Aktif bir yaşam sürdürmek için eklemlerimizin sağlıklı olması önemlidir. Ancak ilerleyen yaş, bazı hastalıklar veya travmalar çeşitli eklem sorunlarına yol açabilir. Vücudumuzda bu sorunların en sık görüldüğü eklem ise dizlerimizdir.
Eğer dizi etkileyen bu sorunlar kısa sürede tedavi edilemezse, diz ekleminde kireçlenme gelişir. Diz kireçlenmesi, ileri yaşlarda kendiliğinden ortaya çıkabilen bir durumdur. Ayrıca, bazı sportif yaralanmalar, kazalar veya hastalıklar sonucunda daha genç yaşlarda da diz kireçlenmesi gelişebilir. Diz kireçlenmesi, kronik ağrılara ve hareket kısıtlılığına yol açabilir.
Günümüzde, diz kireçlenmesinde uygulanan pek çok tedavi seçenekleri vardır. Ancak belirgin ve İleri derecede diz kireçlenmesi tedavisinde diz protezi ameliyatı uygulanması gerekebilir. Diz protezi ameliyatları, kalıcı ve kesin bir çözüm olarak ağrıları gidermek ve dizin işlevini yeniden kazandırmak amacıyla gerçekleştirilir.
Ancak bu amaca ulaşmak ve hastaların memnuniyetini artırmak için zaman içinde birçok alanda yenilikler geliştirilmiştir. Günümüzde hastalar farklı seçeneklere sahiptir: Diz protezi ameliyatlarında teknoloji seçimi (geleneksel/robotik), cerrahi teknik seçimi (mekanik/kinematik) ve diz protezi çeşitlerinin seçimi son derece önemlidir.
En uygun seçenek, hastanın ihtiyaçlarını karşılayacak olan seçenektir. Örneğin, aktif bir yaşamı benimseyen hastalar için en iyi diz protez markası Journey II XR diz protezi uygun bir tercih olabilir. Son dönemde geliştirilen Journey II XR diz protezi; doğal eklem yapısına benzerliği ve ön ve arka çapraz bağları koruyucu özelliği ile diz protezi tasarımında devrim yapmıştır.
Günümüzde en iyi diz protezi markası olarak bilinen Journey II XR diz protezi, artık ülkemizde de diz ameliyatlarında kullanılmaya başlanmıştır.
Diz çapraz bağları koruyan Journey II XR diz protezin bütün özelliklerini ve hastalara sağladığı avantajları öğrenmek isterseniz, yazımızın devamını okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
İçindekiler:
- Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Seçenekler Nelerdir?
- En İyi Diz Protez Markası: Çapraz Bağları Koruyan Journey II XR Diz Protezi
- Journey II XR Özellikleri
- Journey II XR Avantajları
- Journey II XR Kısıtlılıkları
- Journey II XR Kimlere Uygulanabilir?
- Journey II XR Kimlere Uygulanamaz?
- Ameliyat Süreci
- Sonuç
Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Seçenekler Nelerdir?
Diz protezi ameliyatı; kireçlenme, aşınma, yıpranma veya hastalık sonucu hasar gören diz eklemine işlevini yeniden kazandırmak için yapılan bir cerrahi operasyondur. Ameliyatın amacı, diz kireçlenmesi nedeniyle oluşan ağrıları gidermek ve diz hareketlerini iyileştirmektir.
Diz protezi ameliyatından beklentiler, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı hastalar için geçmeyen ağrılardan kurtulmak ve günlük yaşamına geri dönmek yeterli olabilir. Kimileri ise işe gitme, spor yapma, dans etme, bahçe işleriyle uğraşma gibi aktivitelerle daha aktif ve hareketli bir yaşama kavuşmak ister. Bu nedenle diz protezi ameliyatındaki seçenekler hastaların beklentileri dikkate alınarak değerlendirilmeli ve hasta ile birlikte karar verilmelidir.
Diz protezi ameliyatına karar verildiğinde aşağıda sıralanan üç temel faktör göz önünde bulundurulmalıdır:
1- Ameliyat Teknikleri
Ameliyat yöntemleri, mekanik ve kinematik olarak ikiye ayrılır. Mekanik yöntem, 1980’lerden beri kullanılan geleneksel bir yaklaşımdır. Hastaların dizindeki farklılıklar dikkate alınmadan işlem uygulanır. Oysaki herkesin dizi birbirinden farklıdır. Hatta sağ ve sol dizimiz arasında bile farklılıklar bulunur.
Kinematik yöntem bu bilgiyi temel alarak, 2006 yılında geliştirilen, görece yeni bir yaklaşımdır. Protez yerleştirilirken kişinin kendi diz yapısı gözetilir. Kinematik yöntem ile daha fazla hasta memnuniyeti görülür.
2- Cerrahi Teknolojiler
Diz protezi ameliyatları, geleneksel el aletleri veya robotik cerrahiyle yapılabilir. Cerrahlar, diz protezini yerleştirmek için 1970’lerden beri geleneksel el aletlerini kullanırlar. Maalesef bu el aletlerinin hassasiyet sınırı vardır. Yani cerrahlar, istedikleri ölçümleri yakalamakta zorlanırlar.
Robotik diz protezi ise 3-boyutlu dijital planlamayla uygun ve doğru cerrahi işlemin yapılmasını sağlayan modern bir teknolojidir. Robotik cerrahi rehberliğinde yapılan diz protezi ameliyatlarında teknik hata riski en aza indirilir. Böylece cerrahi işlem yüksek hassasiyet ve kesin doğrulukla gerçekleştirilebilir.
3- Diz Protezi Çeşitleri
Dize takılan protez, tasarım ve malzeme olarak çok çeşitlidir. O nedenle protez seçerken birçok kriter göz önüne alınmalıdır. Bu kriterler: protezin tasarımı, işlevleri, kullanılan malzemeler ve dize uyumluluğudur. Örneğin diz protezinde kullanılan bazı metal malzemeler, aşındıkça kana karışabilir ve alerjiye neden olabilir. Bu tür uyumsuzlukları önlemek için en uygun protezin seçilmesi önemlidir.
Tüm bu faktörlerin, diz protezi ameliyatı sonrası hastaların ameliyat sonucundan memnuniyetini etkilediği kabul edilir. Bu nedenle hasta memnuniyetini artırmak için araştırmalar ve gelişmeler yapılmaktadır. Örneğin diz protezi tasarımındaki son gelişmeler, diz protezi ameliyatlarında devrim niteliğinde bir çözüm ve yenilik olarak değerlendirilebilir.
En İyi Diz Protez Markası: Çapraz Bağları Koruyan Journey II XR Diz Protezi
Normal diz anatomisindeki ön ve arka çapraz bağların görevi, dizin gevşek olmasını engellemek, eklem stabilitesini sağlamak ve hareket güvenliğini desteklemektir.
Ancak geleneksel diz protezi ameliyatlarında, protezi dize yerleştirmek için dizdeki ön ve arka çapraz bağlardan biri veya her ikisinin de kesilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, ameliyat sonrasında bazı hastalar, hareket ederken doğal ve güçlü bir diz hissi yaşayamamaktan şikayetçi olabilirler.
Son dönemde, bu sorunları gidermek amacıyla, özellikle de aktif bir yaşama ve spor hayatına dönmeyi hedefleyenler için Journey II XR diz protezi geliştirilmiştir.
Journey II XR diz protezi, dizin normal yapısında bulunan ön ve arka çapraz bağları koruyarak, diz protezlerinde yeni bir dönemin kapısını açmaktadır.
Journey II XR ile yapılan diz protezi ameliyatı İngilizcede “Bicruciate Retaining Knee Arthroplasty” olarak tanımlanmaktadır. Türkçe’ye “Çapraz Bağları Koruyan Diz Protezi (BKDP) Journey II XR” olarak çevirebiliriz.
Bu devrim niteliğindeki protez ameliyatı, diz kireçlenmesi olan hastaların ameliyat sonrası memnuniyetini artırmayı, iyileşme sürecini hızlandırmayı ve daha aktif bir yaşam sunmayı hedeflemektedir.
Özellikle aktif yaşam sürdüren veya spor yapan kişiler için tasarlanan Journey II XR, diz çapraz bağları korumaya yönelik bir diz protezi olarak en iyi seçenek olabilir.
Bu protez, hastaların protez uygulanan dizlerini kendi dizleri gibi hissetmelerini sağlar ve rahat hareket etmelerine olanak tanır.
Journey II XR diz protezi sayesinde çapraz bağların korunmasıyla daha yüksek performans sergilemek ve daha aktif bir yaşam sürdürmek mümkündür. Bu nedenle, Journey II XR diz protezi en iyi diz protezi markası olarak tercih edilebilir.
Diz Bağları Koruyan Journey II XR Diz Protezinin Özellikleri
Diz protezi ameliyatlarında başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri kullanılacak protez tipidir. Her diz protezi tasarımında iki önemli zorlukla karşılaşılır. Birincisi, implantın doğal dizin normal hareketlerini yeniden oluşturabilmesidir. İkincisi ise ameliyat sonrası eklem stabilitesinin sağlanmasıdır.
Bu zorlukların üstesinden gelmek için, diz implantı tasarımları sürekli olarak geliştirilmekte ve iyileştirilmektedir. Bu amaçla üretilen yenilikçi JOURNEY II XR diz protezi, diğer çoğu diz implantlarından farklıdır. Amacı, hastaların normal diz fonksiyonunu geri kazanmasına, ağrısız hareket etmelerine ve daha aktif bir yaşam sürmelerine yardımcı olmaktır.
Diz bağları koruyan Journey II XR diz protezinin özellikleri aşağıdaki gibidir.
- Doğal Diz Anatomisine Benzerliği: BKDP Journey II XR diz protezi, insan bacağının doğal açılarını taklit eden, anatomik olarak ona uygun şekillendirilmiş bir femoral bileşene sahiptir. Bu sayede dizi çevreleyen kas ve diğer yumuşak dokuların alışık olmadığı streslere uyum sağlamasına gerek kalmadan, ameliyat sonrasında dizin doğal hareketlerine geri dönmesine yardımcı olabilir.
- Çapraz Bağları Koruyan Tasarımı: JOURNEY II XR diz protezinde, sağlıklı ön çapraz bağın (ACL) ve arka çapraz bağın (PCL) etrafına oturan U şekilli bir tibial taban plakası kullanılır. Bu sayede ameliyat sırasında bu önemli bağlar korunur. Diz eklem stabilitesi sağlanır ve normal işlev görevlerine devam etmeleri sağlanır.
- Kullanılan Malzeme: BKDP Journey II XR diz protezi, iki özel malzeme (OXINIUM metal alaşımı ve yüksek çapraz bağlantılı plastik) kullanılarak yapıldığı için daha dayanıklıdır. OXINIUM metal alaşımı, protezlerde yaygın kullanılan kobalt-krom metalinden iki kat daha serttir. Böyle olunca kobalt-krom bileşenlerine göre, JOURNEY II XR ile protez aşınması %80 daha az görülür. OXINIUM metal alaşımının diğer bir özelliği, metal alerjisi gibi riskler içermemesidir. Bu nedenle metal alerjisi ve hassasiyeti olan hastalar için en uygun ve iyi diz protezi markasıdır.
Çapraz Bağları Koruyan Diz Protezi (Journey II XR) Avantajları
Protez ameliyatlarının hedefi, hastaların normal diz fonksiyonlarını geri kazanmalarını sağlayarak ağrısız hareket etmelerine yardımcı olmaktır. Diz bağları koruyan Journey II XR diz protezi ise özel tasarımı sayesinde bunlara ek olarak birçok avantaj da sunmaktadır.
- Geniş Hareket Aralığı: Ameliyat sonrasında dizler geniş bir hareket aralığına sahip olur. Hastalar gündelik yaşamına rahatça döner ve aktif bir hayat sürebilir.
- Daha Hızlı İyileşme: Ameliyat sonrası geleneksel protezlere göre daha hızlı iyileşme görülür. Kaslar daha güçlü bir haldedir. Bu da hareket etmeyi kolaylaştırır.
- Yüksek Hasta Memnuniyeti: BKDP Journey II diz protezi ile yapılan diz protezi ameliyatları sonrası, dizde doğal hareket hissi ve güçlü stabilite elde edilir. Bu sayede beklentilerinden daha fazla hareket ve aktivite yeteneğine kavuşan hastaların memnuniyeti yüksek olmaktadır.
- Daha İyi Stabilite: Ön ve arka çapraz bağların korunması, dizde daha sağlam bir stabilite sağlar. Bu, daha sağlam bir duruş, iyi bir denge, rahat yürüme ve diğer fiziksel aktiviteler için de üst derecede güvenlik demektir.
- Uzun Ömürlü ve Dayanıklı: BKDP Journey II XR diz protezi, uzun ömürlü bir kullanıma sahiptir. Yapılan çalışmalara göre 20 yıldan uzun kullanılabilir. Bu durum ise ileri dönemlerdeki revizyon ameliyatı riskini düşürür.
- Daha Doğal Hareket: Diz bağları Koruyan Diz Protezi (Journey II XR), kişilerin normal hareket yeteneklerini korur ve iyileştirir. Protez tasarımında yapısal ve fonksiyon olarak insan dizine benzerliği,ön ve arka her iki çapraz bağın da korunması; dizde daha doğal bir hareket sağlayarak, hastaların günlük aktivitelerini ve hatta bazı sporları daha rahat bir şekilde yapmalarına izin verir.
Bağları Koruyan Diz Protezinin (Journey II XR) kısıtlılıkları
Journey II XR diz protezinin birçok avantajı olmasına rağmen bazı kısıtlılıkları da bulunmaktadır;.
- Cerrahi Zorluklar: Journey II XR diz protezi, diğer yöntemlere kıyasla daha karmaşık bir cerrahi teknikle gerçekleştirilir. Bu nedenle, protezi uygulayacak olan ortopedik cerrahların özel bir eğitimden geçmeleri gereklidir. Dolayısıyla diz bağları koruyan Journey II XR ile diz ameliyatı uygulayabilen merkezler ve cerrahlar azdır. Yani her ortopedi kliniğinde bu hizmete ulaşılamayabilir.
- Herkes İçin Uygun Değil: Bağları koruyan Journey II XR diz protezi her hasta için uygun bir seçenek olmayabilir. Bazı durumlar veya belirli sağlık sorunları olan hastalar için başka yöntemlerin uygulanması gerekebilir. Journey II XR diz protezinin potansiyel faydaları ve sınırları hakkında gerekli bilgilere ulaşmak için konunun uzmanı bir ortopedi doktoru ile görüşüp bilgi almanız önemlidir.
Journey II XR Bağları Koruyan Diz Protezi Kimlere Uygulanabilir?
Çapraz bağları koruyan diz protezi Journey II XR, birçok hastanın tercih etmek isteyebileceği bir protez olabilir. Ancak bu yöntemle ameliyat olmak için belirli sağlık koşullarına sahip olmak önemlidir. Yoksa istenen sonucu elde etmek zor olabilir. BKDP Journey II XR diz protezi aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:
- İleri Derecede Diz Kireçlenmesi Olan Hastalar: Eklem kireçlenmesi (osteoartrit), eklem kıkırdağının aşınmasıyla karakterize bir durumdur. Bu durum dizde ağrı, tutukluluk ve hareket zorluğuna neden olur. Bağları koruyan diz protezi, ameliyat dışı tedavilerden sonuç alamayan hastaların ağrılarını azaltmaya ve hareket kabiliyetini iyileştirmeye yardımcı olur. Ancak BKDP Journey II XR diz protezi, yalnızca ön ve arka çapraz bağları sağlam olan hastalara uygulanabilir.
- Daha Doğal Diz Hareketi Arayan Hastalar: Journey II XR diz protezi hem ön hem de arka çapraz bağları koruduğundan doğal, dengeli ve güvenli diz hareketleri sağlar. Bu özellikle daha yüksek aktivite seviyelerine dönmek isteyen hastalar için önemli bir tercih nedenidir.
Çapraz Bağları Koruyan Diz Protezi Journey II XR Kimlere Uygulanamaz?
Diğer yandan ön ve arka çapraz bağları koruyan Journey II XR diz protezi bazı durumlarda kullanılmamaktadır. Bu durumlar aşağıda sıralanmıştır:
- Ciddi Çapraz Bağ Hasarı Olan Hastalar: BKDP Journey II XR diz protezinde amaç, diz eklemindeki ön ve arka çapraz bağları kesmeden onları koruyarak, protezin dize yerleştirilmesidir. Bu nedenle çapraz bağları ciddi hasar görmüş veya kopmuş olan hastalar için uygun tercih değildir.
- Romatoid Artrit Gibi İnflamatuar Eklem Hastalıkları Olan Hastalar: Bu hastalıklar genellikle eklemin tümünü etkiler. Dizde çapraz bağların bütünlüğünü zayıflatabilir. Bu durum BKDP Journey II XR diz protezi uygulanma şansını azaltmaktadır.
- Dizde Belirgin Açısal Deformasyonu Olan Hastalar: Hastanın bacaklarında “parantez bacak” veya “X bacak” deformiteleri gibi belirgin derecede şekil bozuklukları gelişmişse, BKDP Journey II XR protezi uygulanmaz. Ancak, ortopedi doktorunuz hafif derecedeki açısal bozuklukları değerlendirerek, dizin genel durumuna bağlı olarak BKDP Journey II XR diz protezi uygulanmasını önerebilir.
- Diz Hareketlerinde İleri Derecede Kısıtlılık Olan Hastalar: Diz kireçlenmesi olan hastalar genellikle ağrı ve hareket zorluğu yaşarlar. Hasta dizini kıvırıp uzatmakta zorluk çekmesine rağmen birinin yardımıyla tama yakın büküp uzatabiliyorsa, kalıcı bir kısıtlılık oluşmamış demektir. Bu durumda, diz bağları koruyan diz protezi ameliyatı yapılabilir. Ancak, doktor muayene sırasında dizin pasif şekilde bükülmesi ve düz uzatılmasında 5-10 dereceden fazla kısıtlılık tespit ederse, kalıcı bir kısıtlılık oluşmuş demektir. Bu durumda BKDP Journey II XR diz protezi önerilmez.
- Daha Önceden Diz Protezi Ameliyatı Olan Hastalar: Bu kişilerde ön ve arka çapraz bağlar zaten kesilmiştir. O yüzden diz protezi revizyon ameliyatı gerektiğinde, BKDP Journey II XR diz protezi uygulanma şansı yoktur.
Eğer diz protezi ameliyatı olmayı düşünüyorsanız; kişisel sağlık durumunuzu, BKDP Journey II XR diz protezi potansiyel avantajlarını ve risklerini ortopedi doktorunuzla konuşmalısınız. Bu bilgileri tartışıp, konuştuktan sonra ortopedi doktorunuzla birlikte size en uygun tedavi seçeneğini belirleyebilirsiniz.
Çapraz Bağları Koruyan Journey II XR Diz Protezinin Ameliyat Süreci
Diz kireçlenmesi tedavisinde, bağları koruyan diz protezi Journey II XR ameliyat süreci aşağıdaki gibidir:
- Ameliyat Öncesi: Diğer tüm cerrahi işlemler gibi, ameliyat öncesi değerlendirme ve hazırlık yapılır. Hastaların genel sağlık durumları, günlük yaşamlarındaki aktivite seviyeleri ve tedaviden beklentileri göz önünde bulundurulur.
- Ameliyat Süreci: Ameliyat, çoğunlukla genel anestezi veya spinal anestezi altında gerçekleştirilir ve birkaç saat sürer. Ortopedi uzmanı doktor, protezi dizde yerleştirmek için dizdeki ön ve arka çapraz bağları kesmeyip, korur. Hasarlı eklemi yerine BKDP Journey II XR diz protezi yerleştirilir.
- Diz Ameliyatı Sonrası: Ameliyattan sonra genellikle hastalara fizik tedavi ve rehabilitasyon programı önerilir. Böylece yeni dizin doğru bir şekilde hareket ettirilmesi ve hastaların olabildiğince çabuk iyileşmeleri sağlanır.
- Sonuçlar: Ameliyattan sonra hastaların çoğunun daha az ağrı hissettikleri ve daha kolay hareket ettikleri bildirilmiştir. BKDP Journey II XR diz protezi genellikle daha hızlı bir iyileşme süreci sağlar. Böylece hastalar aktif yaşamlarına daha çabuk dönebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki her hastanın durumu farklıdır ve iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir.
- Riskler ve Komplikasyonlar: Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi, BKDP Journey II XR diz protezi ile yapılan ameliyatlarda da bazı riskler bulunmaktadır. Komplikasyonların gerçekleşme olasılığı düşük olsa da hastalar bu risklerin farkında olmalı ve ortopedi doktorundan konu hakkında detaylı bilgi almalıdır. Ameliyat sonrası olası komplikasyonlar arasında enfeksiyon, kanama, tutukluk, ağrı, sinir hasarı, protezin aşınması veya gevşemesi yer almaktadır.
Sonuç
Çapraz bağları koruyan diz protezi Journey II XR, diz artroplastisi ameliyatlarında ilerici bir yaklaşım olup hastalara daha doğal ve aktif bir diz hissi sağlamayı amaçlar.
BKDP Journey II XR diz protezi, normal diz yapısı ve hareket fizyolojisine benzerliği sayesinde hastalara daha doğal ve rahat bir hareket hissi sağlar. Hem ön çapraz bağın hem de arka çapraz bağın kesilmeyip korunması, en büyük avantajları arasındadır. Bunlar, özellikle aktif yaşam tarzına sahip veya fiziksel aktivite yapmak isteyen kişiler için önemli bir tercih sebebidir.
Ancak, bu teknik herkes için uygun olmayabilir. Diz kireçlenmesi olan hastalar, BKDP Journey II XR’a uygun bir aday olup olmadıklarını değerlendirirken ortopedi doktorunun görüşünü almalı ve BKDP Journey II XR diz protezinin faydaları ve risklerini göz önünde bulundurmalıdır.
Bu diz protezi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişim geçip, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.