Paylaş
Bize Danışın
BlogDiz

Diz Kireçlenmesi Tedavisinde Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diz kireçlenmesi ve buna bağlı diz ağrısı yaşıyorsanız toplumun büyük bir bölümüyle aynı sorunu paylaşıyorsunuz demektir. Diz kireçlenmesi özellikle 50’li yaşlar ve üzerinde sık görülen eklem rahatsızlığı olup en yaygın diz ağrısı nedenlerinden biridir. Diz kireçlenmesi tedavisi için birçok yöntem denemiş olmanıza rağmen ağrılarınız hala devam ediyorsa ve artık günlük işlerinizi bile yapmakta zorlanıyorsanız diz protezi ameliyatı sizin için bir seçenek olabilir.

Diz protezi ameliyatı kararını almadan önce ameliyat hakkında bilgi edinmek ve seçeneklerinizi buna göre değerlendirmek istediğiniz sonuca ulaşabilmeniz için önemlidir. Peki, diz protezi ameliyatı nedir, nasıl yapılır, tomografili ve tomografisiz robotik diz protezi ameliyatı nedir, robotik ve geleneksel diz ameliyatı arasındaki farklar nelerdir? Bu soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Diz ağrınızı değerlendirmek için basit bir yöntem olan Diz Ağrısı Değerlendirme Testini çözerek de diz kireçlenmesinin şiddeti ve diz protezi ameliyatına ihtiyacınız olup olmadığı hakkında fikir edinebilirsiniz.

İçindekiler

Diz Ağrısı ve Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Diz kireçlenmesi (osteoartrit) en yaygın ortopedik sorunlardan biri olup eklemlerin ‘’aşınma ve yıpranma’’ hastalığı olarak bilinmektedir. İnsan vücudu bir makine gibi düşünülürse, uzun yıllar çalışan parçaların aşınmaya ve yıpranmaya başlaması gibi diz ekleminde de yıllar içerisinde aynı durum meydana gelebilir (Biyolojik yaşlanma sürecinde Aşınma ve Yıpranma Teorisi olarak bilinir).

Diz eklemi, insan vücudundaki en büyük, karmaşık ve en güçlü eklemlerden biridir. Yürümek, koşmak, oturmak, ayakta durmak, çömelip kalkmak gibi çoğu hareket ve aktiviteyi yapmamızı sağlarken vücudun ağırlığını da destekler. Diz ekleminde zedelenme ve hastalıklar sonucu oluşan hasar eklem kıkırdağında aşınma ve yıpranmaya yol açarak özellikle ilerleyen yaşlarda diz kireçlenmesi ve kaçınılmaz diz ağrısı ile sonuçlanabilir.

Şiddetli diz kireçlenmesi olan çoğu hasta geçmeyen diz ağrısı, günlük işleri yerine getirmede zorluk, hareketlerde kısıtlılık gibi giderek artan yakınmalardan muzdariptir. Günümüz bilgileri dâhilinde diz kireçlenmesine kesin çözüm ve tedavi henüz bulunmuş değildir, ancak yakınmaları gidermek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için uygulanan başarılı tedavi yöntemleri bulunur.

Diz kireçlenmesi tedavisi için ameliyat her zaman ilk seçenek olarak düşünülmez. Ancak, ilaç tedavisi, egzersiz, fizik tedavi, enjeksiyonlar gibi ameliyat dışı tedaviler artık fayda göstermediğinde diz protezi ameliyatı çoğu hasta için uzun süreli çözüm sağlayan en güvenilir yöntem olarak kabul edilir.  

Diz Protezi Ameliyatı Nedir?

Diz protezi ameliyatı; kireçlenme, eklemde aşınma ve yıpranma veya hastalıklar sonucu hasar gören diz ekleminin onarılması için yapılan ameliyattır. Sürekli çalışan bir makine örneğinde olduğu gibi, aşınan parçaların değiştirilip yenilenmesine benzer şekilde, diz protezi ameliyatı sırasında hasar gören eklem diz protezi adı verilen yeni yapay eklemle değiştirilir. Diz protezi ameliyatının amacı diz kireçlenmesi nedeniyle oluşan diz ağrısı gibi yakınmalarınızı gidermek, diz işlevini iyileştirmek ve ağrı nedeniyle yapmakta zorlandığınız aktivitelere rahatlıkla geri dönmenizi sağlamaktır.

Diz eklemi 3 bölmeden oluşan bir yapıya sahiptir. Diz kireçlenmesi, diz ekleminin her 3 bölmesinde de hasara neden olduysa tam diz protezi ameliyatı ile tüm hasarlı eklem yüzeyi yenilenir. Diz kireçlenmesi yalnız bir bölgede ise kısmi diz protezi ameliyatı ile yalnızca hasarlı olan eklem bölgesi hedef alınır. Diz protezi ameliyatları tüm dünyada çok yaygın yapılan bir ameliyat olup tam diz protezleri tıpta en başarılı işlemlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Diz Protezi Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Diz protezi ameliyatı, diz kireçlenmesi tedavisi için her zaman ilk seçenek olarak değerlendirilmese de ameliyat dışı tedaviler artık fayda sağlamadığında ve diz ağrısı yakınmaları sizi birçok aktiviteden alıkoymaya başladığında genellikle diz protezi ameliyatı önerilmektedir (Resim 1). Diz ameliyatı kararında en önemli kriter hastanın yakınmaları ve eklem kireçlenmesinin seviyesidir.

Aşağıdaki diz kireçlenmesi belirtilerinden birine bile sahipseniz diz protezi ameliyatı için bir aday olabilirsiniz;

  • Şiddetli diz ağrısı yakınmaları
  • Dinlenme halindeyken bile devam eden diz ağrısı
  • Diz ağrısı ve dizde sertlik nedeniyle günlük aktivitelerin kısıtlanması
  • Merdiven inip-çıkmak, çömelmek gibi hareketleri yapmada zorluk
  • Röntgen, MR gibi tetkikler sonucu diz ekleminde ileri seviye hasar belirlenmesi
  • İlaçlar, fizik tedavi, eklem enjeksiyonları gibi ameliyat dışı yöntemlerin fayda sağlamaması
Resim 1. Şiddetli diz ağrısı, merdiven inip çıkmakta zorluk gibi hareket kısıtlılığı diz protezi ameliyatına ihtiyacınız olduğunu işaret edebilir.
Resim 1. Şiddetli diz ağrısı, merdiven inip çıkmakta zorluk gibi hareket kısıtlılığı diz protezi ameliyatına ihtiyacınız olduğunu işaret edebilir.

Diz protezi ameliyatının geciktirilmesi diz eklemindeki hasarın ilerlemesine, yakınmaların artmasına ve diz ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin zorlaşmasına neden olabilir. Zaman kaybetmeden uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesi için eklem protez cerrahisinde uzman Op Dr. Kayhan Turan ve ekibine ulaşabilirsiniz.

Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diz protezi ameliyatı nasıl yapılır sorusu diz kireçlenme tedavisi için ameliyat gereken çoğu kişinin en çok merak ettiği ve bilgi edinilmesi gereken konuların başında gelir.

Diz protezi ameliyatı yapılırken hasarlı eklem bölgesi çıkarılarak diz protezi adı verilen yapay eklem ile değiştirilmektedir. İlk olarak dizin ön kısmında cerrahi kesi yapılarak diz eklemine ulaşılır. Daha sonra, hasarlı eklem bölgesindeki kemik ve kıkırdak doku uzaklaştırılarak eklem yüzeyi şekillendirilir ve protezin takılmasına hazır hale getirilir. Protez parçalarının diz ekleminize en uygun şekilde yerleştirilmesi için hassas ölçümler yapılması gerekir. Diz protezi, diz hareketlerinize uyum sağlayacak şekilde yerleştirilip ayarlamalar yapıldıktan sonra ameliyat tamamlanır.

Diz protezi ameliyatı yapılırken uygulanan işlemler temelde benzer olsa da ameliyatın nasıl yapılacağına karar verirken genellikle karşımıza üç yol çıkar:

  • Manuel (Geleneksel Yöntem) Diz Protezi Ameliyatı
  • Robotik Diz Protezi Ameliyatı
    • Tomografi gereken robotik diz ameliyatı (çok fazla radyasyona maruz kalınır)
    • Tomografi gerekmeyen robotik diz ameliyatı ( radyasyona maruz kalınmaz)
Resim 2. Robotik diz protezi ameliyatı sistemleri
Resim 2. Robotik diz protezi ameliyatı sistemleri

Manuel diz protezi ameliyatları geleneksel yöntem ve cerrahi aletlerin kullanıldığı diz protezi ameliyatı yöntemidir. Diz ameliyatı sırasında işlemlerin en doğru şekilde yapılması büyük hassasiyet gerektirmektedir. Geleneksel diz protezi ameliyatlarında kemik kesisinden protezin doğru konumda yerleştirilmesine kadar tüm hassas aşamalar büyük ölçüde doktorun tecrübesine ve yeteneğine bağlı olmaktadır. Bu aşamalarda meydana gelen sapmalar diz protezi ameliyatı olan bazı hastalarda memnuniyetsizliğe neden olabilmektedir. Öyle ki, geleneksel yöntemle yapılan diz protezi ameliyatı sonuçlarına bakıldığında her 5 hastadan birinin diz ameliyatı sonucundan memnun kalmadığı görülür.

Bu hataların önlenmesi ve ameliyat başarısını arttırmak için ilk diz protezi ameliyatının yapıldığı 1960’lı yıllardan bu yana kullanılan cerrahi malzemeler ve teknikler sürekli geliştirilmiş, yeni teknolojiler kullanılmaya başlanmıştır. Bu gelişmelerden en önemlisi diz protezinde robotik cerrahi teknolojisidir.

Robotik diz protezi ameliyatı yapılırken ameliyatın planlanması, kemik kesi oranlarının hesaplanması, protezin dize en uyumlu konumda takılması gibi tüm hassas aşamalarda robotik cerrahi sistemi doktora rehberlik ederek ameliyatın en yüksek doğrulukla gerçekleşmesini sağlamaktadır. Böylece, hastaların diz ağrısı yakınmalarından kurtularak daha iyi sonuçlara ulaşması, hatta ameliyat olduklarını unutacak kadar rahat bir diz protezine sahip olmaları amaçlanmıştır.

Ortopedide kullanılan robotik cerrahi sistemlerin geliştirilmesi zaman içinde çeşitli aşamalardan geçmiştir ve hala güncel gelişmeler devam etmektedir. Önceleri, arabalarda yol tarif etmeye yardımcı olan navigasyonlar gibi, ameliyat esnasında doktorun hareketlerini yönlendiren ve cerrahi bileşenlerin doğru konumlandırılmasını sağlayan cerrahi navigasyon sistemleri geliştirilmiştir. Ancak, bu sistemler sadece yol göstermekte, cerrahın ameliyat planından sapmasını önlememektedir.

Günümüzde kullandığımız yeni nesil robotik cerrahi sistem ise ameliyat esnasında doktoru yönlendirirken yol tarif etmenin yanı sıra, doğru yoldan çıkılmasını engelleyen bir kontrol sistemine sahip olup hata payını en aza indirmektedir. Ayrıca, robotik diz protezi ameliyatları yapılırken ‘’Bilgisayarlı Tomografi (BT) gerektiren’’ cerrahi sistemlerden sonra günümüzde ‘’tomografi gerektirmeyen’’ robotik sistemler geliştirilmiştir.

Robotik Diz Protezi Ameliyatının Geleneksel Diz Ameliyatlarından Farkı Nedir?

Robotik diz protezinin geleneksel diz protezi ameliyatına göre; ameliyat öncesinde, ameliyat sırasında ve ameliyat sonrasında birçok farkı ve hastaya faydaları bulunmaktadır. Geleneksel ameliyatlar genellikle her hasta için benzer şekilde uygulanırken, robotik diz protezi ameliyatı hastaya özel bir ameliyat imkânı sunmaktadır.

Yapılan çalışmalar ve diz protezi ameliyatı olanların yorumları gösteriyor ki; robotik diz protezi ameliyatı olanlar daha ağrısız ve hızlı iyileşmekte, hastanede kalış süreleri kısalmakta, ameliyat sonuçlarından daha fazla memnuniyet duymaktadırlar.

Robotik diz protezinin geleneksel diz protezi ameliyatından farkları genel olarak şöyledir:

Geleneksel Diz Protezi AmeliyatıRobotik Diz Protezi Ameliyatı
Tomografi GerektirenTomografi Gerektirmeyen
Ameliyat Öncesinde
Ameliyat öncesi planlama yapılmaz.3D planlama yapılır. Tomografi gerektiren robotik sistemlerde ameliyat öncesi planlama yapmak için hastanın kalça, diz, ayak bileği boyunca tomografi çekimi gerekir. Bu da hastanın zararlı etkileri olan fazladan radyasyona maruz kalmasına neden olur.3D planlama yapılır. Yeni nesil robotik cerrahi ile ameliyat öncesi tomografi çekimi gerekmez. Böylece hastaların ek radyasyona maruz kalması önlenir ve radyasyonla ilişkili risklerin önüne geçilir.
Ameliyat Sırasında
Diz protezinin konumu belirlenirken kemik içine yerleştirilen uzun metal çubuklar (intramedüller çubuk) kullanılarak kemik kesileri yapılır.Kemik içine yerleştirilen metal çubuklara gerek duyulmaz. Robotik cerrahi sistem ile milimetrik hesaplamalar yapılır, kemik kesi oranları belirlenir. Böylece, sağlıklı ve yumuşak dokular korunur.
Ameliyat sırasında 3-boyutlu görselleştirme yöntemi kullanılmaz.Diz ekleminin 3-boyutlu görüntüleri oluşturulur, ameliyat sırasında her detay hakkında bilgi edinerek ayrıntılı cerrahi plan uygulanır.
Protezin boyutu ve dizdeki konumunun belirlenmesi genellikle cerrahın ön görüsü ve hassasiyetine bağlıdır.Robotik cerrahi sistem ile hassas hesaplamalar yapılarak protezin konumu yüksek doğruluk ve kesinlikle belirlenir. Yeni nesil robotik cerrahi sistemde robotik el cihazı, istenmeden planlamanın dışına çıkılmasını engeller ve hata payını ortadan kaldırır.
Ameliyat Sonrasında
İyileşme süreci ve günlük hayata dönüş daha uzun zaman alabilir.Sağlıklı kemik ve yumuşak dokular korunduğundan daha hızlı ve ağrısız iyileşme süreci sağlanır. Hastalar günlük aktivitelere daha çabuk ve rahat dönebilir.
Protezin dize yerleşimi sırasında olabilecek hatalar ameliyat sonrası hasta memnuniyetini ve protez ömrünü olumsuz etkileyebilir.Protezin dize yerleşimi yüksek doğruluk ve kesinlikle hasta anatomisine uygun şekilde yapılır. Böylece, zamanla protezde oluşacak aşınma ve yıpranma riski azalır.

Tabloda da görüldüğü gibi robotik diz protezi ameliyatında kullanılan teknoloji benzer faydalar sağlamakla birlikte en önemli farklardan biri tomografi gerektiren ve tomografi gerektirmeyen robotik cerrahi sistemler olmasıdır. Peki, robotik diz protezi ameliyatı yapılırken tomografiye ihtiyaç duyulmaması hasta sağlığı için neden önemli bir konudur?

Tomografi Gerekmeyen Robotik Diz Protezi Ameliyatı Sizi Fazla Radyasyondan Korur!

Günümüzde kullanılan robotik cerrahi sistemler tomografi gerektiren ve tomografi gerektirmeyen sistemler olarak ayrılmaktadır. Diz protezi ameliyatı öncesinde ameliyat planlanması için yapılan Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekimi, fazla radyasyona maruz kalmanıza neden olur. Oysa, fazla radyasyona maruz kalmak başta kanser riski olmak üzere ciddi sağlık problemlerinden korunmak için yaşam boyu kaçınılması gereken bir durumdur.

Bilgisayarlı tomografi (BT), kullandığı X-ışınları nedeniyle çok yoğun bir radyasyon kaynağıdır (Resim 3). Normal bir röntgen çekiminden 70-100 kat fazla radyasyona maruz kalmaya neden olur. Bu fazla radyasyonun en büyük tehlikesi ise kanser riskidir.

Yüksek yoğunlukta radyasyon, hücrelerdeki atomlara kadar etki edebilen bir enerjiye sahiptir. Bu nedenle radyasyona maruz kalmak, hücrelere ve DNA’ya zarar verebilir, genetik hasara yol açabilir ve sağlık açısından risk oluşturur. Tek bir BT veya az sayıda röntgen çekimleri sizde yüksek riskler yaratmayabilir. Ancak, tekrar tekrar bu radyasyona maruz kalmak özellikle kansere yakalanma ve çeşitli sağlık sorunları riskini arttırmaktadır.

Yaşam boyu çeşitli nedenlerle röntgen ve BT taraması gibi radyolojik incelemelere ihtiyaç duyabiliriz. Ancak, zorunlu olmayan koşullarda ve daha iyi bir ihtimalimiz varsa radyasyon riskini en aza indirmek gerekir.

Bir hastalığı tedavi ederken yalnızca sorunu ortadan kaldırmak yeterli değildir, ilk koşul öncelikle kişiye ‘’zarar vermemek’’tir. Bu zararın önüne geçmeyi amaçlayan yeni nesil robotik diz protezi ameliyatlarında BT taramasına gerek duyulmadan ameliyat gerçekleştirilir ve her şeyden önce sağlığınızı ve güvenliğinizi korumak hedeflenir.

Resim 3. Bilgisayarlı tomografi (BT), kullandığı X-ışınları nedeniyle çok yoğun bir radyasyon kaynağıdır. Normal bir röntgen çekiminden 70-100 kat fazla radyasyona maruz kalmaya neden olur.
Resim 3. Bilgisayarlı tomografi (BT), kullandığı X-ışınları nedeniyle çok yoğun bir radyasyon kaynağıdır. Normal bir röntgen çekiminden 70-100 kat fazla radyasyona maruz kalmaya neden olur.

Robotik Diz Protezi Ameliyatı Fiyatları

Robotik diz protezi ameliyatı sağlık alanındaki en önemli gelişmelerden ve yeni teknolojilerden biridir. Kullanılan ekipmanlar ve alt yapı, doktor tecrübesi ve uzmanlığı, ekibin bu alandaki eğitimi gibi nedenlerle robotik diz protezi ameliyatı fiyatı geleneksel ameliyatlara göre daha pahalı olabilmektedir. Tıpkı televizyon ve cep telefonları gibi ilk çıkan teknolojilerin yaygınlaşana kadar ciddi maliyetlere neden olmasına benzer şekilde robotik cerrahinin ülkemizde hala yaygın olarak kullanılmaması, bu hizmeti veren hastanelerde halk sağlığı için ciddi bir yatırım anlamına gelmektedir. Robotik diz protezi ameliyatlarında kullanılan teknoloji ve bu sistemin ciddi bir eğitim gerektirmesi de robotik diz protezi ameliyatı fiyatlarını etkileyen faktörlerdir.

Diz protezi ameliyatı tamamen sizin ve doktorunuzun birlikte alacağı bir karardır. Bursa’da gerçekleştirdiğimiz diz protezi ameliyatları geleneksel yöntemle veya tomografi gerektirmeyen yeni nesil robotik cerrahi ile yapılabilmektedir. Op. Dr. Kayhan Turan ve uzman ekibi tarafından bugüne kadar 1200’den fazla robotik protez ameliyatı başarıyla gerçekleştirilmiş olup diz protez ameliyatı sonrası ağrısız ve aktif hayata dönen mutlu hastalarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır.

Kullandığımız yeni nesil ve tomografi gerektirmeyen robotik cerrahi sistem, diğer birçok robotik sisteme göre ek faydalara sahip olmakla birlikte hastaların diz protezi ameliyatından sonra beklentilerini en iyi şekilde karşılamaktadır.

Diz kireçlenmesi ve neden olduğu diz ağrısı yakınmalarınıza en güvenilir cerrahi tekniklerle çözüm bulmak için bizimle iletişime geçebilir ve diz protezi ameliyatı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kemik kas eklem sağlığınızla ilgili sorunlarınız ve çözüm yöntemleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Randevu için tıklayınız

Kayhan Turan

Op. Dr. Kayhan Turan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanıdır. Uzmanlık alanları arasında Robotik Protez Cerrahisi, Eklem Protezi, Artroskopik Cerrahi, Regeneratif Ortopedi ve Spor Ortopedisi bulunmaktadır. Aynı zamanda, Robotik Ortopedi Cerrahi Derneği'nin (ROCD) başkanı ve İstanbul Atlas Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bursa'daki Robotik Ortopedi Cerrahi Merkezi ile Turan Turan Sağlık Grubu'nun medikal direktörüdür.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Yeriniz nerede önce bunu ogrenebilirmiyim hiç bir tedaviye olumlu cevap alamadım iki dizimde hasar büyük emarlarim var ancak ameliyatsız olamiycak yalnız beni korkutan pıhtı atması çünkü dvt hastasıyım ama her şeyi göze alıyorum lütfen yeriniz neresi

    1. Merhaba Melda Hanım öncelikle geçmiş olsun, Bursa Özel Aritmi Osmangazi Hastanesinde hizmet vermekteyiz. Korkunuzu anlıyoruz ancak biz tüm hastalarda pıhtı oluşumunu engelleyecek ve oluşma olasılığını azaltacak önlemler alıyoruz. Bu amaçla bacak kaslarını sıkıştıracak ve toplar damarlardaki kanı akış halinde tutacak cihazın kullanılmasını öneriyoruz. Ayrıca kan sulandırıcı deri altına yapılan ilaçların belli bir süre kullanılması gerekiyor. Sağlık probleminiz ile ilgili sizi doğru yönlendirebilmemiz için dizinize ait yakın zamanda çektirmiş olduğunuz röntgen veya MR görüntünüzü bize gönderdiğiniz takdirde incelenip size geri dönüş sağlayabiliriz. Detaylı bilgi almak için 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

  2. Robotikameliyat ortalama kaç lira olur bütçemizi ayarlamamiz lazım boşa gelmeyelim kayseriden geleceğim saygılar

    1. Merhaba Adnan Bey öncelikle geçmiş olsun. Ortopedi muayene ve ameliyatlarında Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ve Özel Sağlık Sigortaları kapsamında hizmet vermekteyiz. Muayene ücretlerimiz ve detaylı bilgi için bizimle dilediğiniz zaman 0505 999 1 777 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu