Paylaş
Bize Danışın

Robotik Diz Protez Ameliyatı Olanların Yorumları: Gülser K.


10 yıldır diz ağrılarından mustarip olan Gülser Hanım (75), robotik diz protezi ameliyatıyla ağrılarından kurtularak yeni bir hayata başladı.

Diz ağrıları başladığından bu yana birçok tedavi yöntemini deneyen Gülser Hanım, hiçbirinden fayda göremedi. Ailesiyle birlikte, iyi gelecek tedaviyi bulmak için araştırma sürecine girdiler. Dr. Kayhan Turan’ın bilgilendirici videolarını, televizyon programlarındaki konuşmalarını ve hastanemizde robotik diz ameliyatı olan hastaların yorumlarını görünce güven duydular. Böylece ameliyat olmaya karar veren Gülser Hanım; diz ağrılarıyla geçen on yılını, tedaviye başlama sürecini ve tedaviyle birlikte yaşadığı mutluluğu sizler için paylaştı.

Siz de doktorunuza görünmeden önce diz ağrınızın şiddeti ve buna göre uygulanabilecek tedavi seçenekleri hakkında fikir edinmek için Diz Ağrısı Değerlendirme Testi’ni yanıtlayabilirsiniz.

Gülser Hanımın (75) diz ağrıları, ilk defa on yıl önce başladı. Dizlerine buz koyarak ağrılarını gidermeye çalıştı. Ancak ağrıları kesilmedi. Kendisi bu süreci şu sözlerle anlattı:

“10 sene evvel dizlerim ağrımaya başladığında hep buz koydum. Doktora gitmiştim ortopediye. Bayağı idare ettim ama yürürken öbür bacağım zorlanmaya başladı. Artık öyle bir zaman geldi ki yürüyemedim. Evden dışarı çıkamamaya başladım. Bayağı acı çektim.”

Gülser Hanım, gündelik hayatını aksatan diz ağrılarından kurtulmak için kök hücre tedavisine, kolajen tedavisine ve kas gevşetici ilaçlara başvurdu. Ancak “Ondan sonra daha da ağrımaya başladı. Daha beter oldum.” sözleriyle bu tedavi yöntemlerinin onun için verimli olmadığını söyledi.

Diz ağrılarının tedavisi, ağrının kaynaklandığı sebebe göre belirlenebilmektedir. Bu sebepler; bir kaza sonucu alınan darbe, düşme sırasında yaşanan burkulma gibi aniden gelişen olaylar olabilirken eklem kireçlenmesi gibi daha uzun sürece yayılan rahatsızlıklar da olabilir. Hangi tedavinin seçileceğinde değerlendirilen başka bir husus, rahatsızlığın şiddetidir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için Diz Ağrısı Neden Olur? Teşhis ve Tedavi Yöntemleri yazısına göz atabilirsiniz.

Diz Kireçlenmesinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diz kireçlenmesi, ilerleyen yaşlarda eklem kıkırdaklarında görülen yıpranma nedeniyle oluşabilmektedir. Genç kişilerde ise; darbe, zedelenme ve hastalık gibi dış etkenlerin dizde yarattığı bozulmalar, kireçlenmeye yol açabilmektedir.

Kireçlenmenin evrelerine ve ağrıların şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Diz kireçlenmesinde 4 evre bulunmaktadır. Eğer sağlıklı bir dize sahipseniz dereceniz “0” olarak kabul edilir ve herhangi bir belirti göstermezsiniz. Diziniz herhangi bir günlük aktivitenizi kısıtlamaz. Ancak diz kireçlenmesi başladığı zaman gerekli tedavi ve müdahale gerçekleştirilmediğinde hastalık ilerleme gösterir. 

1. Derece Diz Kireçlenmesi ve Tedavisi

Kıkırdak aşınmanın boyutu küçük olduğundan genellikle ağrı hissedilmez. Belirtiler belirgin olmadığı için herhangi bir tedavi önerilmez. Ancak doktorunuzun değerlendirmesi sonucu riskli gruptaysanız ve kireçlenmeye yatkınsanız egzersiz programı oluşturulabilir veya beslenmenize takviyeler eklenebilir. 

2. Derece Diz Kireçlenmesi ve Tedavisi

Bu aşama “hafif” düzeydeki diz kireçlenmesini ifade eder. Belirtiler kendisini daha açık bir şekilde gösterir. Uzun süreli yürüyüş gibi aktivitelerde veya hareketsiz kalındığında, eklemlerde sertleşme, ağrı gibi rahatsızlıklar gözlenebilir.

Rahatsızlığın ilerlemesini önlemek ve yaşanan ağrıların giderilmesini sağlamak için birtakım tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Diyet ve egzersiz yoluyla kilo kontrolü sağlayarak dizlere binen yük azaltılabilir. Diz çökmek, zıplamak veya çömelmek gibi zorlayıcı hareketlerden uzak durulabilir ve dizin üzerindeki baskı azaltılabilir.

3. Derece Diz Kireçlenmesi ve Tedavisi

Orta dereceli diz kireçlenmesi olarak kabul edilen bu aşamada, belirtiler hastanın gündelik yaşantısını büyük ölçüde etkiler. Dizlerini kullandıkları her harekette ağrı yaşarlar. Uzun süre hareketsiz kaldıklarında veya güne yeni başladıklarında eklem sertliğiyle karşılaşabilirler. Fiziksel olarak aktif olduklarında eklemleri şişebilir.

Fizik tedavi, kilo kontrolü, ağrı kesici ilaçlar fayda etmediğinde enjeksiyon yöntemleri uygulanabilir. Bunlar:

  • Eklem için kortizon enjeksiyonları,
  • PRP (Trombositten zengin plazma (TZP)) enjeksiyonları,
  • Kök hücre enjeksiyonları,
  • Kriyoterapi ile dizde sinir bloğu.

4. Derece Diz Kireçlenmesi ve Tedavisi

Hastaların şiddetli bir şekilde yakınma gösterdiği 4. derece diz kireçlenmesinde, eklemlerin arasındaki kıkırdak dokunun büyük çoğunluğu kaybolur. Eklemler sertleşir ve birbirine sürtünmeye başlar. Bu yüzden hastalar yürüdüklerinde yüksek seviyede diz ağrısı çekerler, hareketleri büyük ölçüde kısıtlanır ve gündelik işleri tamamlamakta zorlanırlar.

Diz kireçlenmesinin son evresi olan 4. derecede en etkili çözüm ameliyattır.

Hastaların birçoğu ameliyat hakkında tedirgin olmaktadır. Bunun sebebi, görece yeni bir tedavi yöntemi olan robotik diz protezi gibi teknolojiler hakkında yeterince bilgi sahibi olmamalarıdır. Ayrıca birçok doktorun yeterli ve doğru yönlendirme yapmaması da bir sebep olarak gösterilebilir. Diz Protezi Ameliyatı Hakkında Merak Edilen 12 Soru-Cevap  yazısına bakarak bu konuda bilgi edinebilirsiniz.

“Çekilen emar ve röntgenlerde kesinlikle diz protezi ameliyatı olması gerektiği söylendi.”

Gülser Hanımın ameliyata karar verme sürecinde, kendisi ve ailesinin yaptığı araştırmalar etkili oldu. Aradıkları birçok cevabı Op. Dr. Kayhan Turan’ın sayfasından öğrendiler. Gülser Hanımın kızı Gülderen Hanım, merak ettikleri soruların hızlı bir şekilde yanıtlandığını, iletişimin sağlıklı ilerlediğini ifade etti. Bir sağlık probleminin tedavi sürecinde hastanın bilgi alma ihtiyacı çok önemlidir. Bu ihtiyaç karşılandığında hasta hem doktora hem de tedaviye güvenmeye ve inanmaya başlar. Hastanın her aşamada ne olacağını bilmesi gerekmektedir.

“Düştüm birkaç kere, söylemedim çocuklara. Evde halılara takılıyordum.”

Diz kireçlenmesi gündelik hayatı sekteye uğratan ve büyük ağrılara sebep olabilen bir rahatsızlıktır. Çözümü ise yukarıda bahsedildiği üzere, evrelerine göre farklılık göstermektedir. Rahatsızlığın hangi aşamasındaysanız ona uygun tedaviyi ortopedi doktorunuzun gözetimiyle vakit kaybetmeden almalısınız.

Robotik Diz Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

“Hiçbir bu kadar kolay olacağını tahmin etmemiştim. Bilseydim daha önceden yaptırırdım.” sözleriyle şaşkınlığını ve mutluluğunu ifade eden Gülser Hanım, ameliyatın ertesi günü fizyoterapisti eşliğinde kısa yürüyüş yapabildi.

“Gayet güzel yürüdüm. Ben zannettim ki acıyacak, ağrıyacak. Ama hiçbir şey hissetmedim.”

En büyük istekleri, tek başına bisiklet binmek ve merdivenleri rahatça inip çıkabilmekti. Şimdi bu isteklerine ameliyat öncesinden çok daha yakın.

Gülser Hanımın kızı Gülderen Hanım ise yaşadıkları sürece izin veren teknolojiyi şu sözlerle özetledi: “Robotik Diz Protezi Cerrahisi; minimum risk, minimum acı, çok yüksek başarı.”

“Annem ameliyata girerken o kadar stresli değildi. Hatta hepimiz güle oynaya gönderdik.”

Doğru tedaviyle beraber çözüme ulaşabilen Gülser Hanım ameliyat sonrasında “Acı sancı yok,” diyerek yaşadığı rahatlamayı dile getirdi. Girdikleri araştırma sürecinde, robotik diz ameliyatı olan diğer hastaların yorumları, gerekli tedavi için adım atmalarında onları cesaretlendirdi.

Siz de diz ağrılarınızdan şikayetçiyseniz ve aldığınız tedaviler işe yaramıyorsa, ortopedi doktorlarımızdan randevu alarak daha ayrıntılı tetkik ve muayeneyle ihtiyacınız olan çözüme ulaşabilirsiniz.

Randevu için tıklayınız
Başa dön tuşu