sonrası yaşam kalitesini belirleyen önemli bir faktördür. Ameliyat öncesinde dizin kıvrılma miktarı ve takılan protezin özelliklerine bağlı olarak ameliyat sonrası dizdeki hareket açıklığı değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte, diz protez ameliyatından sonra dizdeki ağrıyı, şişliği ve sertliği azaltmanın yanı sıra diz fleksiyonunu yani diz kıvrılmasını arttırmak için fizik tedavi programı ve egzersizler önerilir.

Ameliyat sonrasında iyi bir rehabilitasyon süreciyle birlikte gün geçtikçe dizinizin hareket açıklığında artış olur, dizi kıvırma ve uzatma hareketlerini daha kolay yapmaya başlarsınız.

dizinizin-hareket-acikligi

Günlük Hareketleri Yaparken Diz Ne Kadar Kıvrılır?

Gün içerisinde dizimizi büker, uzatır, vücudun merkezinden uzağa sağa ve sola, içe ve dışarı doğru sürekli hareket ettiririz. Bu hareketleri yapabilmek diz ekleminin hareket aralığına bağlıdır. Farkına varmasak bile günlük yaşamın çeşitli aktiviteleri esnasında dizimizi farklı açılarda kıvırabiliyor olmamız gerekir. Yetişkinlerde sağlıklı bir dizin normal hareket açıklığı genellikle 0 ile 140o arasındadır. Yani dizinizi gerektiği kadar kıvırabilmeli ve zeminle 0 derece olacak şekilde dizinizi düz olarak uzatabilmeniz gerekir. Örneğin aşağıdaki günlük hareketleri yaparken dizin kıvrılma açıları şöyledir;  

  • Yürüyüş esnasında bacağı ileri geri atarken salınma hareketi için 67o
  • Merdiven çıkmak için 83o
  • Merdiven inmek için 90o
  • Sandalyeden kalkmak için 93o
hareket-acikligi

Yapılan araştırmalar, yaşam tarzı ve kültürel faaliyetlere göre dizde gereken hareket açıklığının değişebileceğini göstermektedir. Kuzey Amerika ve Avrupa’da, ileri yaşlarda kişilerin yaşam tarzı için dizde 110o -115o’lik kıvrılmanın yeterli olduğu kabul edilirken, özellikle Asya ve Orta Doğu ülkelerinde kültürel ve dini faaliyetleri yerine getirmede dizin tam fleksiyon göstermesi yani tam kıvrılması gerekebilir.

hareket-acikligi2

Diz Protez Ameliyatı Sonrası Dizin Kıvrılma Derecesi

Ameliyat sonrası dizinizi kıvırabilme ölçünüz yani diz fleksiyonu, tam diz protezi ameliyatlarında başarının önemli bir göstergesidir. Günümüzde uygulanan tam diz protezi ameliyatları, robotik cerrahi gibi gelişmeler sayesinde ağrısız ve kararlı bir dize kavuşmak için en başarılı tedavi yoludur. Ameliyat sonrasında dizi kıvırma ve uzatma yeteneği ise kullanılan modern protezlerle gelişme göstermektedir.

125ve üzeri bir diz fleksiyonu, genel olarak tam ve kısmi diz protezi hastaları için ulaşılması hedeflenen durumdur. Bu hareket aralığında, çoğu insan hemen hemen tüm normal aktiviteleri gerçekleştirebilir. Diz protez ameliyatı sonrasında, dizin ameliyat öncesi kıvrılma miktarı ve takılan protezin özelliklerine göre dizin 130-140o kadar kıvrılma şansı olabilir. Bununla birlikte iyileşme süreci her hasta için farklı ilerler ve ne kadar hızlı gelişme gösterdiği çoğu zaman kişinin kendi çabasına bağlıdır. Tam hareketin yeniden kazanılması genellikle bir yıllık süreç gerektirir.

Diz protez ameliyatından önce diz eklemindeki kireçlenme, ağrı, şişlik ve sertlik gibi yakınmalar nedeniyle diz hareketleriniz oldukça kısıtlı olabilir. Ameliyat sonrasında ise yeni yapay ekleminizle çok daha fazla hareket elde edebilirsiniz. Protez ameliyatından sonra ilk iki hafta fizyoterapi programlarıyla birlikte evde düşük etkili egzersizler yapmanız önerilir. Bu zaman diliminde dizde sertliği önlemek, şişliği ve iltihabı azaltmak için aktif kalmak önemlidir.

İlk iki haftada dizinizi 65-90kıvırabilmek, koltuk değneği veya yürüteç yardımıyla ayakta durabileceğiniz, yürüyebileceğiniz ve merdiven inip-çıkabileceğiniz anlamına gelir. Ameliyat sonrası iki ve altı hafta arasında egzersizlerin ve hareketlerin yoğunluğu artacaktır. Bu süreçte dizinizi 90o veya daha fazla derece kıvırmanız hedeflenir. Böylece yardımcı bir cihaz olmadan yürüyebilir ve daha rahat oturup ayakta durabilirsiniz. 2-3 ay içinde ise dizinizin hareket açıklığı daha iyi olmalı ve dizinizi 115o veya daha fazla kıvırmayı hedefleyebilirsiniz.

Bir şeyleri almak için eğilebilmeli, rahat bir şekilde oturabilmeli, daha uzun süre ayakta kalabilmeli ve ayakkabınızı bağlayabilmelisiniz. İlk üç aylık zaman, iyileşme için belirleyicidir. Ameliyattan sonraki ilk üç ayın devamında ağrılarınız iyice azalmış ve daha uzun mesafe yürüyebilir duruma gelirsiniz. Tam iyileşmeyle birlikte diziniz 115o-135o arası kıvrılabilir.

Ameliyat-Sonrasi-Dizin-Hareket-Araligi

Ameliyat Sonrası Dizin Hareket Aralığını Geliştirmek İçin Ne Yapabilirsiniz?

Diz protez ameliyatından sonra dizin kıvrılma hareketini gerçekten iyileştirebilmeniz için hareketsiz kalmamanız, fizyoterapi ve egzersiz programlarınızı düzenli takip etmeniz gerekir. Hareket etmek, ilk zamanlarda ağrı nedeniyle sizi zorlasa da fizik tedaviyle birlikte eklem ve kaslar güçlendikçe dizinizi hareket ettirmeniz kolaylaşacak ve ağrılar da zamanla azalacaktır. Bu nedenle, ameliyattan en iyi sonuçları almak için doktorunuz ve fizyoterapistinizin önerilerine uymanız gerekir.

Fizyoterapi programlarının dışında evde düzenli olarak yapacağınız egzersizlerle dizinizi kıvırma açınız da gelişecektir. Örneğin; bir sandalyeye oturun ve ayaklarınızı yere sıkıca koyun. Kendi başınıza yapabildiğiniz kadar dizinizi bükün. Daha sonra, ayaklarınız yere basacak şekilde sandalyede kendinizi öne doğru yavaşça kaydırın. Böylece diz kıvırma hareketini yapmış olacaksınız. Egzersizi yaparken, destek almanız için sandalyenizin duvara dayandığından emin olun. Protez ameliyatı sonrası dizin kıvrılma ve uzatma hareketlerinin gelişmesi için evde yapabileceğiniz bunun gibi benzer egzersizler fizyoterapistiniz tarafından size gösterilecektir.

Protez-ameliyati-sonrasi-dizin-kivrilma

Egzersizlerin yanı sıra sağlıklı kiloyu korumak da dizlerinize binen yükü azaltacak ve daha rahat hareket etmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle, ameliyattan önce ve sonra beslenmenize dikkat etmek önemlidir.

Diz Protezi ve Dizin Hareket Aralığı

Diz protez ameliyatı sonrası dizin kıvrılma ve hareket yeteneğini etkileyen önemli bir faktör de takılan diz protezinin özellikleri ve cerrahi tekniktir. Günümüzde, tüm hareket aralığı boyunca insan dizinin orijinal iç şekillerini ve açılarını yeniden oluşturmak için tasarlanan modern diz protezleri bulunmaktadır. Dayanıklı malzemelerden yapılmış ve insan yapısına en doğal uyumu gösteren bu protezler eklemin dönme, kıvrılma, uzatma gibi hareketlerine uyum sağlar ve diz hareketleri doğal ritmine geri dönebilir.

Diz protezi ameliyatı yapılırken kullanılan yöntemin de ameliyat sonrası dizin hareket açıklığı üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Diz protez ameliyatlarında yeni nesil robotik cerrahi sistem, kişinin diz ekleminin şekil ve hareketine uygun cerrahi planlama yapmaya olanak sağlayan bir teknolojidir. Robotik cerrahi teknolojisi ile hassas hesaplamalar yapılarak diz ekleminizin şekline ve doğal hareketine en uygun şekilde protez yerleştirilmiş olur. Araştırmalar, yeni nesil robotik cerrahi ile yapılan diz protez ameliyatlarının dizde hareket aralığının geliştirilmesine katkı sağladığını göstermektedir.

yeni-nesil-robotik-cerrahi-sistem

Sonuç olarak, ameliyat sonrası dizin kıvrılmasını yani fleksiyonunu etkileyen çeşitli faktörler vardır.  Bunlardan en önemlisi dizin ameliyat öncesi kıvrılma miktarı ve takılan protezin özellikleridir. Modern protezler dizde daha iyi kıvrılma ve uzatma hareketi sağlayabilir. Bununla birlikte yaş, kilo, yaşam tarzı, cerrahi yöntem ve ameliyat sonrası doktorunuzun önerilerine uyarak fizik tedavi ve egzersizleri doğru yapmanız dizin hareket yeteneğini etkileyebilen diğer faktörlerdir. Diz protez ameliyatı sonrasında dizin 130-140o kadar kıvrılma şansı olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, diz protez ameliyatının öncelikli nedeni yürürken oluşan ve günlük hayatı etkileyen ağrılardır.

Diz ağrılarınıza çözüm bulmak ve diz protez ameliyatı hakkında bilgi almak için Op. Dr. Kayhan Turan ve uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Randevu için tıklayınız

Kayhan Turan

Op. Dr. Kayhan Turan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanıdır. Uzmanlık alanları arasında Robotik Protez Cerrahisi, Eklem Protezi, Artroskopik Cerrahi, Regeneratif Ortopedi ve Spor Ortopedisi bulunmaktadır. Aynı zamanda, Robotik Ortopedi Cerrahi Derneği'nin (ROCD) başkanı ve İstanbul Atlas Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bursa'daki Robotik Ortopedi Cerrahi Merkezi ile Turan Turan Sağlık Grubu'nun medikal direktörüdür.

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Merhaba dr men 2022 19 desemberde dizime protez qoyublar amma helede agrilar var normalhayata dönmemishem amma foto cekdirmishem emeliyyat basharili gecmis bu armada emeliyyat isvecde kecib bilmek isterdim agrilar ne zaman biter.burade dr 6 ay divor Teshekkurler🙏

    1. Merhaba Hagigat Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci büyük ölçüde hastanın gerekli bakım kurallarına ve doktor önerilerine uymasına bağlıdır. Aynı zamanda iyileşme süreci hastadan hastaya göre değişiklik göstermekle birlikte, çoğu hasta birkaç hafta içinde günlük yaşantısına geri döner. Ameliyat sonrası fizik tedavi ve egzersizlerin düzenli uygulanması hareket kabiliyetinin ve hareket açıklığının gelişmesini sağlayarak daha hızlı bir iyileşme süreci sağlar. Size her zaman yardımcı olmak isteriz. Kemik, eklem ve kas problemleriniz ile ilgili her türlü sorun ve sorularınız için bizimle dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

  2. Merhabalar hocam ben silahlı ateş yaralanmasindan diz kapağının 2 cm üstünden ameliyat oldum 7 ay oldu ben hala yürüyemiyorum doktorum kemik kaynamış tutmuş yuruyebilirsin diyor ama dizimde tam güç yok düz uzatamiyorum bacağım eğiliyor acaba sinirlerdemi kaslardami sorun var bana önerebileceğiniz Bi bölüm varmi lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Merhaba Nurcan Hanım öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Sağlık probleminiz ve tedaviniz hakkında sizi doğru bilgilendirme sağlayabilmemiz için yakın zamana ait tetkiklerinizi değerlendirmemiz gerekiyor. Yakın zaman dizinize ait yaptırmış olduğunuz tetkiklerinizi 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda değerlendirme sağlayıp sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıklı günler dileriz…

  3. Hocam merhaba annem 19 gün önce diz protez ameliyatı oldu. Sandalyede oturarak diz bükme eylemini 90 derece yapabiliyor ama bacağını yerden 1-2 cm yukarı kaldırabiliyor neden kaldıramıyorsun diye sorduğumuzda çok ağır 500 kilo olmuş diyor.Bir de bacağının arka kısmında şişlik var ve bu şişlikte çok ağrısı olduğunu söylüyor.Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    1. Merhaba Büşra Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Annenizin sağlık problemi ve tedavisi hakkında sizi doğru bilgilendirme sağlayabilmemiz için ameliyat sonrasına ait tetkiklerini değerlendirmemiz gerekiyor. Yakın zaman da kalçasına ait yaptırmış olduğu tetkiklerini 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle paylaşmanız durumunda değerlendirme sağlayıp sizi bilgilendirebiliriz. Sağlıklı günler dileriz…

  4. Hocam 2014 22 eylülde kalça çıkığı ameliyatı oldum ama ağrılarım dinmedi dizimde de ağrı ayağımda uyuşukluk var dizimden aşağı doğru ağrı ile birlikte yanma var nihilizm verirseniz sevinirim teşekkürler

    1. Merhaba Nurşen Hanım öncelikle geçmiş olsun. Size yardımcı olmak isteriz. Şikayetleriniz doğrultusunda sizi bilgilendirebilmemiz ve durumunuzu değerlendirebilmemiz için yakın zamana ait tetkiklerinizi bizimle 0505 999 1 777 numaralı whatsapp hattımızdan paylaşabilir misiniz? İnceleme sağlayıp tedaviniz ile ilgi sizi bilgilendireceğiz. Sağlıcakla kalın.

  5. Hocam merhaba 15 ekimde menisküs tamiri ameliyatı oldum şuan 13 ocak 2024 diz bükme açım 125 derece bu normal mi? Yaş 35

    1. Merhaba Ezgi Hanım öncelikle geçmiş olsun. 125 derece gibi bir açı, genellikle ameliyat sonrası dönemde elde edilebilecek bir açıdır ve yaşınızı da göz önünde bulundurduğumuzda, bu değer oldukça olumlu bir sonuç olarak değerlendirilebilir. Detaylı bilgi için dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıcakla kalın..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu