Total diz protezi ameliyatı esnasında hastanın diz eklemi onarılırken, cerrah yeni implantı hastanın iskelet yapısı açılarına uyacak şekilde hizalar. Bu işlemlere ait teknoloji zaman içinde gelişmiş ve 2006 yılında kinematik hizalama adı verilen yeni bir yaklaşıma yol açmıştır. Bu tekniğin amacı, her hastanın dizinin kendine özgün anatomisini bir anlamda taklit etmektir. Bu da, hastaların kinematik hizalama işlemi sonuçlarından büyük ölçüde memnun kalmayı sağlar. Şuan Türkiye’de kinematik hizalama yöntemi sadece Dr. Kayhan Turan tarafından uygulanmaktadır.Tamamen size göre özelleştirilmiş total diz protezi hakkında şuan bizimle iletişime geçerek merak ettikleriniz hakkında danışabilirsiniz.
Kinematik Yöntem Tarihçesi
1985’ten bu yana, total diz protezleri için ”mekanik hizalama” yaygın bir uygulama yöntemi olmuştur. Bu yaklaşım, hastaların bireysel anatomileri ne olursa olsun tüm diz implantlarını ”ortalama” bir konuma, yani her hasta için aynı temel hizalama ile yerleştirmeyi esas alır. Yöntemin başarı oranları özellikle posterior stabilize total diz protezi olan hastalar için yüksekti. Bu yöntemde diz implantı, dizdeki tüm bağların yanı sıra kemik ve kıkırdak bölümlerinin de yerini alır. Bu da mekanik hizalama işlemini oldukça invaziv bir yöntem haline getirmektedir.
Ancak, mekanik hizalama yönteminde ve diğer daha az invaziv olan implant tekniklerinde hasta memnuniyetinin şaşırtıcı derecede düşük olduğu görülmüştür. Bu durum Dr. Stephen Howell’i 2006 yılında yeni bir yaklaşım geliştirmeye yönlendirdi. Bu yeni teknikle, her hastanın doğal diz anatomisi ve hizalaması dikkate alındı. Ayrıca, hastanın kendine özgü doğal diz yapısının mümkün olduğunca fazla korunmasına öncelik verildi, bu da implantların dizde daha iyi dengelenmesini ve dizdeki bağların korunmasını sağladı.
Kinematik hizalama işlemi tıbbi geçmiş açısından oldukça yeni olması nedeniyle tıp uzmanları ve araştırmacılar tarafından henüz kapsamlı şekilde çalışılmamıştır. Ancak birçok merkezde yapılan çok sayıda çalışma, analiz ve araştırmalar total diz protezinde kinematik hizalama uygulanan hastaların mekanik hizalama uygulanan hastalara göre önemli ölçüde yüksek memnuniyet yaşadıklarını tespit etmiştir; hastaların daha az ağrı ve daha iyi diz işlevi, hareket açıklığı ve daha normal bir diz hissi yaşadıkları belirtilmiştir.
Bu konuda sorularınız olduğunu biliyoruz:
Kinematik hizalama neden yaygın kullanım olarak benimsenmiyor?
Total diz protezi ameliyatlarında mekanik hizalama yöntemi hala en yaygın kullanılan teknik olduğu için çoğu implant ve cerrahi alet bu yönteme göre dizayn edilmiştir. Bu nedenle, cerrahlar ve klinikler kinematik hizalama yöntemini uygulamak için uygun cerrahi donanıma sahip olmayabilirler.
Ancak Bursa- Osmangazi Hastanesi’nde Dr. Kayhan Turan hastalara en iyi ve en gelişmiş bakımı sunmanın önünde hiçbir şeyin olmaması gerektiğine inanmaktadır. Dr. Kayhan Turan’ın araştırma ve ortopedik gelişmelere olan bağlılığıyla birleşen bu felsefe tüm diz protezlerinde kinematik hizalamaya öncelik verdiği anlamına gelmektedir.
Kinematik hizalama yöntemi nasıl çalışır?
İnsan dizinin normal hizalamasında üç eksen vardır. Biri fleksiyon-ekstansiyonu kontrol eder yani bükme ve açma hareketlerini; diğeri patella hareketini (diz kapağını) kontrol eder; bir diğeri ise kaval kemiğinin (tibia) uyluk kemiği (femur) ile ilişkili olarak dönme hareketlerini kontrol eder. Kinematik hizalama yöntemi bu eksenlerin üçünü de dikkate alır. Ameliyat sırasında, hareket aralığı test edilirken, implantların iyi dengelenmiş olduğundan emin olmak için üç eksenin tümü de göz önüne alınır. Cerrah diz dengesinde herhangi bir gerginlik veya gevşeklik bulursa, kemik ve implantta ayarlamalar yapar. Böylece, implant hastanın doğal anatomisine mükemmel şekilde benzerlik gösterecek şekilde yerleştirilmiş olur.
Total diz protezim için neden Uzman Ortopedi Kliniği seçmeliyim?
Dr. Kayhan Turan bu alanda birçok konferansa katılarak kinematik hizalamanın faydalarını araştırmak için Dr. Stephen Howell ile tanışmıştır. Aynı zamanda manuel enstrümantasyon (cerrahi donanım) ve geleneksel implantlarla bile cerrahların tüm hastalar için kinematik hizalamayı başarabileceklerini kanıtlamaya yardımcı olmuştur. Dr. Kayhan Turan, bu keşfin gelecekte tüm klinikler tarafından hastalara sunulacağını umuyor. Ancak şu an için Bursa Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi, total diz protezi ameliyatında çığır açan bu yaklaşımı sunan Türkiye’deki tek yer (ve bölgedeki birkaç lokasyondan biri) olmaya devam ediyor.
Kinematik hizalamanın total diz protezi sürecinizi nasıl geliştirebileceği konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, muayene için Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi ve Dr. Kayhan Turan’a şuan başvuru yapabilirsiniz.